Mastercard spustil novú technológiu Biometric Checkout.

Čo by ste povedali na to, pokiaľ by ste pri bezkontaktnom platení nemuseli vyťahovať z vrecka smartfón s Google Pay či Apple Pay, inteligentné hodinky alebo platobnú kartu? Na potvrdenie platby by stačil iba váš úsmev, prípadne mávnutie rukou.

Ak túto predstavu považujete za sci-fi, potom vedzte, že ide o technológiu, ktorá už existuje. Mastercard ju aktuálne testuje v Brazílii, v piatich supermarketoch značky St Marche v São Paule. Ďalšie projekty s biometrickým platením plánuje spustiť v krajinách Blízkeho východu a Ázie. Pokiaľ sa tieto projekty overia, pravdepodobne budeme v budúcnosti úsmevom platiť aj na Slovensku.

Aby bolo možné platiť úsmevom či mávnutím ruky, treba sa najskôr zaregistrovať v službe, ktorá využíva technológiu Biometric Checkout od Mastercard, a ktorú vo svojich obchodoch využíva samotný predajca. V prípade brazílskych supermarketov je to služba Payface. Registráciu je možné vykonať priamo v obchode s pomocou obchodníka alebo prostredníctvom aplikácie. Registrovaní používatelia môžu následne platiť úsmevom do kamery alebo mávnutím rukou nad čítačkou.

Payface umožňuje platiť iba úsmevomZdroj: Payface
Payface umožňuje platiť iba úsmevom. Služba aktuálne funguje v Brazílii

Potrebný je nový hardvér

Technológia Biometric Checkout je podľa slov spoločnosti Mastercard vhodná pre obchody všetkých veľkostí. Jej súčasťou je súbor noriem pre banky, obchodníkov a poskytovateľom technológií, ktoré majú zaistiť bezpečnosť a súkromie osobných údajov využívaných pri biometrickom overovaní platieb.

Mastercard tvrdí, že toto riešenia prináša viacero výhod pre obchodníkov, ako je urýchlenie transakcií a skrátenie radov pri pokladniach cez zlepšenie hygieny až po vyššiu mieru zabezpečenia. Platobný systém je možné prepojiť s vernostnými programami a personalizovanými ponukami. Na druhej strane, faktom je, že obchodníci musia investovať do nového hardvéru, ktorý biometrické platenie podporuje.

Medzi partnerov technológie Biometric Checkout patria momentálne firmy NEC, Payface, Aurus, PaybyFace, PopID či Fujitsu Limited. Sami sme zvedaví, ako sa táto technológia overí a či/kedy sa jej dočkáme aj na Slovensku.

Mastercard Biometric CheckoutZdroj: Mastercard
Mastercard Biometric Checkout

Zdroj: Mastercard

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit