Kvôli národnej bezpečnosti.

Huawei sa v máji 2019 ocitol na čiernej listine USA. Čínsku spoločnosť na ňu umiestnil prezident USA, Donald Trump. Ako dôvod citoval ohrozenie národnej bezpečnosti. Trump medzičasom svoje rozhodnutie nezmenil, práve naopak, Huawei bude na čiernej listine minimálne ďalší rok. Vyplýva to z oficiálneho vyhlásenia amerického prezidenta.

Ak sa situácia nezmení, Huawei bude na čiernej listine do 15. mája 2021. V praxi to znamená, že v tejto situácií bude mať obmedzené možnosti spolupráce s americkými firmami – Huawei bude môcť obchodovať iba s tými firmami, ktoré získajú od Ministerstva obchodu USA povolenie. Príkladom je Microsoft.

Umiestnenie na čiernu listinu má dopad aj na segment smartfónov. Huawei nemôže obchodovať s Googlom a nemôže tak získať licenciu na Google služby pre svoje nové telefóny. Google nedávno vyhlásil, že Ministerstvo obchodu USA žiadal o povolenie obchodovať s Huawei, avšak toto povolenie do dnešného dňa nedostal.

Huawei na vzniknutú situáciu zareagoval veľkým budovaním vlastného ekosystému, ktorým chce nahradiť chýbajúce Google služby. Tie nie sú vo výbave tzv. AG telefónov, ich zoznam si môžete pozrieť v tomto článku.

Zaujímavosťou vo vzťahu medzi USA a Huawei je nedávna informácia portálu Reuters, podľa ktorej vláda USA pripravuje zákon, ktorý by umožnil americkým firmám spolupracovať pri budovaní 5G štandardov aj s Huawei.

Zdroj: whitehouse.gov

Prečítajte si aj:

USA mení stratégiu: Americké firmy chcú spolupracovať s Huawei pri tvorbe 5G štandardov

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit