6. séria je dostupná od polovice júna a hneď prvá časť ukazuje nelichotivú budúcnosť s umelou inteligenciou.

Hollywoodska produkcia si už niekoľko mesiacov prežíva ťažšie chvíle, pretože štrajkujú scenáristi aj herci. Tým sa nepozdáva nástup umelej inteligencie a možnosť, že by ich nahradila. Spočiatku nepôjde o úplnú náhradu, no filmové štúdia si za pomoci tohto nástroja a digitálnej techniky dokážu vytvoriť vlastnú podobu hercov tak, aby ich možno potrebovali čo najmenej. Zaujímavú ukážku toho, ako by svet s AI mohol vyzerať, prináša hneď 1. epizóda zo 6. série seriálu Black Mirror.

Výsledkom by mohla byť záplava lacnej, nekvalitnej a gýčovitej produkcie, kedy by sa jednotlivé filmové alebo seriálové tituly generovali za pomoci umelej inteligencie. Seriálová epizóda zašla ešte ďalej a ukazuje, že nielen herci budú môcť hrať vo vlastných filmoch, ale aj bežní ľudia.

Prvá epizóda nazvaná Joan je hrozná ukazuje to, ako by mohlo vyzerať streamovanie našich osobných životov a vytváranie filmov o nás samých v reálnom čase. Každá epizóda by bola 24 hodinovým oneskorením, aby superpočítače dokázali vygenerovať na základe nášho minulého dňa novú epizódu. To všetko za pomoci sledovania mobilom, ktorý stále nosíme so sebou.

Bez toho, aby sme „spojlovali“ a prezrádzali obsah deja, dodáme, že o takúto formu nástrojov AI pravdepodobne nestojí nikto z nás. Ako to už v seriálových epizódach Black Mirror býva, aj v tejto časti bolo ukázaných niekoľko ďalších aspektov z našich životov. Napríklad aj to, že nikto nečíta licenčné zmluvy softvéru a zariadení, ktoré používa. Názory na streamovaciu službu, ktorá sa v seriálovej epizóde objavila s názvom Streamberry, sa budú rôzniť. Nám sa ale toto nedbalé zamaskovanie Netflixu páčilo.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.