Bluetooth by v budúcnosti mohol viac konkurovať Wi-Fi pripojeniu.

Možnosti pripojenia cez Bluetooth by v budúcnosti mohli byť oveľa lepšie než je to teraz. Informoval o tom portál DigitalTrends.com na základe informácií z brífingu organizácie Bluetooth Special Interest Group, ktorá je zodpovedná za vývoj tohto štandardu.

Podľa jej hlavného riaditeľa Chucka Sabina aktuálne pracujú na dvoch projektoch, ktoré by mali výrazne zlepšiť využiteľnosť tohto typu prenosu. Cieľom prvého je viac než zdvojnásobiť rýchlosť prenosu dát cez úsporný Bluetooth Low Energy (LE) na štyri až šesť megabitov (Mbits), v ideálnom prípadne možno aj na osem.

S takouto rýchlosťou prenosu dát nebude bezstratový zvuk v CD kvalite pri počúvaní v bezdrôtových slúchadlách vyžadovať žiadne špeciálne kodeky ani hardvér. V súčasnosti je na to treba kodek aptX Lossless a hardvér kompatibilný s technológiou Snapdragon Sound od Qualcommu. A, samozrejme, veľmi stabilné bezdrôtové pripojenie.

Ak by sa skutočne podarilo zvýšiť rýchlosť na aspoň štyri až šesť megabitov, stačilo by to dokonca nielen na prenos bezstratového zvuku, ale aj na prenos videa v štandardnom rozlíšení (tri až štyri Mbits).

Druhý projekt súvisí so snahou na rozšírenie Bluetooth do frekvenčného spektra 6 GHz. Vyššie frekvencie môžu umožniť vyššie rýchlosti prenosu dát, čo je jeden z dôvodov, prečo je Wi-Fi rýchlejšie, keď sa používa 5 GHz pásmo namiesto 2,4 GHz. Samotné Wi-Fi sa nedávno rozšírilo do frekvenčného pásma 6 GHz uvedením routerov a iných zariadení s Wi-Fi 6E.

Bohužiaľ Sabin nijako nešpecifikoval, kedy by mohlo dôjsť k zvýšeniu rýchlosti a rozšíreniu frekvenčného pásma prenosu Bluetooth. Zostáva teda len dúfať, že to bude v dohľadnej dobe.

Zdroj: DigitalTrends.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.