Najnovší model z podarenej série ZenBook teraz aj vo verzii Flip.

Teda konvertibilnom vyhotovení a môžete ho používať ako tablet. Je to jeden z praktických notebookov, ktoré sú ultra ľahké a dajú sa používať aj ako tablet s držaním v ruke. Stále to nie je tak ľahké ako klasický tablet, no je to cesta, ktorou by sa mali konvertibilné notebooky mali uberať.

Notebook má zatiaľ svoje prvenstvo a je to prvý pracovný notebook, ktorý používa 11. generáciu procesora Intel Core, teda najnovšie aj s grafikou Intel Iris Xe. Notebook je sám o sebe ľahučký a hmotnosť 1,3 kg prakticky nevnímate.

Displej a klávesnica

Je plný detailov, ktoré si všimnite postupne, ako budete notebook používať. V tomto smere oceníte spôsob uchytenia displeja systémom ErgoLift, ktorý nadvihne základňu. Klávesnica je naklonená smerom k vám tým, že sa nadvihne zadná časť základne. Pomáha to aj lepšiemu vetraniu pri vyššej záťaži. Na rozdiel od klasických notebookov je ErgoLift v rozsahu 360°, čo je vzhľadom na koncept notebooku pochopiteľné.

Klávesnica má tri stupne podsvietenia, čo má dnes v takomto jemnom nastavení len máloktorý notebook. Dobre sa na nej píše, je tichá a najmä je štandardne rozvrhnutá. Dokonca sa tu zmestil stĺpček editačných klávesov. Toto je výborná vec a v kancelárskych aplikáciách to nájde využitie.

Displej je Full HD a ide o NanoEdge variant. Máte tenké rámiky, no spodný je hrubší. Je to ergonomické a vy si tak zbytočne neničíte krčnú chrbticu tým, že by ste sa museli k nemu veľmi skláňať.

Navyše si displej umiestnite, ako potrebujete a bude držať v každej polohe. Jeden z najlepších spôsobov ako používať notebook je v režime tabletu a na výšku. Prezeranie webov alebo sociálnych sietí dostáva v tomto režime úplne nový rozmer.

Displej podporuje 4096 úrovní tlaku a to využijete s dotykovým perom na písanie alebo kreslenie.

Touchpad

Skutočnou špecialitou a unikátom, ktorý drží len ASUS, je ASUS NumberPad 2.0. Je to touchpad s numerickou klávesnicou. Vlastne je to kalkulačka a pri ťuknutí fungujú jej časti ako tlačidlá kalkulačky. Pri pohybe prstom je to klasický touchpad. Koho by ale tento systém plietol, podsvietenie touchpadu sa dá vypnúť.

Čítačka prstov tu nie je ale je tu odomykanie infračervenou kamerou. Funguje aj po tme a je to výborný spôsob, ako sa do systému prihlásiť. Na to, že ide o tenký počítač, nechýba HDMI ani USB-A port. K tomu máte dva USB-C.

Toto rozloženie je postačujúce a v praxi som nenarazil na problém s nedostatkom portov. Technológia ASUS USB-C Easy Charge umožní nabíjanie notebooku hociktorou USB-C nabíjačkou s výkonom 65 W. podpora rýchleho nabíjania nabije notebook na 60 % kapacity do 50 minút.

Nová grafika

Výkon je niečo, čo tomuto stroju nechýba. Integrovaná grafika Intel Iris Xe je o poznanie rýchlejšia ako predchádzajúca generácia Intel UHD Graphics. Stále však neprekonáva napríklad model NVIDIA GeForce MX350. V prípade Zoner Photo Studio sa dá získať len 1,05-násobné zrýchlenie spracovania, ak by ste použili grafickú kartu namiesto CPU. Dokonca aj na starších hrách je cítiť, že Iris Xe s novou architektúrou je skok dopredu, no je to stále integrovaná grafika.

Reproduktory a kvalita zvuku vám vyrazí dych. Je vynikajúca a v tomto ASUS dlhé roky vedie. Vlastne to nie je žiadne prekvapenie. Počas celej doby testovania som k notebooku nepripojil externý reproduktor. Bolo to zbytočné a na bežné počúvanie hudby a pozeranie filmov som vystačil s integrovanými reproduktormi v spodnej časti základne.

Výkon a batéria

Navzdory tomu je však potreba zohľadniť nielen výkon ale aj spotrebu. Súčasťou je nástroj MyASUS, ktorý je pridanou hodnotou pre tento počítač. Cez tento nástroj sa dajú stiahnuť aktualizácie BIOSu, nastaviť režim F2 / multimediálne klávesnice, alebo napríklad režim výkonu. Toto je vynikajúca vec a dá sa nastaviť tichý režim. Počítač bude absolútne tichý, no treba prijať fakt, že budete mať nižší výkon.

Zároveň ale aj dĺžku práce na batériu. Výrobca hovorí o výdrži 16 hodín, ja som sa počas bežnej práce dostal takmer na 10,5 hodiny aj s použitím úsporného režimu. Na niektorých miestach zvykne byť teplejší. V kancelárskom režime bola maximálna teploty na niektorých miestach klávesnice 39,4 °C, v záťaži o dva stupne vyššia. Spodná časť dosahovala na niektorých miestach 48,1 °C pri najvyššom výkonovom zaťažení.

V tomto režime neodporúčam kopírovanie alebo časté spúšťanie rôznych aplikácií. Bude citeľne pomalšie. Ale na web, pozeranie filmov alebo bežnú prácu vo Worde je to ideálny režim.

Je tu Wi-Fi 6 a veľmi dobré zachytávanie signálu so slabou intenzitou. Notebook som pripojil na router s Wi-Fi sieťou 6 teda AX a zážitok z tohto pripojenia bol podobný káblovému. Ste tak pripravený na čoraz viac rozširujúci sa najrýchlejší štandard Wi-Fi pripojenia.

Verdikt

ASUS ZenBook Flip 13 je pracovný nástroj, ktorý je ako stavaný na časté prenášanie a je tu super nástroj na cesty. Aj keď s ním ale cestovať nebudete, dobre sa na ňom pracuje doma či v kancelárii. Je malý ale plný technológií a to so zvýšenou odolnosťou.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Ľahký a pevný
  • Pánty displeja ErgoLift
  • Wi-Fi 6
  • Vynikajúce reproduktory
  • Numerický blok v touchpade
  • Tichá klávesnica

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Vo vysokom výkone sa viac zahrieva

Cena: 1129 eur

Zapožičal: ASUS

Fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie

Model notebooku / ParameterASUS ZenBook Flip 13 (UX363E)
ProcesorIntel Core i5-1135G7 0,9 ÷ 4,2 GHz, 8 MB cache (max. 28 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskKingston, 512 GB SSD
Hlavný displej13,3″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.0
Porty2 × USB-C / DP / PD, 1 × USB 3.1, HDMI 2.0
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]305 × 211 × 14
Hmotnosť [kg]1,3

Benchmarky

Model / TestyASUS ZenBook Flip 13
3DMark – Time Spy1128
3DMark 11 – Total4632
VR Mark – Orange Room2335
HD Tune Pro 5 – Pevný disk 
Average speed [MB/s]753,1
Access time [ms]0,115
Batériové testy 
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]10:21
Faktor mobility7,96

Prečítajte si aj:

Recenzia Asus ZenBook UX434FLC: Užitočný notebook s druhým displejom

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.