Novinka, ktorá prináša prvotriedny zážitok zo sveta ultra ľahkých notebookov.

Je konvertibilný a dá sa použiť ako tablet. Jedna z najlepších vlastností notebooku je to, ako je vyhotovený. Nejde o to, že sa dá použiť vo viacerých polohách. Viac poteší to, že séria ZenBook je stále vyhotovená s dôrazom na precíznosť spracovania a aj cez menšie dizajnové úpravy si kupujete klasiku.

Ideálny ak inovujete zo staršieho ZenBooku. Dostanete to, na čo ste zvyknutí v precíznom tele s nízkou hmotnosťou. Ide o jeden z mála notebookov, ktorý je takto do detailu spracovaný. Tým, že je tenký a zároveň má vysoký kancelársky výkon, je každý detail poznať. Triedou a možnosťami sa notebook dostáva na úroveň Dell XPS 13.

Každý notebook má svoje spracovanie a víziu tak, ako mu ju dal výrobca, no sú si konkurenciou. No a stále má unikátny prvok a tým je numerický blok v touchpade. Stačí ho rozsvietiť a používať. Ťuknutím fungujú tlačidlá, potiahnutím sa pohybuje kurzorom. Netreba ho zakaždým vypínať. Toto na trhu nikto iný nemá a už z diaľky bude jasné, že toto je ASUS.

NumerPad 2.0 má aj notebook ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E), ktorý sme testovali.

Vynikajúci displej

Toto výrobca nepodcenil a použil špičkový displej so 100 % pokrytím gamutu DCI-P3. Navyše je to OLED displej s HDR 500 a 178° pozorovacím uhlom. Je radosť sa naň pozerať a ak ste takýto displej v minulosti nemali, zážitok si uvedomíte od prvej chvíle. Displej má zároveň certifikáciu TÜV Rheinland Eye Care.

Nakloní sa k vám

Technológia, ktorá sa stala nepísaným pravidlom a pomáha k lepšiemu písaniu na klávesnici ako aj chladeniu. Veko a jeho pánty sú navrhnuté tak, aby sa jeho otvorením jemne naklonila základňa notebooku smerom k vám.

Na klávesnici sa lepšie píše, netreba sa obáva vykrúcania zápästia a celé to pôsobí veľmi prirodzeným dojmom. Keď displej vyklopíte rýchlo, ani si zmeny nevšimnete, no pri pomalom pohybe je naklonenie vidieť. Tento systém je určený aj na to, aby pomohol k aktívnemu chladeniu notebooku.

Podporuje dotykové pero ASUS Pen so 4096 stupňami tlaku. V prípade tejto konfigurácie nebolo súčasťou balenia.

Skoro 9 hodín na batériu

Najnovší procesor 11. generácie predstavuje výrazný skok vo výkone a energetickej efektívnosti. Po novom je procesorov z tejto série pridelené označenie ako Intel Evo. Takto budete vedieť, že dostávate to najnovšie na trhu z rodiny procesorov Intel.

Tie už obsahujú grafický čip Intel Iris Xe Graphics. Výkonom je vyšší a je to poznať, no stále je to kancelárska grafika. Hoci, tí z vás, čo si občas radi zahráte staršie hry, ju oceníte. Navyše ak hovoríme o výkone, je tu super rýchly disk a navyše s kapacitou 1 TB. Toto bola ale najvyššia konfigurácia a notebook sa dá kúpiť už od 1469 eur.

Celkovo je notebook skôr tichší a dá sa prepnúť do super tichého režimu. Toto som ocenil večer pri pozeraní filmov. Notebook nebolo vôbec počuť a na pozeranie Netflixu cez webový prehliadač naozaj nie je treba žiadny extra výkon navyše. Výrobca hovorí o výdrži až 15 hodín, to bude ale v závislosti na konfigurácii a celkom určite nie so 4K displejom.

Vlastné texty spravil na Full HD konfigurácii. S notebookom som sa dostal skoro na 9 hodín nenáročného používania. To je výborný čas z praxe. Pri menšom šetrení a nejakej úprave fotiek je čas zhruba okolo 6 hodín. Stále dobrý čas na takto tenký a ľahký notebook.

Na kolená aj na stôl

Rozmer 13,3“ sa môže zdať málo. Avšak tu je displej NanoEdge, ktorý má uzučké rámiky a to sa ešte do horného zmestila IR kamera. Takto máte veľkú zobrazovaciu plochu a notebook vôbec nepôsobí malým dojmom. Tým, že výrobca ponechal spodný rámik hrubší, je zase výhodné z ergonomického hľadiska. Netreba sa k nemu vyslovene krčiť.

Klávesnica má tri stupne podsvietenia a na jej pravú stranu sa ešte vošiel stĺpec editačných klávesov, ktorý využijete napríklad vo Worde. Používa špeciálne uchytenie jednotlivých klávesov, čiže ich stlačenie je presné bez toho, aby sa nejako zohýbali na stranu alebo nereagovali.

Na prihlasovanie tu ale nie je čítačka odtlačkov. V praxi mi nechýbala a predpokladám, že nebude ani vám. Autentifikácia cez tvár je rýchla a spravidla bezproblémová. Občas sa môže stať, že vás systém nerozpozná, no postupne ho môžete naučiť na rôzne svetelné podmienky a rozpoznávanie bude rýchle a isté.

Ide o menší notebook a mnohokrát sa výrobcovia radi zbavujú portov. Tu máte nielen dva USB-C / TB 4 porty ale aj HDMI v plnej veľkosti a jeden štandardný USB 3.1 port. Vedľa neho aj tlačidlo na vypnutie notebooku. Z praktickej stránke chválim prijímanie signálu cez Wi-Fi 6. Kde iné notebooky mali problém, tu som mal takmer vždy plný výkon. Práve toto je detail, ktorý na prvý pohľad nie je vidieť, ale určite ho pocítite.

No a perlička, v balení je adaptér na 3,5 mm audio konektor. Toto je prekvapenie a v notebooku nie je, hoci sa tu zmestil HDMI port. Ako kompromis sa to dá uznať a pribalenie redukciu z USB-C na 3,5 mm konektor vnímame ako správny krok smerom k používateľovi.

Súčasne treba dodať, že notebook produkuje vynikajúci zvuk. V prípade série ASUS ZenBook je to už viac pravidlom ako niečím výnimočným, to len pre úplnosť. Netvrdím, externý reproduktor sa zíde, no nebude tak nevyhnutný. Filmy dokonca zneli niekedy lepšie práve na vstavanej audio zostave.

Verdikt

ASUS ZenBook Flip S UX371EA je špičkový stroj. Žiadne preháňanie. Kupujete tenký, pevný a rýchly počítač, na ktorom sa dajú robiť veci ako na podstatne väčších modeloch. Je jasné, že veľkosť nie je ten správny ukazovateľ – tu je ale vidieť, ako ASUS natlačil všetko podstatné do malého tela.

Silným argumentom, je OLED displej, výdrž na batériu a možnosť použiť ho ako tablet. Má veľmi dobre nadizajnované Wi-Fi 6 a príjem signálu, kvalitný zvuk a v tichom režime ho nebudete vôbec počuť.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalitný OLED displej
  • Platforma Intel Evo
  • Podsvietená klávesnica
  • Môže byť úplne tichý
  • Opäť kvalitný zvuk Harman/Kardon

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Vyššia cena
  • 4K je možno veľa, ušetríte na Full HD konfigurácii

Cena: 1799 eur

Zapožičal: ASUS

Fotografie: Samuel Hindy

Technické špecifikácie

Model notebooku / ParameterASUS ZenBook Flip S UX371
ProcesorIntel Core i7-1165G7 1,2 ÷ 4,7 GHz, 12 MB cache (max. 28 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskWDC, 1 TB SSD
Hlavný displej13,3″, OLED 4K, dotykový, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.0
Porty2 × USB-C / TB 4, 1 × USB 3.1, HDMI 2.0
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]305 × 211 × 14
Hmotnosť [kg]1,2

Benchmarky

Model / TestyASUS ZenBook Flip S UX371
PCMark 10 4651
VR Mark – Orange Room2224
HD Tune Pro 5 – Pevný disk 
Average speed [MB/s]1258,2
Access time [ms]0,049
PCMark 10, Modern Office [hh:mm] – batériový test8:48
Faktor mobility7,33

Prečítajte si aj:

Recenzia Asus ZenBook UX434FLC: Užitočný notebook s druhým displejom

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.