Vlajková loď so sebou prináša viacero zaujímavostí, napríklad aj 5000 mAh kapacitu batérie.

To, čo vo vlajkových lodiach nevidno a poteší mnohých fanúšikov dlhej výdrže. O to viac poteší, že je tu nabíjanie cez Quick Charge 4. ASUS priamo na prezentácii hovoril o 2-dňovej výdrži. Toto preveríme, avšak predpovedáme nie veľkú odchýlku od takéhoto smelého tvrdenia.

Zaujímavosťou je ale otočný fotoaparát s rozlíšením 48 Mpx (f/1.79) a sekundárny fotoaparát s rozlíšením 13 Mpx a uhlom záberu až 125°. Fotoaparát je riadený krokovým motorom, ktorý ho otočí o 180°. Fotoaparát využíva algoritmus skladania fotografií. Ľavý a pravý objektív potom slúžia ako hlavné body na výsledné zloženie obrázku. Aj vďaka tomu by sa malo dať pri širokouhlom fotení zabrániť prílišnému skoseniu na hranách.

Výrobca potešil a v balení nájdete klasický priehľadný plastový kryt chrániaci zadnú stranu a boky.

Jeden fotoaparát v úlohe predného a zadného fotoaparátu je, zdá sa, nastupujúci trend.

Modul fotoaparátu je vyrobený z amorfnej zliatiny, hovorovo označovanej ako tekutý kov. Je teda podstatne ľahší, ako by bol vyrobený z oceli. To by mohlo mať priaznivý dopad na výdrž pohyblivých častí. Navyše je tento materiál 4× pevnejší ako práve spomínaná oceľ.

Softvér je vybavený funkciou rozpoznávania pádu a tak po zaznamenaní pohybu, ktorý by charakterizoval pád, dôjde k z preklopeniu modulu do pôvodného stavu (teda do funkcie zadnej kamery).

Zaujímavosťou je, že pohyblivá časť sa môže nastaviť do ľubovoľného uhlu. Takto môžete fotiť rôzne objekty a zároveň dobre vidieť na displej. Pri videu je dostupná funkcia na automatické sledovanie zaostrených objektov. Na nočné fotky pomôže funkcia HDR+ Enhanced a Super Night.

Smartfón má v sebe procesor Snapdragon 855, ktorý oproti minulej verzii CPU zdvíha výkon o 45 % a o 20 % v prípade grafického jadra. Dostupný bude vo variantoch s 6 a 8 GB RAM a úložiskami 64, 128 a 256 GB.

ZenFone 6 má plochý 6,4“ displej so zaoblenými rohmi. Výrobca ho označuje ako NanoEdge FHD+ a je chránený sklom Gorilla Glass 6. Pomer strán zachoval na 19,5:9, teda na formát 21:9 si zatiaľ možno práve z praktických dôvodov netrúfal. Displej má 100 %-tné pokrytie farebného gamutu podľa rozsahu DCI-P3.

Nad a pod displejom sú reproduktory, ZenFone 6 teda ponúka stereo zvuk aj bez pripojení slúchadiel.

Na zadnej strane je snímač odtlačkov, rozpoznávanie tvárou z pochopiteľných dôvodov nie je dostupné. ASUS patrí medzi ďalších, čo pridali na bočnú hranu samostatné tlačidlo.

Je vyhradené pre Google Asistenta ale priradiť mu môžete aj iné funkcie, napríklad zapnutie LED svetla, vytvorenie snímky obrazovky alebo napríklad zapnutie fotoaparátu.

ASUS zjednodušil rozhranie a prichádza aj s vlastným nočným režimom v rámci systému. Nie je prvý, kto nečaká na Google, avšak tento krok hodnotíme pozitívne. Telefón je zapojený do Beta programu Google Android. Najnovší Android Q si bude si budete môcť nainštalovať v predstihu a to z oficiálnych zdrojov ASUSu.

V balení nájdete aj slúchadlá ASUS ZenEar Pro, ktoré ladila spoločnosť 1MORE na dosiahnutie čo najlepšieho zvuku.

Na trh prichádza s Android 9 a aktualizáciami k 1. 4. 2019. Na slovenskom trhu bude dostupný od júna vo verzii 8 / 256 GB za cenu 619 EUR.

Prečítajte si aj:

motorola one VISION: Takto majú vyzerať nočné fotky z telefónu za 299 eur (VIDEO TOUCHIT)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.