Spoločnosť Alia Technologies je špecialista na topánky vytvorené pomocou umelej inteligencie. Využíva pritom technológiu ALIA (Active Lift in Alignment).

Firma vytvorila návrhy pre topánky budúcnosti spolu s ortopédkou Taryn Rose a talianskym návrhárom obuvi Enrico Cuinim. Personalizované topánky vytvorené na mieru pomocou počítačového videnia a patentovaných algoritmov vytvára prídu na trh už v tomto roku.

Topánky objedávate na diaľku

Pri tvorbe topánok zohľadňujú fyziku, ktorú rieši systém podpory chodidiel a tiež je to prispôsobenie topánky pre konkrétnu nohu. Vytvorili takto sofistikovaný merací systém využívajúci rozpoznávanie obrazu a umelú inteligenciu, aby sme sa vyhli náročnému školeniu predajného personálu a zároveň aby poskytli čo najlepšie padnúcu a najpohodlnejšiu obuv.

Väčší kontakt nohy s podošvou

Topánky pritom spájajú pohodlnosť s luxusným talianskym dizajnom a vyrábajú rad špičkovej pánskej a dámskej obuvi. Ich topánky rozptyľujú tlak na väčšiu plochu chodidla, čo umožňuje zmiernenie tlaku a stabilitu. Topánky sú pohodlné aj keď ide o sexy topánky na vysokých ihličkách. Plocha kontaktu topánky s chodidlom sa v priemery zvyšuje o 20 % v porovnaní s bežnou konfekčnou výrobou.

Najväčší záujem je o dámske ihličky
Najväčší záujem je o dámske ihličky

Virtuálna skúška cez Zoom

Objednávka trvá 4 až 6 týždňov potom ako si pomocou smartfónu nasnímate podobu svojich chodidiel. Spôsob snímania určujú algoritmy, vy len prechádzate smartfónom okolo svojich chodidiel, pričom sa sním ich spodná časť. Celé toto meranie sa vykonáva pri videomítingu Zoom. Takto sa realizuje aj virtuálna skúška pripravovaných topánok.

Výroba aj na mieru

Pri výrobe topánok sa potom zohľadňuje každý nameraný uhol na vašom chodidle a topánky údajne padnú na nohu ako uliate od prvého momentu ako si ich dáte na nohy. Existuje 32 možností prípravy topánok ale na objednávku sa topánky vytvoria presne podľa vašich rozmerov. Firma vyrába aj topánky, ktoré zohľadňujú fakt, že máte inú pravú nohu ako ľavú.

Taliansky dizajn v spojení s umelou inteligenciou
Taliansky dizajn v spojení s umelou inteligenciou

Väčšinu klientov tvoria ženy a objednávajú si predovšetkým topánky na vysokom opätku. V ponuke je niekoľko desiatok dizajnov práce takýchto topánok.

No a čo to to stojí?

Cena dámskych ihličiek vytvorených týmto spôsobom klesne pod 1000 USD len zriedka, najdrahšie ihličky sme našli za 1695 USD. Pánske športové topánky stoje 895 USD. Firma svoje produkty vystavuje aj na výstave CES 2023 v Las Vegas.

Topánky sa vyrábajú v Taliansku, dizajnové štúdiou je v San Marine. Pre amerických zákazníkov je určená špeciálna pobočka v Los Angeles. Klientky sú totiž najčastejšie z Hollywoodu.

Zdroje: vlastné, Enrico Cuini

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.