Tak, ako má vyzerať ten správny nástroj pre hráča moderných hier? Určite to musí byť extra výkonný stroj hlavne po stránke grafického výkonu, so super silným procesorom, výbornou konektivitou na sieť a určite tam musí byť poriadny displej a zvukový systém, aby ste vedeli rýchlo rozpoznať nepriateľa.

OK, tak desktopový počítač alebo notebook? No, lepší by bol notebook, aby sa to dalo preniesť, ale notebooky sa ľahko zahrejú a ich klávesnica býva pevne pripojená k telu, čo nemusí vždy vyhovovať. Stolný počítač je na tom lepšie s chladením a sem sa dá dať dosť komponentov s poriadnym výkonom. Lenže sa nedá prenášať, teda aspoň nie tak jednoducho – pod pazuchou.

Čo tak urobiť úplne iný typ notebooku, aký tu ešte nebol. A nech to má poriadne chladenie a naozaj nadupanú výbavu. S displejom na výber a nech to je to všetko prenosné napr. v ruksaku. Nuž, tak takto nejako premýšľali tvorcovia ROG Mothershipu vo firme ASUS, keď ho tvorili.

A podarilo sa, na svete je novinka, aká tu ešte nebola. Teda aj s cenou, aká tu asi ešte nebola. My sme sa na ňu boli pozrieť v Brne a natočili sme aj video, aby ste sa na Mothership mohli lepšie pozrieť. Zverejníme ho čoskoro.

ROG Mothership je prenosný stroj postavený za základoch najlepších technológií ASUS, Intel, Microsoft a NVIDIA a to s inovatívnym dizajnom notebooku stojaceho takmer kolmo na stole. Dôvodom jeho netradičného dizajnu je práve (komponentami) tak žiadané chladenie.

Bežne sa totiž notebook chladí zospodu a to je málo efektívne. Môžete mu síce zodvihnúť podstavu, ale to pomôže len trochu. Keď stojí takmer kolmo na stole, je to pre chladenie ideálne. V zvislom stave má Mothership teplotu vnútra nižšiu o 14°C v porovnaní so stavom, keby bol tento notebook položený na stole.

Aby bolo chladenie ešte účinnejšie, telo počítača je vyrobené z jedného kusa hliníku. Výrobný proces trvá vyše 20 hodín, pritom sa na CNC stroji vyreže telo a osadí sa všetkými komponentami. Ako sme sa dozvedeli ešte na prezentácii v Las Vegas na začiatku roka, je to doslova hodinárska robota a robia ju len vybraní špecialisti v jedinej továrni na svete.

ASUS navyše využil technológiu tekutého kovu. Výsledky použitia tekutého kovu umožňujú udržiavať celý systém tichší alebo vyťažiť čo najlepší výkon. Tekutý kov dosahuje lepší prenos tepla a ochladzovanie procesora sa takto posunulo na vyššiu úroveň. To je dôležité, lebo výkon dôležitých komponentov závisí aj od toho, ako sú chladené. Napríklad čip NVIDIA RTX 2080 sa môže inak použiť pri príkone 80 W a inak pri 200 W.

Vďaka tomu všetkému dosahuje ROG Mothership GZ700 mimoriadne účinné chladenie a to aj pri pomerne tenkom dizajne tohto stroja. Chladenie v ROG Mothership je inteligentné a zameriava sa aj na optimalizáciu používania herných prenosných počítačov ROG pri úlohách, ktoré nie sú náročné na výkon. Mothership vám takto prináša do domácnosti plnú bojovú silu.

Klávesnica na Mothership je pripojená buď drôtovo (cez kontakty) alebo aj bezdrôtovo. Vtedy si klávesnicu môžete dať do uhla, aký si budete priať a toto veľa hráčov oceňuje. Bezdrôtové pripojenie klávesnice využíva 2,4 GHz pásmo, alebo sa dá táto klávesnica pripojiť pomocou USB káblu. Súčasťou dodávky je aj myš, ktorej viete zmeniť podsvietenie. K notebooku dostanete aj ruksak, do ktorého sa to celé poskladá. Aj spolu s dvoma napájacími zdrojmi a certifikátom, že sa stávate dôležitou súčasťou ROG rodiny.

Komponenty – len to najlepšie

No veď by sa aj patrilo. Hlavne je to grafická karta GeForce RTX 2080 GPU a 9. generácia procesora Intel Core i9-9980HK, čo je 8-jadrový (16-vláknový) procesor. Ešte v továrni je tento procesor pretaktovaný tak, že v špičke dokáže pracovať na frekvencii 5 GHz na jednom jadre alebo 4,9 GHz na všetkých 8 jadrách. V stabilnom stave dosahuje na všetkých 8 jadrách frekvenciu 4,4 až 4,5 GHz.

A aj s displejom je to fajn, môžete si vybrať medzi G-SYNC verziou s rozlíšením 4K (60 fps) alebo FullHD rozlíšením a tu s obnovovacou frekvenciou 144 Hz.

Ako úložisko to je kombinácia viacerých SSD a pri plnej výbave to môže byť kapacita vyše 3 TB. K tomu 2.5G Ethernet na rýchle pripojenie do siete. Tiež je tu Wi-Fi 6. generácie s technológiou Gig + (802.11ax) a tá presahuje gigabitové rýchlosti, ponúka vyššiu účinnosť a výkon. Takto vzniká skutočne výkonný herný počítač. Všetky dôležité komponenty sú pritom v hornej časti za displejom a sú dobre chladené.

Technické parametre ASSU ROG Mothership

ProcesorIntel i9-9980HK(8 core) s tekutým kovom
GrafikaNVIDIA GEFORCE RTX 2080
Displej17,3‘’ UHD (3840 × 2160), 60Hz IPS level panel, 90 % DCI-P3
17,3″ FHD IPS  144Hz IPS level panel, GTG 3ms
Operačný systémWindows 10 Professional
Pamäťaž do DDR4 2666 MHz (Dual Channel) s kapacitou do 64 GB
SSD3 × M.2 NVMe PCIE 3.0 × 4 512GB SSD (RAID 0)
WebcamFHD 1080P@30FPS, podporuje Windows Hello
LAN2.5G Ethernet
Wi-Fi / Bluetooth802.11ax WLAN, Bluetooth5
Vstupno-výstupné porty3 × USB-typeA 3.2 Gen2
1 × USB-typeA 3.2 Gen1
1 × USB-typeC 3.2 Gen2 (Thunderbolt 3)
1 × USB-typeC 3.2 Gen2 (s DisplayPort 1.4)
1 × HDMI 2.0
1 × SD card
 1 × Mic in
1 × Audio combo
2 × DC jack
1 × RJ-45 jack
1 × Kensington Lock
Klávesnica2,5 mm zdvih, podsvietená
Aura Sync support (aj pri bezdrôtovom pripojení)
Audio4 × 4W = 16 W
Batéria6-článková, 90 Whr
Napájanie2× 280 W napájací zdroj
Rozmery410 × 320 × 29,9 mm
Hmotnosť4,8 kg

Prevádzkové režimy

Všetky herné prenosné počítače ROG ponúkajú viacero prevádzkových režimov, aby vyhovovali rôznym scenárom a požiadavkám používateľov. Režimy Mothership GZ700 sú nakonfigurované tak, aby využívali výhody použitej konštrukcie a sú štyri.

Windows: Postupuje sa podľa predvolených nastavení systému Windows

Silent: Ponúka najlepší možný výkon pre hranie hier ale s hlučnosťou nižšou ako 35 dB. Výkon v tomto režime je stále veľmi dobrý napr. mierne pracovné zaťaženie alebo zábavu

Performance: Ponúka rovnováhu medzi výkonom a teplotami s úrovňou hluku ventilátora pod 40 dB. Tento režim ponúka veľmi dobrý herný výkon a je nastavený ako predvolený režim

Turbo: Ponúka najlepší možný výkon bez akýchkoľvek obmedzení a potvrdzujeme, že je ho pritom riadne počuť. GPU je pretaktovaný na 1880 MHz pri 200 W s VRAM nastaveným na 7200 MHz a CPU sa pretaktuje na 4,9 GHz a nijako sa neobmedzuje generovaný hluk

Manual: Umožňuje manuálne pretaktovanie všetkých komponentov vrátane používateľského ovládania rýchlosti otáčok ventilátora. Je to jednoducho len a len na vás

Použitý testRežimSilentPerformanceTurbo
Cinebench R20Multi Thread323042074907
Single Thread468485512
3DMark FireStrikeOverall176962076022769
Graphics216722445626491
OverwatchAVG193206216
MIN163174179
MAX223239244
SOTTRAVG118125131
MIN869197
MAX199209216

Výsledky testovacích programov v príapde ASUS ROG Mothreship GZ700

Profily pre aplikácie

Je zrejmé, že rôzne aplikácie vyžadujú rôzne úrovne výkonu a vyžadujú aj rôzne nastavenia. Sú to profily používania, ktoré sa dajú nastaviť pre rôzne aplikácie. Ak k profilu nastavíte nejaký scenár, Mothership ho začne používať, keď sa priradená aplikácia stane aktívna. Ak aplikácia prestane byť aktívna, vráti sa systém späť na predvolené hodnoty. Takto môžete nastaviť pre aplikáciu rôzne prevádzkové režimy, osvetlenie klávesnice, režimy zvuku a pod. To všetko bez nutnosti manuálneho prepínania, všetko sa zariadi automaticky po prejdení aplikácie do aktívneho stavu.

Zbrojnica

Podrobné informácie o systéme, vrátane hodín, rýchlosti procesora a GPU, použitia, teploty, napätia a ďalších informácií nájdete v novinke označenej Armory Crate (niečo ako debna so zbraňami). Zahrnuté sú tu aj herné profily, využitie pamäte / pamäťového úložiska, rýchlosti ventilátora a pod.

Vplyv aktuálneho nastavenia potom vidíte pomocou tzv. radarovej mapy a tu priamo aj prepínate medzi predvoleným režimom Performance, alebo ostatnými (Turbo, Silent, Windows a Manual). Armory Crate ponúka tiež prepojenie smartfónu k počítaču a jednotlivé voľby sa dajú nastavovať aj pomocou neho priamo počas hrania hry.

Lepší zvuk ako možnosť zvíťaziť v hre

Zvuk je osobitná kategória v prípade Mothership a hráčom môže poskytnúť niečo ako konkurenčnú výhodu. V tomto počítači je zabudovaný inteligentný zosilňovač a výstupný zvuk je hlasnejší než doteraz, má viac basov a väčší rozsah. Vo výsledku vám umožňuje počuť nepriateľov na bojisku a lepšie rozumieť dialógom. Pre ešte lepší zvuk môžete pripojiť ROG slúchadlá.

Pomocou softvéru Sonic Studio III môžete upraviť zvukové režimy, ako je zosilnenie basov, hlasu a tiež výšok. Vylepšenie nahrávania umožňuje napr. softvérová redukcia šumu a potlačenie echa.

So Sonic Radar III rozpoznáte smer zvuku. Je to softvérová simulácia, ktorý používa algoritmy na výpočet smeru zvuku a pomocou radaru ho graficky zobrazuje.

Iné pripojenie na sieť

Technológia Game First V funguje ako sieťový optimalizátor, poskytuje scenáre napr. na hranie hier, streamovanie videa či sťahovanie súborov. Cieľom je, aby ste pri hre určite neboli limitovaní sieťou.

Je toho jednoducho dosť veľa, čo prináša ROG Mothreship. Nie je to len o netradičnom dizajne a najlepších komponentoch. Je to celý systém technológií, ktoré vylepšujú obraz, dynamiku, zvuk, pripojenie na sieť a celkový zážitok z používania.

Oficiálna cena pre Slovensku je 6199 eur s daňou, čo je naozaj dosť veľa a naozaj bude u nás v predaji. Vo veľmi limitovanom počte, ale bude.

#ROG, #Mothership, #GZ700, #Gaming, #RepublicOfGamers, #GamingLaptop, #OdnimatelnaKlavesnica, #Esports

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.