Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prekvapivo veľká väčšina Slovákov – 76 %, si letnú dovolenku zakúpi cez cestovnú kanceláriu online. A takmer traja zo štyroch slovenských turistov cestujúcich na vlastnú päsť, si zabezpečia ubytovanie tiež online. Až 75 % Slovákov, ktorí sa tento rok chystajú do zahraničia, plánuje hradiť svoje dovolenkové výdavky kartou, mobilom alebo smart hodinkami. A 31 % Slovákov plánuje na zahraničnej dovolenke minúť od 200 do 600 € na osobu. Dáta pochádzajú z najnovšieho prieskumu spoločnosti Visa o cestovaní a platobných zámeroch v roku 2023, ktorý sa uskutočnil v ôsmich krajinách strednej a východnej Európy, vrátane Slovenska[1].

Spoločnosť Visa neustále inovuje, aby mohla nielen teraz, ale aj v budúcnosti ponúkať ešte lepšie platobné metódy a kanály dostupné pre všetkých. Okrem použitia tradičnej platobnej karty, Visa umožňuje platbu aj prostredníctvom digitálnych zariadení cez mobilné telefóny či smart hodinky. Takéto digitálne platby sú obľúbené u turistov zo všetkých zúčastnených krajín, s tým, že viac ako tri štvrtiny z nich plánujú týmto spôsobom platiť na dovolenke v zahraničí. Digitálne platby  sa tešia obľube aj u nás: až 75 % Slovákov plánuje počas dovolenky v zahraničí platiť kartou, mobilom alebo smart hodinkami.

Platby fyzickou kartou Visa, kartou v mobile či v hodinkách sú v zahraničí rovnako rýchle, pohodlné a bezpečné ako platby doma. Presne tak výhody platby kartou vnímajú respondenti zúčastnených krajín: pohodlie ako najväčšiu výhodu vyzdvihlo 58 % respondentov, bezpečnosť a istotu, že sa vyhnú strate hotovosti uviedlo ako výhodu 53 % opýtaných a rýchlosť platby kartou ocenilo  52 % respondentov.

„Náš prieskum ukazuje, že jednou z najobľúbenejších foriem platenia, a to aj na dovolenke v zahraničí, je platba mobilnou peňaženkou, ktorá je podporovaná technológiami a systémami Visa“, uviedla Ľubica Gubová, Country manažérka Visa pre Slovensko. „Keď užívateľ v digitálnej peňaženke alebo v mobile zadá údaje zo svojej karty, Visa ich okamžite nahradí jedinečným súborom náhodných číslic – tokenom. Táto technológia, známa ako tokenizácia, poskytuje ďalšiu úroveň bezpečnosti. S Visa sú spotrebitelia chránení pred podvodmi, stratou, či odcudzením karty, pretože majú v prípade problémov nárok na vrátenie peňazí“, dodáva Ľubica Gubová.

Visa umožňuje platby vo viac ako 150 menách, v miliónoch lokalít po celom svete a turisti túto možnosť radi využívajú. Slováci kartou alebo mobilom najčastejšie platia v reštauráciách, supermarketoch, na miestnych trhoch, v múzeách, či vo verejnej doprave.

Viac ako polovica slovenských dovolenkárov (52 %) plánuje v zahraničí použiť rovnakú kartu ako doma. Inou kartou najčastejšie platia Rumuni (25 %), Poliaci (24 %) a Maďari (23 %). Tri štvrtiny respondentov z celého regiónu cestujúcich do zahraničia uviedlo, že o zamýšľanej platobnej metóde sa rozhodujú ešte pred odchodom na dovolenku.

E-commerce dovolenky

S nárastom e-commerce narastá aj naša ochota kupovať množstvo rôznych produktov a služieb online. Neprekvapuje preto fakt, že online platíme aj za dovolenky. Až 82 % Slovákov, ktorí si dovolenku zabezpečujú bez cestovnej kancelárie, zaplatí online aj za niektoré dovolenkové služby: 65 % zaplatí za ubytovanie, 24 % si online zarezervuje dopravu a 12% online zaplatí za vstupné a exkurzie. Úhradu dopravy, ubytovania či dodatočných atrakcií realizujú kartou alebo digitálnou peňaženkou viac ako dve tretiny Slovákov.

Prieskum Visa ukázal, že 76 % Slovákov si online kupuje aj dovolenkové balíky, a to prostredníctvom webstránok cestovných kancelárií alebo stránok združujúcich cestovné ponuky viacerých kancelárií. Viac ako polovica (52 %) dovolenkárov svoj nákup uhradí kartou alebo digitálnou peňaženkou. Online nákup dovolenky je najobľúbenejší v Chorvátsku (78 % zákazníkov cestovných kancelárií kupuje online), v Slovinsku (74 %) a v Poľsku (62 %).

Slováci chcú dovolenkovať v zahraničí aj napriek inflácii

Potvrdzuje to 37 % slovenských respondentov, ktorí plánujú tento rok dovolenkovať v zahraničí. 31% Slovákov minie na zahraničnej dovolenke od 200 do 600 € na osobu, s priemernou dĺžkou pobytu 7 dní.

52 % cestujúcich do zahraničia sa nechystá zrušiť dovolenku ani v prípade vysokej inflácie a zvyšujúcich sa životných nákladov. Avšak 53 % Slovákov v tomto prípade zváži ekonomicky výhodnejšie ubytovanie a 45 % pripúšťa skrátenie dovolenky.

Zahraničné dovolenkové plány pre takmer 64 % Slovákov neovplyvní ani súčasná geopolitická situácia. Tretina opýtaných uviedla, že tohtoročná dovolenka bude náhradou za tú, ktorá sa neuskutočnila kvôli pandémii Covid-19. V prieskume to uviedli najmä najmladší respondenti.

Najčastejšie uvádzanými letnými destináciami sú pre Slovákov Chorvátsko (23 %), Taliansko (18 %), Španielsko (13 %), Grécko a Rakúsko (po 11 %). Slováci chcú na dovolenke primárne oddychovať, ale tiež spájať relax so spoznávaním. Asi 16 % dovolenkárov plánuje svoj pobyt v zahraničí stráviť aktívne a venovať sa aj turistike či športu.

„Návrat k cestovaniu, dlhším dovolenkám a víkendovým pobytom v mestách naznačuje, že u slovenských spotrebiteľov narastá pocit istoty. To môže viesť k posilneniu miestnej ekonomiky a ďalších odvetví vrátane oblasti turizmu“, uvádza Ľubica Gubová.

Dve tretiny Slovákov (64 %), ktorí plánujú cestovať do zahraničia, tak chce urobiť tento rok aspoň dvakrát, ale s tým, že druhý pobyt bude kratší – 1 až 2 dni. Obyčajne ide o víkendové pobyty v meste, ktoré sú obľúbené najmä u mileniálov a generácie Z. V prípade víkendových pobytov sa platobná karta, mobil či smart hodinky ukazujú ako zvlášť praktické. Napríklad cesta mestskou dopravou v Londýne sa dá uhradiť iba digitálne a vo Švédsku, ktoré sa považuje za najviac bezhotovostnú krajinu na svete, sú digitálne platby jedinou platobnou metódou aj v mnohých kinách, reštauráciách a obchodoch.

Užitočné tipy Visa pre cesty do zahraničia

Platby v zahraničí

V prípade platby kartou Visa alebo pri výbere hotovosti z bankomatu v zahraničí si cestujúci môžu zvoliť platbu v miestnej alebo lokálnej mene. Výber lokálnej meny často znamená výhodnejší výmenný kurz.

Výhodné výmenné kurzy

Platby kartou Visa sú v zahraničí často finančne výhodnejšie ako nákup cudzej meny v zmenárni.

Dobrý pocit bez stresu

S jednoduchými a bezproblémovými platbami s Visa odpadá akýkoľvek stres, pretože tak ako domáce, aj zahraničné platby sú zabezpečené množstvom rôznych metód. 

Bezpečnosť

Visa platby v zahraničí sú proti podvodom zabezpečené vyspelými technológiami rovnako ako platby doma. Platby sú preto bezpečné bez ohľadu na to, kde sa uskutočňujú.

Široká akceptačná sieť

Platby s Visa sú jednoduché a dostupné kdekoľvek na svete, vo viac ako 100 miliónoch obchodoch a na viac ako 200 trhoch – všade, kde nájdete logo spoločnosti Visa.


[1] Všetky údaje použité v tejto tlačovej správe pochádzajú zo štúdie Visa CEE Travel and Payment Intentions Study 2023., ktorá zahŕňala krajiny: Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Realizovala ho výskumná spoločnosť Kantar v marci 2023 na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov (18 – 65 rokov) v každej z týchto krajín.

Značky: