CeBIT 2017 je výstava zameraná na technológie a nové trendy v tejto oblasti. Prinášame pohľad na to, čo sa tento rok udeje v Hannoveri.

Tradične otvorí tento významný veľtrh nemecká kancelárka Angela Merkelová. A hoci toto nie je priamo výstava zameraná na spotrebnú elektroniku, je obľúbená najmä u firiem. Či už klasických, ktoré poskytujú overené technologické riešenia súčasných trendov alebo startupy.

Oliver Frese hovorí o CeBITe, trendoch výstavy aj technologických trendoch

Práve na tie bude zameraný tohtoročný CeBIT. Celkovo očakávame prítomnosť až 40 startupov. Špeciálne na to je určená výstava SCALE11, ktorá bude na jednom mieste startupy združovať a poskytne im platformu na jednoduchšiu spoluprácu. Výhoda pre návštevníkov? Milovníci startupov nájdu všetko pekne na jednom mieste.

Na tejto výstave je každoročne približne 3000 vystavovateľov a 200 000 návštevníkov.

CeBIT 2016 – Global Event for Digital Business. Next Show: 20. – 24. März 2017

Termín konania výstavy je 20 – 24. marca 2017.

Na výstavnej ploche hannoverského výstaviska sa budú prezentovať aj lákavé produkty, ako napríklad drony. No dôraz sa bude klásť na riešenia takpovediac v pozadí. Výsledkom teda nebude pozrieť si len lietajúci dron so špeciálnou snímkovacou technikou ale dozvedieť sa niečo o tejto technológii. Kto už niekedy počul o tom, ako drony prelietavajú nad horskými pásmi a mapujú terén, tu bude mať príležitosť nazrieť hlbšie.

Už dnes slúžia napríklad na hliadkovanie v rozľahlých objektoch. Kamerové riešenie, ktoré zachytí pohyb umožní smerovanie drona k miestu udalosti. V bezpečnej výške na vytváranie záznamu a monitorovanie diania.

CeBIT tak bude dianím pre firmy, ktoré počítajú s dronmi viac ako inokedy. Firmy sa budú musieť novému trendu prispôsobiť. Pravdepodobne ako prvé začnú používať drony doručovateľské firmy na prepravu balíkov. Využitie bude kopírovať aktuálne trendy. Neprinesie veľa nového, ale zefektívni doteraz zaužívané postupy.

CeBIT ukáže svojim návštevníkom pohľad na množstvo príkladov ako prejsť úspešne digitálnou transformáciou vo svojich firmách.

TOP trendy na CeBITe:

  • Umelá inteligencia
  • Cloud
  • Kybernetická bezpečnosť
  • Drony
  • Internet vecí
  • Virtuálna realita
  • 5G

Podobne to bude pri autonómnych autách. Tie si budú môcť vyskúšať návštevníci tohtoročného CeBITu. Zoberú vás z jedného miesta na druhé. Pôjde o žltý minibus CarPostal v spolupráci s nemeckou poštou.

Ďalšia éra bude v humanoidných robotoch. Stretávať sa s nimi budete nielen na špecifických výstavách a umelých prezentáciách. Budú vás sprevádzať na letisku, poradia, kde máte terminál prípadne odpovedia na iné otázky.

S umelou inteligenciou súvisia aj chatboti a najmä bezpečnosť a možnosti zneužitia. Šírenie falošných správ. Umelá inteligencia by bola schopná šíriť takéto správy a rýchlo reagovať na aktuálne diania na sociálnych sieťach.

Segment virtuálnej reality sa väčšinou pohybuje v spotrebiteľskom sektore. Zatiaľ až na pár lastovičiek ide len o zábavu, ktorá unavuje vaše oči, no reálny úžitok neprináša. Sú tu isté výnimky ako napríklad Microsoft Hololens, no tu už ide o kombináciu rozšírenej reality. Do budúcna sa počíta s VR segmentom nielen v oblasti zábavy ale najmä vývoja technológií. Už teraz existujú výučbové programy pre lekárov, inžinierov a platformy, kde sa dá navrhovať prostredie alebo prezerať namodelované súčiastky.

IBM Research

Svoje miesto má na takto orientovanej výstave aj IBM Research. Keď sa poviem IBM, možno si mnohí ešte spomenú na počítače a notebooky, ktoré predali a teraz ich nájdete pod značkou Lenovo. IBM Research je však poskytuje úplne nový pohľad na riešenia, najmä v oblasti spracovaní a inteligentnom vyhodnocovaní dát.

Jedným z projektov, na ktorom pracujú, je triedení vedeckých prác. Ich nárast je enormný a prečítať ich nemá šancu žiadny človek. Celkovo ich prečítať, nieto ešte v správnom čase informácie použiť. Aby nedochádzalo k „nadpublikovaniu“ a na práce „nesadal prach“, je potrebné z nich vyhodnotiť informácie. To je jedna z oblastí, ktorú si dali tieto laboratóriá za cieľ. Vytvoriť analýzu z obrovskej zásoby dát a kognitívne prepojiť súvis tak, aby z nich vyšli redukované ale podstatné informácie.

Návštevu CeBIT Press Preview 2017 hradila spoločnosť Deutche Messe.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.