ASUS ukázal novú generáciu notebookov pre tvorcov obsahu.

ASUS predstavil na veľtrhu Computex 2024 trojicu mobilných počítačov pre tvorcov obsahu – vlajkovú loď ProArt P16, konvertibilný notebook ProArt PX13 a tablet s odnímateľnou klávesnicou ProArt PZ13.

Vlajkový notebook ASUS ProArt P16 ponúka 16-palcový OLED displej s rozlíšením 4K a obnovovacou frekvenciou 60 Hz. Okrem displeja je jedným z hlavných lákadiel nový procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370, ktorý sa takisto dočkal premiéry na výstave Computex. Podobne ako všetky ostatné dnešné procesory, kladie veľký dôraz aj umelú inteligenciu.

V prípade čipu Ryzen AI 9 HX 370 je celkový AI výkon na úrovni 81 teraflopov. ProArt P16 bude dostupný aj v menej výkonnej verzii s procesorom AMD Ryzen AI 9 365 s AI výkonom 77 teraflopov. Ide o celkový AI výkon procesorov. Samotná NPU jednotka dosahuje v oboch prípadoch výkon na úrovni 50 teraflopov.

ProArt P16 má vo výbave aj grafickú kartu GeForce RTX až do 4070 a tá, okrem toho, že ponúka výborný grafický výkon, umožňuje používať ďalšie funkcie umelej inteligencie, ktoré spadajú pod tzv. RTX AI funkcie. Neprekvapím, keď poviem, že aj tieto funkcie boli predstavené na Computexe.

ASUS ProArt P16 tak ponúka aktuálne to najlepšie z oboch svetov všemožných AI funkcií a aplikácií, ktoré sú dnes dostupné vo svete Windows zariadení.

Chválim, že ASUS v prípade modelu ProArt 16 dokázal zakomponovať výborný výkon – či už ide o procesor, dedikovanú grafickú kartu alebo neurónovú jednotku, do šasi, ktoré má hrúbku iba 15 mm a hmotnosť 1,8 kg.

Je to dané aj tým, že ProArt P16 vychádza z dizajnu herného notebooku ROG Zephyrus G16, ktorého recenziu nájdete na našom YouTube.

Notebook má hliníkovú konštrukciu, veľký touchpad a dva reproduktory po bokoch klávesnice. Vďaka tomu ponúka skvelú reprodukciu zvuku, ktorú zabezpečuje systém celkovo šiestich reproduktorov. Pozornosť si zaslúži gigantický touchpad.

ProArt P16 tiež podporuje Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.4 a má aj 90 Wh batériu. Vo výbave sa nachádza až 64 GB RAM typu LPDDR5X, až 4 TB úložný priestor. Portovú výbavu tvorí jeden USB 4.0 port, jeden USB-C port typu USB 3.2, dva štandardné USB 3.2 porty, HDMI výstup, 3,5 mm jack a čítačka SD kariet.

Notebook, vrátane jeho vnútra, si môžete pozrieť v mojom videu s prvými dojmami.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit