Britskí výskumníci zistili, že virtuálna realita dokáže odviesť pozornosť ľudí od nepríjemných vecí natoľko, že im zmierni bolesť a zbaví ich úzkosti.

Prieskum uskutočnili na vzorke 79 pacientov, ktorí potrebovali využiť služby stomatológa. Buď išlo o trhanie zubu, alebo plombovanie.

Pacientov rozdelili do troch skupín. Prvá skupina mala počas zákroku zubára sledovať prostredníctvom VR okuliarov pobrežné scenérie, druhá si vychutnávala ruch mesta, zatiaľ čo tretia skupina musela čeliť bolesti bez použitia virtuálnej reality.

Výsledok bol prekvapivý. Prvá skupina ľudí zaznamenala počas zákroku zubára výrazne menšie bolesti, než ostatné dve skupiny. Okrem toho, že pohľad na oceán pacientov zbavil stresu a pôsobil na nich ako terapia, zároveň im spomienky na stresujúci zážitok potlačil do ústrania.

Sledovanie mesta vo virtuálnej realite sa pri znižovaní akútnej bolesti neosvedčilo. Vedci vďaka tomu dospeli k záveru, že virtuálny svet „neuchráni“ ľudí od nepríjemných pocitov úplne. Avšak kontakt s prírodou (aj keď len nepriamy) navodí človeku telesnú aj duševnú pohodu.

Momentálne sa v prieskume pokračuje. Vedci plánujú odskúšať, aký dopad na pacientov budú mať iné prírodné scény, napríklad taká prechádzka lesom. No už teraz je známe, že virtuálna realita je účinnou zbraňou v boji proti bolesti v kombinácii s tradičnými liekmi.

Zdroj: Engadget

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.