Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na veľtrhu Computex 2024 bola predstavená ambiciózna AI stratégia pre inteligentnú a udržateľnú budúcnosť spolu s AI riešeniami pre celé portfólio ASUS produktov

KĽÚČOVÉ BODY

  • Všadeprítomná umelá inteligencia. Neuveriteľné možnosti: ASUS je lídrom revolúcie v oblasti umelej inteligencie, jeho komplexná stratégia zahŕňa všetky aspekty podnikania a portfólia produktov
  • Nová éra AI počítačov: Najnovšie Copilot+ počítače značky ASUS integrujú lokálne spracovanie umelej inteligencie pomocou neurónovej jednotky pre zvýšenie súkromia, efektívnosti a výkonu, čím definujú novú éru výpočtovej techniky
  • Dátové centrá ASUS: ASUS mení prostredie technológií umelej inteligencie, posilňuje inovácie v oblasti dátových centier a ponúka hardvérové a softvérové riešenia pre firmy

ASUS predstavil najnovšie portfólio technologických inovácií a demonštroval svoj záväzok voči umelej inteligencii. Na podujatí Always Incredible, ktoré sa konalo v rámci veľtrhu Computex 2024, boli predstavené najnovšie AI inovácie so zameraním na Copilot+ počítače. Tie boli uvedené na trh v rámci celého portfólia produktov od každodennej AI až po pokročilú umelú inteligenciu. Tieto počítače predstavujú novú kategóriu výpočtovej techniky s pokročilými možnosťami umelej inteligencie, ktoré zabezpečuje neurónová jednotka NPU s výkonom 45+ TOPS. ASUS Co-CEO Samson Hu využil túto príležitosť na predstavenie AI stratégie spoločnosti s názvom Ubiquitous AI. Incredible Possibilities. Táto stratégia zahŕňa sprístupnenie umelej inteligencie všade a pre každého a vytvorenie nekonečných možností od cloudu až po edge computing a všade medzi nimi.

Rodina ASUS ProArt
Rodina ASUS ProArt

ASUS Co-CEO Samson Hu zdôraznil, že ASUS chce byť lídrom v revolúcii umelej inteligencie: „Aby sme si zabezpečili úspech, vytvorili sme komplexnú všadeprítomnú AI stratégiu Ubiquitous AI. Incredible Possibilities., ktorá je navrhnutá tak, aby sme zakomponovali umelú inteligenciu do každého aspektu nášho podnikania a zároveň zachovali náš záväzok k udržateľnosti. ASUS pomáha udávať smer, aby bola umelá inteligencia dostupná všade a pre každého a aby mohol každý profitovať z možností, ktoré prináša.“

Vrcholom podujatia bol Zenbook S 16, mimoriadne tenký a ultraľahký notebook s OLED displejom a prémiovým šasi, ktoré využíva Ceraluminum, exkluzívny high-tech keramický hybridný materiál v rôznych farbách inšpirovaných prírodou. Napriek ultratenkej konštrukcii prináša obrovský skok vo výkone vďaka najnovšiemu procesoru AMD Ryzen™ AI 9 HX 370.

ASUS Vivobook S 15
ASUS Vivobook S 15

Ďalšou zaujímavosťou sú najnovšie riešenia pre tvorcov obsahu z portfólia ASUS ProArt, ktoré dopĺňajú zameranie na umelú inteligenciu vrátane nových notebookov, displejov a periférnych zariadení. Nové notebooky ProArt sú navrhnuté tak, aby používateľom umožnili tvoriť inteligentnejšie, rýchlejšie a kdekoľvek. Odolná a zároveň ľahká konštrukcia umožňuje používateľom rozvinúť kreativitu všade tam, kde sa niečo deje. Exkluzívne ASUS aplikácie s umelou inteligenciou, ako sú StoryCube, MuseTree a ProArt Creator Hub, pomáhajú zlepšiť tvorivé pracovné postupy a uľahčujú tak tvorivý proces.

Notebook ProArt P16 a konvertibilný notebook ProArt PX13 sú vybavené procesorom AMD Ryzen™ AI 9 HX 370 a grafickou kartou až do NVIDIA® GeForce RTX™ 4070. Efektívna NPU jednotka ponúka výkon až 50 TOPS a výkonná grafická karta RTX dosahuje až 321 TOPS pre náročnejšie AI úlohy. ProArt PZ13 má odnímateľnú klávesnicu, odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP52 a odolnosť na úrovni vojenských testov. Poháňa ho najnovší procesor Snapdragon® X s umelou inteligenciou, vďaka ktorému je tvorivosť dostupná každému a všade.

ASUS tiež predstavil dva štýlové herné notebooky ASUS TUF A16 a TUF A14 s procesormi AMD Ryzen™ AI 9 HX 370 a grafickými kartami série NVIDIA GeForce RTX 40. Ponúkajú displeje s vysokou obnovovacou frekvenciou a podporou pre G-SYNC®, zvuk Dolby Atmos® a pokročilú konektivitu, takže sú pripravené na pohlcujúce a plynulé hranie na cestách.

ASUS predstavil aj notebooky Zenbook S 14 a ExpertBook P5. ExpertBook P5 je navrhnutý pre profesionálov a malé kancelárie. Oba notebooky poháňajú procesory Intel® Core Ultra, ktoré sú vlajkovou loďou spoločnosti Intel pre novú generáciu počítačov s umelou inteligenciou.

ASUS prezentoval aj svoje úsilie v oblasti serverov a minipočítačov, ktoré sú v súlade so stratégiou Ubiquitous AI. Incredible Possibilities. Riešenia pre dátové centrá ponúkajú komplexný sortiment vrátane serverov s umelou inteligenciou, ako je ESC AI POD s rack-systémom NVIDIA GB200 NVL72, ktorý poskytuje Trillion-Parameter Inference v reálnom čase. Servery ASUS MGX s Grace Hopper a Grace Blackwell Supership dokážu dosiahnuť maximálnu priepustnosť pre úlohy generatívnej AI. ASUS na celom svete poskytuje aj softvérové riešenia a služby na mieru, aby posunul podniky na vyššiu úroveň.

Počítače ASUS NUC, vyvinuté v spolupráci so spoločnosťou Intel, takisto kladú dôraz na umelú inteligenciu. Celá séria ASUS AI NUC 2024 je vybavená umelou inteligenciou a uspokojí široké spektrum používateľov. Vďaka malým rozmerom sú tieto počítače ideálne pre rôzne podnikové aplikácie a počítačové úkony.

K Samsonovi Hu sa na podujatí Always Incredible pripojili zástupcovia spoločností Microsoft, AMD a NVIDIA, ktorí zdôraznili svoj prínos k prechodu do novej éry umelej inteligencie.

„Som nadšený, že sa môžem pripojiť k spoločnosti ASUS na veľtrhu Computex pri príležitosti uvedenia ďalšej vlny Copilot+ počítačov. Copilot+ počítače sú najrýchlejšie a najinteligentnejšie počítače so systémom Windows, aké boli kedy vytvorené. Uvedením nových Copilot+ počítačov pre spotrebiteľov, tvorcov obsahu a profesionálov opäť posúvame latku v oblasti počítačov a ponúkame zážitky, ktoré sú nielen intuitívne, ale aj transformatívne,“ uviedol Mark Linton, VP Device Partner Sales, Microsoft Corp.

„AMD a ASUS majú silné partnerstvo v oblasti inžinierstva, ktoré trvá už niekoľko desaťročí. Na veľtrhu Computex sme oznámili ďalší krok na našej spoločnej ceste. Predstavili sme nové počítače s umelou inteligenciou novej generácie, ktoré využívajú našu tretiu generáciu procesorov AMD Ryzen AI s najvýkonnejšou NPU jednotkou na svete s výkonom 50 TOPS, najvýkonnejší procesor na svete s architektúrou novej generácie Zen 5 a prvú block floating-point NPU jednotku, ktorá zdvojnásobuje výkon 16-bitových aplikácií.“ Jack Huynh, senior viceprezident a generálny riaditeľ skupiny Computing and Graphics Group v AMD, povedal: „Spoločne skutočne vytvárame novú kategóriu počítačov, ktoré sú tenšie, ľahšie a rýchlejšie ako kedykoľvek predtým a prinášajú do života transformatívne zážitky novej generácie umelej inteligencie.“

„Tvorcovia obsahu a hráči požadujú najlepší výkon umelej inteligencie pre svoje aplikácie,“ povedal Jason Paul, viceprezident skupiny AI for Gaming and Content Creation v spoločnosti NVIDIA. „Spolupracovali sme so spoločnosťou ASUS, aby sme notebook ProArt 16 vybavili AI výkonom až 321 TOPS, ktorý výrazne zvýši výkon viac ako 500 kreatívnych aplikácií a hier, ktoré sú akcelerované technológiou RTX AI.“

Zenbook S 16, ProArt P16 a PX13 s procesorom AMD Ryzen™ AI 9 HX 370 sú k dispozícii na predobjednanie na asus.com. Zenbook S 16 začína na cene 1 399 USD. Konvertibilný notebook ProArt PX13 je k dispozícii za cenu od 1 699 USD a cena notebooku ProArt P16 je od 1 899 USD.

Predstavené novinky a ďalšie najnovšie produkty značky ASUS Republic of Gamers (ROG) budú vystavené v dvoch stánkoch ASUS a ROG na výstavisku Nangang Exhibition Center od 4. júna do 7. júna 2024 od 9.30 do 17.30 h.

Komplexná nová AI stratégia: Ubiquitous AI. Incredible Possibilities.

ASUS stojí na čele revolúcie v oblasti umelej inteligencie vďaka pokrokovej stratégii, ktorá zahŕňa všetky aspekty jeho podnikania. Na základe rozsiahlych skúseností a dlhodobých partnerstiev s gigantmi ako AMD, NVIDIA, Microsoft, Intel a Qualcomm® je ASUS pripravený byť lídrom tejto novej éry. Stratégia Ubiquitous AI. Incredible Possibilities., ktorú počas podujatia predstavil Samson Hu, predstavuje komplexný prístup zameraný na bezproblémovú integráciu umelej inteligencie do všetkých aspektov činnosti, pričom je stále dodržaný záväzok spoločnosti k udržateľnosti. Stratégia zahŕňa cloudové a superpočítačové služby, edge zariadenia, LLM modely a inteligentné aplikácie s cieľom demokratizovať dostupnosť AI na celom svete.

Jadrom stratégie sú podnikové riešenia, najmä robustné AI servery, ktoré slúžia ako základ pre procesy trénovania a odvodzovania. ASUS využitím výpočtového výkonu a podpory zlepšovania LLM modelov uľahčuje vývoj rôznych aplikácií od inteligentnej zdravotnej starostlivosti cez inteligentnú výrobu až po inteligentný maloobchod a ďalšie. Úzka spolupráca s dcérskou spoločnosťou Taiwan Web Services (TWS), popredným poskytovateľom cloudových služieb, umožňuje spoločnosti ASUS ponúkať komplexné riešenia zahŕňajúce hardvér, softvér a výpočtový výkon, čím poskytuje komplexné edge riešenia na trhu. Podnikanie v oblasti serverov slúži aj ako základný prvok pre riešenia, ktoré umožňujú využívať inteligentnú výpočtovú techniku v rôznych odvetviach. ASUS takisto poskytuje AIHPC ako službu, riešenia generatívnej AI a službu AI Foundry Service (AFS), čím umožňuje spoločnostiam vytvárať LLM modely na mieru podľa ich špecifických potrieb a cieľov.

ASUS Zenbook S 16
ASUS Zenbook S 16

ASUS nielenže prijíma revolúciu v oblasti umelej inteligencie, on chce byť jej hnacou silou motivovanou cieľom a inováciami. Jeho odhodlanie poskytovať špičkové riešenia na podnikových a spotrebiteľských trhoch podčiarkuje jeho víziu stať sa skutočným poskytovateľom komplexných riešení, ktorý ľuďom na celom svete prináša transformatívne zážitky s umelou inteligenciou.

Éra počítačov s podporou umelej inteligencie je tu

Na podujatí Always Incredible sa pozornosť jednoznačne sústredila na nástup počítačov s umelou inteligenciou. ASUS je prvá spoločnosť, ktorá predstavila kompletný rad Copilot+ počítačov. Ide o doteraz najrýchlejšie a najinteligentnejšie zariadenia so systémom Windows, ktoré predstavujú novú kategóriu počítačov – vďaka úplne prepracovanému systému Windows, ktorý je navrhnutý pre umelú inteligenciu. Jadrom týchto počítačov sú NPU jednotky s výkonom viac ako 40 TOPS, ktoré prinášajú nové vzrušujúce zážitky v rámci produktivity, kreativity a komunikácie. ASUS úzko spolupracoval s partnermi ako AMD, Intel, Microsoft, NVIDIA a Qualcomm, aby ako prvá spoločnosť poskytol prémiový AI zážitok v celom produktovom portfóliu, od každodennej AI až po pokročilú AI, vrátane prémiových a mainstreamových riešení a zariadení pre tvorcov obsahu.

Tieto zariadenia integrujú umelú inteligenciu do hardvéru a softvéru a revolučným spôsobom zvyšujú výkon a používateľské skúsenosti. Schopnosť počítačov s umelou inteligenciou spracovávať údaje priamo v zariadení ich odlišuje od tradičných počítačov, čím sa zvyšuje ochrana súkromia a bezpečnosť. Vďaka zníženiu závislosti od cloudových služieb zostávajú citlivé informácie chránené pred možným narušením. Lokálne spracovanie umelej inteligencie nielenže chráni osobné údaje, ale umožňuje aj rýchlejšie reakcie a offline funkcie, a to aj v oblastiach so slabým internetovým pripojením. Počítače s umelou inteligenciou predstavujú novú éru, v ktorej sa spája súkromie, efektívnosť a výkon, čím sa mení prostredie výpočtovej techniky. Vďaka novým funkciám umelej inteligencie spoločnosti Microsoft, ako je Recall a Cocreator v programe Microsoft Paint, tieto zariadenia úplne zmenia spôsob, akým ľudia používajú osobné počítače. Nové funkcie umelej inteligencie prídu do notebooku ASUS Vivobook S 15 už 18. júna. Ostatné modely dostanú bezplatnú aktualizáciu na Copilot+ PC funkcie, keď bude k dispozícii.

Z hľadiska produktov posilňuje ASUS postavenie používateľov tým, že prináša prevratné softvérové funkcie, ktoré sú navrhnuté tak, aby revolučným spôsobom zmenili digitálny zážitok používateľov. Osobitný dôraz sa kladie na riešenia pre tvorcov obsahu. Prvá z aplikácií, StoryCube, je komplexná multimediálna knižnica s umelou inteligenciou, ktorá je pripravená zmeniť spôsob, akým používatelia organizujú svoje fotografie a videá a pristupujú k nim. S aplikáciou StoryCube sa navigácia v digitálnej knižnici stáva bezproblémovou, pretože algoritmy umelej inteligencie inteligentne kategorizujú a spravujú dáta, vďaka čomu je ich vyhľadávanie hračkou.

Druhá aplikácia, MuseTree, je dokonalý nástroj generatívnej umelej inteligencie, ktorý umožní rozvíjať kreativitu ako nikdy predtým. S aplikáciou MuseTree sa tvorba podmanivých obrázkov stáva bezproblémovým procesom, pretože sila umelej inteligencie generuje úžasné vizuály prispôsobené individuálnym preferenciám používateľa. MuseTree otvára skúseným umelcom aj začínajúcim tvorcom nový svet možností na vytváranie vizuálne ohromujúceho obsahu.

Samozrejme, bezpečnosť súkromia na týchto zariadeniach bude garantovaná. Počítače ASUS s umelou inteligenciou budú mať pokročilé inteligentné nastavenia ochrany osobných údajov s funkciou Adaptive Lock a ďalšími funkciami ochrany osobných údajov pomocou umelej inteligencie. Funkcia Adaptive Lock monitoruje prítomnosť používateľa prostredníctvom IR kamery ASUS AiSense. Počítač uzamkne, keď sa používateľ vzdiali, a odomkne ho po jeho návrate. Notebooky budú tiež vybavené funkciou Adaptive Dimming, ktorá automaticky stlmí obrazovku, keď sa používateľ od počítača odvráti, čím chráni súkromie a zároveň optimalizuje energetickú účinnosť. Vďaka týmto funkciám, ktoré sú zamerané na ochranu súkromia, ponúkajú ASUS AI počítače bezpečnejší a spoľahlivejší zážitok pre používateľov, ktorí sa zaujímajú o ochranu svojich údajov.

Nezlomný záväzok k udržateľnosti

Do podujatia Always Incredible bola nenápadne zakomponovaná aj udržateľnosť, čo odzrkadľovalo holistický prístup spoločnosti k zásadám ochrany životného prostredia, sociálnej oblasti a riadenia (ESG). Jej neochvejný záväzok k udržateľnosti je zrejmý z neustáleho úsilia o poskytovanie trvalej hodnoty a bezkonkurenčných používateľských skúseností. ASUS získal za toto odhodlanie medzinárodné uznanie, pričom bol už druhýkrát po sebe uznaný denníkom Financial Times za klimatického lídra v ázijsko-tichomorskom regióne a bol zaradený medzi 25 najlepších spoločností v zozname Corporate Knights 2024 Clean200 Index. ASUS sa zaviazal, že do roku 2035 bude vo svojich globálnych prevádzkach využívať 100 % energie z obnoviteľných zdrojov a že do roku 2050 chce dosiahnuť nulovú čistú spotrebu energie. Zdôraznil tým, že pevne verí v lepšiu budúcnosť technológií aj planéty. Carbon Disclosure Project (CDP) vo svojej správe o klimatických zmenách a hodnotení angažovanosti dodávateľov na rok 2023 označil ASUS za spoločnosť na vedúcej úrovni. S produktmi, ako je napríklad uhlíkovo neutrálny notebook ASUS Zenbook S 13, ASUS dokázal, že jeho záväzok k udržateľnosti sa odráža nielen v opatreniach v oblasti klímy, ale aj v ekologických produktoch.

ÚŽASNÁ UMELÁ INTELIGENCIA V ÚŽASNÝCH ZARIADENIACH

Notebooky s umelou inteligenciou pre inteligentnejšiu budúcnosť

Spotrebiteľská divízia spoločnosti ASUS sa jednoznačne zamerala na počítače s umelou inteligenciou a predstavila niekoľko Copilot+ počítačov a nové riešenia pripravené na umelú inteligenciu v sériách ProArt, Zenbook a Vivobook. Séria ProArt vyniká zameraním na tvorcov obsahu a ponúka výkonné a zároveň ľahké notebooky, ktoré sú ideálne pre profesionálov aj nadšencov. V tomto roku boli predstavené vynovené modely, ako je notebook ProArt P16, konvertibilný notebook ProArt PX13 a ProArt PZ13 s odnímateľnou klávesnicou. Modely P16 a PX13 sú vybavené špičkovými procesormi AMD Ryzen™ AI 9 HX 370 a PZ13 ponúka najnovší procesor Qualcomm Snapdragon X s umelou inteligenciou. ProArt P16 a PX13 využívajú grafickú kartu až do NVIDIA GeForce RTX 4070 s viac ako 300 TOPS výkonu umelej inteligencie. Tieto zariadenia kombinujú odolnosť na úrovni vojenských štandardov s elegantným dizajnom a pohlcujúcimi funkciami, ako sú OLED displeje s rozlíšením až 4K a zvuk Dolby Atmos. Ich cieľom je zmeniť kreativitu pomocou inovatívnych nástrojov, ako sú StoryCube a MuseTree.

Zenbook S 16 je ľahký notebook s hmotnosťou 1,5 kg, hrúbkou iba 1,1 cm, NPU jednotkou s výkonom až 50 TOPS, high-tech keramickým hybridným materiálom Ceraluminum a pokročilými funkciami ochrany súkromia. ASUS pripravuje aj 14-palcový Zenbook S 14 s novou generáciou procesorov Intel Core Ultra, ktorý sa očakáva v 2. polroku 2024. A nakoniec, ASUS Vivobook S 15 predstavuje budúcnosť prenosných počítačov s umelou inteligenciou. Ponúka priekopnícku technológiu ASUS AI PC s AI výkonom až 45 TOPS pre bezkonkurenčný výkon na cestách.

Herná divízia spoločnosti ASUS predstavila dva štýlové herné notebooky nabité výkonom, TUF A16 a TUF A14. TUF A16 (FA608) sa môže pochváliť procesorom AMD Ryzen™ AI 9 HX 370 a grafickou kartou GeForce RTX 4070, 4060 alebo 4050, ktoré zabezpečujú plynulé hranie na 16-palcovom 2,5K displeji s frekvenciou 165 Hz. Operačná pamäť LPDDR5X 7500 MHz a úložisko PCIe 4.0 SSD s kapacitou až 2 TB zabezpečujú bleskovú odozvu. TUF A14 (FA401) je vybavený procesorom AMD Ryzen™ AI 9 HX 370 a grafickými kartami GeForce RTX 4060 alebo 4050, ktoré poskytujú ohromujúci obraz na 14-palcovom 2,5K IPS-level displeji. Oba notebooky ponúkajú zvuk Dolby Atmos, pokročilé možnosti pripojenia a ľahkú konštrukciu, ktorá je ideálna na hranie na cestách.

Evolúcia práce s úplne novými počítačmi s umelou inteligenciou novej generácie

Na podujatí bol predstavený aj ExpertBook P5, prvý ASUS Next Era AI PC, ktorý je určený na prácu. Zariadenie je prispôsobené pre profesionálov, domáce kancelárie a podnikateľov. Jeho uvedenie na trh dokazuje odhodlanie spoločnosti ASUS prinášať najnovšie technológie všetkým profesionálom, ktoré podporujú ich úspech. ExpertBook P5 je poháňaný procesormi Intel Core Ultra s AI výkonom viac ako 100 TOPS a integruje pokročilé AI funkcie, ako sú AI Meeting, AI Assistant a AI Creativity. Tie výrazne zjednodušujú zložité úlohy a zvyšujú efektivitu a tímovú prácu. ExpertBook P5 ponúka aj BIOS firemnej úrovne, odolnosť vojenskej triedy a trojročnú záruku, takže zaručuje spoľahlivý výkon v akomkoľvek firemnom prostredí. Jeho precízne spracované hliníkové telo a 14-palcový 2,5K displej s pomerom strán 16 : 10 kombinujú odolnosť s elegantným dizajnom, čím poskytujú štýl aj výbavu na každodennú záťaž. Ďalšie podrobnosti o modeli ExpertBook P5 budú k dispozícii v 3. štvrťroku.

Displeje, ktoré nanovo definujú očakávania

ProArt Display 5K PA27JCV je 27-palcový monitor pre profesionálov s vysokým rozlíšením 5 120 x 2 880 pixelov, 99 % farebným gamutom DCI-P3 a 100 % farebným gamutom sRGB. Displej podporuje technológie LuxPixel, Calman Verification a ASUS LightSync. ASUS predstavil aj prvý 8K Mini LED monitor pre profesionálov, ProArt Display PA32KCX.

Serverové riešenia v centre novej AI stratégie

Hnacou silou stratégie Ubiquitous AI. Incredible Possibilities. je AI server ASUS ESC AI POD s čipmi NVIDIA GB200, B100, B200 a GH200. ASUS ponúka komplexné služby v oblasti hybridných a edge počítačov a zabezpečuje úspechy klientov na celom svete prostredníctvom softvérových riešení, overovania systémov, vzdialeného nasadenia a riešení dátových centier na mieru. Zároveň sa môže pochváliť pozoruhodnými referenčnými hodnotami a rekordmi v hodnotách SPEC CPU a MLPerf.

AI NUC: nová definícia všestrannosti a inovácií

Značka ASUS NUC znamená záväzok k technologickej dokonalosti a redefinovanie výkonu a používateľského zážitku prostredníctvom inovatívneho dizajnu. Sériu ASUS 2024 AI NUC tvorí komplexný rad produktov s podporou umelej inteligencie vrátane NUC 14 Pro, NUC 14 Pro+, ROG NUC, ktorý bol uvedený na trh začiatkom tohto roka. NUC 14 Performance ponúka procesory Intel Core Ultra 9/7 a grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 4070 alebo 4060, takže vyniká produktivitou a konektivitou.

Značky: