Drony ešte ani dnes nie sú masovou záležitosťou a jedným z dôvodov je pravdepodobne aj to, že je ich pomerne ťažké ovládať.

Spoločnosť Skydio chce zmeniť pravidlá hry a predstavila svoj prvý dron Skydio R1.
Nie je to len ďalší bežný dron. Skydio R1 je autonómny, čo znamená, že môže lietať sám. Nielenže vníma okolie, ale R1 aj predpovedá dopredu čo sa bude diať a na základe toho prispôsobuje svoj let.


Zatiaľ čo niektoré drony majú funkciu „follow-me“, vrátane DJI Mavic Pro a DJI Mavic Air, ktoré umožňujú dronu automaticky sledovať predmet, tak Skydio R1 neliete iba pri vás.

Robí samozrejme aj to, ale tiež sa pohybuje po okolí a vyhýba sa prekážkam. A to všetko bez toho, aby prestal sledovať snímaný predmet. Pôsobivé.

Skydio R1 špecifikácie

Dron je postavený na autonómnom základe, ktorý kombinuje umelú inteligenciu, robotiku a techniky počítačového videnia do jedného robustného systému. Autonómnosť nie je len funkcia, je to podstata zariadenia.

Na to všetko potrebuje dron kamery. Na na tento účel je R1 vybavený 13 kamerami okolo rámu. Nejde len o rozpoznanie a mapovanie okolia, ale aj o nahrávanie videozáznamu.

Môže snímať v rozlíšení až 4k pri 30 snímkach za sekundu, alebo 1080p pri 60fps / 30fps.

Životnosť batérie je vždy veľkou premennou pri dĺžke letu. Priemerný čas letu / výdrž batérie Skydio R1 je 16 minút. Každá dron je vybavený dvoma batériami, takže môžete vybitú vymeniť a pokračovať v lietaní.
Dron funguje s procesorom Nvidia Jetson TX1, 256-jadrovom čipe postavenom pre AI computing. Dodáva sa tiež so 64 GB vnútornou pamäťou.

Na rozdiel od niektorých iných dronov na trhu, Skydio R1 nevyžaduje diaľkové ovládanie keď je v manuálnom režime. Zariadenie môžete ovládať zo svojho smartfónu prostredníctvom aplikácie Skydio, ktorá je dostupná pre iOS a Android. Medzi tieto ovládacie prvky patrí pristávacia funkcia, ktorá je veľmi dôležitá.

Pokiaľ ide o rýchlosť, R1 môže zasiahnuť rýchlosť až 40 km / h. Budete mať k dispozícii 8 režimov z ktorých si môžete vyberať. Vrátane funkcie Orbit, kedy dron krúži nad snímaným predmetom, Side keď dron letí pozdĺž pohybujúceho sa predmetu a Lead kedy je dron pred pohybujúcim sa predmetom.


Skydio R1 cena a dátum vydania

Vďaka svojim šikovným schopnostiam lietania je pravdepodobné, že Skydio R1 zaznamená veľký úspech, prinajmenšom na začiatku. V Kanade a USA by mal byť dron k dispozícii cez Skydio.com.

Potenciálni záujemcovia by mohli byť napríklad športovci, ktorí chcú študovať svoju techniku ​​z pohľadu vtáčej perspektívy, dobrodruhovia a filmári, ktorí chcú zachytiť rozsiahle zábery bez potreby masívneho vybavenia.

Ďalším faktorom je cena. Skydio R1 je k dispozícii na začiatok v limitovanej edícii Frontier Edition a stojí 2,499 dolárov. Cena je pomerne dosť vysoká, takže nám neostáva nič iné ako počkať na nový lacnejší model, alebo zníženie ceny na prijateľnú hodnotu.

zdroj: techradar

Prečítajte si aj:

DJI MAVIC PRO: Kompaktný dron s výkonom velikána

 

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.