Bezpečnosť je pre banky na prvom mieste, kontinuálne investujú financie aj do bezpečnostných systémov na ich vývoj a neustále vylepšovanie.  Na to, aby sa podvodníkom nedala žiadna šanca, je však dôležité dodržiavať základné bezpečnostné zásady aj zo strany klientov. ČSOB preto preventívne prináša niekoľko praktických rád.

Na sociálnych sieťach opatrne

Tzv. „boom“ sociálnych sietí je trendom dnešnej doby a množstvo ľudí na nej zverejňuje fakty neuvedomujúc si, že častokrát ponúkajú o sebe verejnosti citlivé informácie, ktoré môže niekto zneužiť.

O základných bezpečnostných radách, že si treba udržiavať „čisté“ PC, mať najaktuálnejší bezpečnostný softvér, webový prehliadač či operačný systém sa už popísalo veľa. Málo ľudí si ale uvedomuje, že svoju bezpečnosť môžu zvýšiť aj svojím správaním práve na sociálnych sieťach. „Ľudia by si mali uvedomiť, že je to verejný priestor. Bezpečnostné opatrenia na sociálnej sieti síce chránia používateľa pred ostatnými členmi sociálnej siete, ale človek si musí uvedomiť, že čokoľvek, čo na sociálnu sieť vloží, je verejné, pretože zverejnená informácia aj napriek bezpečnostným nastaveniam je dostupná minimálne majiteľom sociálnej siete,“ vysvetľuje Michal Ondrovič, expert Oddelenia vývoja kanálov ČSOB.

“Sociálne inžinierstvo”

Pozor na tzv. sociálnych inžinierov. Sociálne inžinierstvo totiž využíva nástroje na manipuláciu ľudí, ktorých cieľom je získať dôverné informácie, prípadne donútiť človeka ku konkrétnej činnosti, napríklad k prevodu finančných prostriedkov. Ide o podvodníkov, ktorí môžu navodiť s človekom prostredníctvom sociálnej siete komunikáciu vydávajúc sa napríklad za člena rodiny či známeho. „Prostredníctvom sociálnej siete môžu takto od človeka vymámiť peniaze, pokojne aj malú sumu, pričom môžu použiť rôzne triky. Napríklad pošlú link so žiadosťou o kliknutie naň a zaslanie príspevku prostredníctvom podvodnej stránky,“ opisuje možné praktiky podvodníkov Michal Ondrovič.

Pri používaní sociálnych sietí odporúčame kvôli bezpečnosti položiť si tieto otázky:

  • Kto má prístup k informáciám, ktoré zverejním?
  • Aké údaje zdieľajú moji priatelia na sociálnej sieti s tretími stranami?
  • Bude mojím priateľom vyhovovať, ak budem zdieľať informácie o nich s tretími stranami?
  • Verím každému, s kým som v spojení na sociálnych sieťach?

Prevencia proti vírusom vo všeobecnosti

Keď sa pozrieme na jednoduché prirovnanie, počítač je ako ľudský organizmus. Vieme, že o zdravie sa treba preventívne starať, aby telo v poriadku fungovalo. Podobne je to aj pri počítačoch. Pred vírusmi a škodlivými vplyvmi ho ľudia dokážu ochrániť jednoduchými preventívnymi krokmi.

Ponúkame niekoľko základných praktických rád:

  • neklikať na podozrivé linky,
  • pozor na skrátené linky,
  • neotvárať neznáme prílohy v e-mailoch,
  • používať antivírus a pravidelne ho aktualizovať.

Opakovanie je matkou múdrosti. Niekoľko bezpečnostných zásad pre prihlasovanie sa do elektronického bankovníctva

Bezpečnosť elektronického bankovníctva je na maximálnej úrovni, no z hľadiska prevencie prinášame opäť niekoľko praktických základných rád.

Do elektronického bankovníctva sa prihlasovať len cez oficiálnu stránku banky

Ak dostanete link na prihlásenie sa do elektronického bankovníctva, neklikajte naň a do internetbankingu sa týmto spôsobom neprihlasujte.

Pravidlo číslo jeden je prihlasovať sa cez oficiálnu stránku banky. „Do internetového bankovníctva sa neprihlasujte ani tak, že si ho zadáte do vyhľadávača. Najbezpečnejšia forma je ísť priamo na stránku svojej banky a touto cestou sa prihlásiť do internetbankingu,“ zdôrazňuje Michal Ondrovič.

V prehliadači si pre stopercentnú istotu skontrolujte adresu stránky, na ktorej sa nachádzate. V ČSOB má adresa nasledujúci tvar:

  • https://ib24.csob.sk/ – ak používate službu InternetBanking,
  • https://bb24.csob.sk/ – ak používate službu BusinessBanking.

Zároveň si skontrolujte, či sa vedľa adresy stránky nachádza ikona bezpečnostného zámku. Dvojklikom na túto ikonu overte platnosť a identitu stránky. Serverový certifikát pre ČSOB je vydaný spoločnosťou GlobalSign.