Pred rokom som spustil súkromný projekt, z ktorého výsledkom by som sa chcel podeliť.

Možno moje skúsenosti niekomu pomôžu sa rozhodnúť, či prejde na “druhú stranu” alebo ostane používať svoje zariadenie so starým známym OS. Prvá časť článku bola písaná v čase, kedy sa na uvedenie pripravoval iPhone 8 a 8 Plus, spolu s modelom X. Vzhľadom na časový posun a konštrukčne vydarenú tohtoročnú generáciu iPhonov XS budú niektoré fakty “out of date”.

Návrat do minulosti – Rok 2017

Veľa ľudí ma pozná ako smartfónového nadšenca a takisto vedia, že len ťažko si hľadám ideálne zariadenie (také neexistuje). Z určitých dôvodov som používal výhradne len Android smartfóny, ktoré mi niektoré vyhovovali viac, niektoré menej.

Kamaráti z “druhej strany” ma vždy podpichovali, aby som vyskúšal iPhone, že je to dokonalé zariadenie a všetko funguje tak ako má. Hneď sa mi núkala otázka, že odkiaľ vedia, že na Androide nefunguje všetko tak ako má, však Android z princípu odmietajú. A možno som jednoducho náročný a ani iPhone mi nebude dobrý. 🙂

iPhony sa mi sporadicky dostávali do rúk, ale nikdy ma neoslovili pri krátkom kontakte natoľko, aby som si jeden zaobstaral. Nebudem sa rozpisovať o bezpečnosti systémov Android, alebo iOS. Odborníci by vedeli dané systémy zhodnotiť úplne inak. Ale Android má toľko modifikácii, že niektoré nadstavby aj v rámci bezpečnosti prevyšujú druhé, iné sú plynulejšie, vybavenejšie a pod.

V článku sa zameriam hlavne na používateľský zážitok z iPhonu 7, a tak som sa (v roku 2017) vydal do vôd neznámych a začal sa učiť plávať. Za systém Android budem vychádzať zo skúseností z používania OnePlus 3T a Samsungu Galaxy S7.

Konštrukcia a Hardware

Apple nám každoročne servíruje to najlepšie zo svojej produkcie a jednoducho musíme porovnávať s porovnateľným. Pokiaľ sa Applistovi dostane do rúk low-end Android, alebo nejaký nepodarok, chápem jeho rozčarovanie z platformy Android. Za roky používania Android zariadení mám skúsenosti, ktoré dokonca sú negatívne aj pri vlajkových lodiach renomovaných výrobcov…

Takže… iPhone 7 je po stránke konštrukcie kvalitne spracovaný. Telo je tenké a oproti bežnému Android zariadeniu má klasická 7 menší displej, čo je pre niekoho obrovská výhoda. Mňa osobne táto výhoda bavila veľmi krátko. Pri prezeraní webu sa mi častokrát stávalo, že som nevedel zobrazovaný text pohodlne prečítať. Displej ale nie je všetko, pokiaľ porovnáme iPhone 7 a Galaxy S7, tak Galaxy je na výšku iba o 4mm vyšší a displej je o 0,4-palca väčší. Jednoducho rámiky okolo displeja nie sú silnou stránkou iPhonov.

Bočné rámiky v podstate akceptujem, lebo sú späté s ovládaním zariadenia (swipe gestá a 3D touch vyvolanie multitaskingu na hrane obrazovky), ale brady by mohli byť naozaj menšie.

Po stránke výpočtového výkonu sa jedná o smartfón, ktorý má výkonu na rozdávanie. Oproti vlajkovým lodiam z Androidu stráca body podľa benchmarku Antutu v podstate iba v grafickom výkone. Pri bežnom používaní som si ale cca 10% prepad voči Android rovesníkom nevšimol.

Musím ešte vyzdvihnúť pri iPhone 7 kvalitu fotoaparátu a páčili sa mi aj stereo reproduktory. Pri fotoaparáte mi chýbal režim PRO a formát fotenia v pomere 16:9. Je kopec argumentov prečo to nie je obsiahnuté v hlavnej aplikácii pre fotenie, ale mobil za 700 € by to mohol aspoň ponúknuť. Androidy za 150 € to už štandardne ponúkajú (len tá kvalita je biedna). Zase kvalita fotiek a videa je na špičkovej úrovni, tak ako aj kvalita špeciálnych režimov. Nemám výhrady.

Je pravda, pokiaľ Apple tvrdí, že rozlíšenie displeja, ktoré ponúkajú aktuálne modely iPhonov je postačujúce. Ale, je to málo. Však viac pixelov, viac “adidas”. Recenzií bolo popísaných neúrekom, tak tieto podrobné porovnávania nebudem ďalej rozpisovať.

Článok je rozdelený do 5 častí:

  1. časť: Úvod, Konštrukcia a Hardvér
  2. časť: iOS vs. Android
  3. časť: Práca so súbormi a aplikáciami
  4. časť: Ovládanie
  5. časť: Záver

Značky:
1 2 3 4 5

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.