Bluetooth 5, ktorý prináša oproti svojmu predchodcovi mnoho vylepšení, bol oficiálne predstavený už v júni tohto roku. Od 7. decembra je oficiálne dostupný pre výrobcov a pripravený na implementáciu do nových zariadení.

Štvornásobné zvýšenie rozsahu pokrytia, zdvojnásobenie rýchlosti prenosu dát i zvýšenie dátovej vysielacej kapacity až o 800 %. Tieto hlavné vylepšenia prináša nový štandard bezdrôtového pripojenia Bluetooth 5. To všetko navyše pri nižšej spotrebe energie v podporovaných zariadeniach. Zameriava sa pritom nie len na mobilné zariadenia, ale najmä na ,čoraz rozšírenejšiu a perspektívnejšiu, oblasť IoT (internet vecí). IoT zariadenia by tak nemali mať problém navzájom komunikovať aj vo väčších budovách. Novinka má navyše prenášať súbory bez potreby párovania zariadení. Túto skutočnosť môžu naplno využiť napríklad predajcovia v nákupných centrách na zasielanie cielenej reklamy priamo do vášho smartfónu na základe vašej aktuálnej polohy. Možnosti využitia však budú, samozrejme, oveľa širšie.

Podľa predstaviteľov spoločnosti Bluetooth SIG (Special Interest Group) môžeme prvé zariadenia s podporou Bluetooth 5 očakávať približne do 2 mesiacov. Odborná verejnosť očakáva predstavenie prvých priekopníkov už na januárovej technologickej konferencii CES 2017 (5. – 8. januára) v Las Vegas, keďže IoT bude práve na nej jednou z ústredných tém. Na tejto výstave budeme osobne a prienesieme vám informácie o Bluetooth 5 ako prví na Slovensku.

Zdroj: Android Authority