Do opatrení v oblasti ochrany klímy a kvality ovzdušia investuje miliardy.

Spoločnosť Bosch na svojej výročnej konferencii oznámila, že od budúceho roka bude klimaticky úplne neutrálna. Znamená to, že od roku 2020 už viac ako 400 závodov Bosch na celom svete – od vývoja cez výrobu až po administratívne zariadenia – za sebou nebude zanechávať žiadnu uhlíkovú stopu. Bosch je tak prvým veľkým priemyselným podnikom, ktorý tento cieľ zrealizuje zhruba za jeden rok.

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu pripadá približne 32 percent svetových emisií oxidu uhličitého na priemysel. Aktuálne Bosch vypúšťa približne 3,3 milióna ton CO2 ročne. Spoločnosť už od roku 2007 znížila emisie CO2 v súvislosti s vlastnou výrobou už takmer o 35 percent.

Na rýchle dosiahnutie CO2 neutrality nakúpi Bosch v blízkej budúcnosti viac zelenej elektrickej energie a nevyhnutné emisie CO2 vyrovná pomocou kompenzačných opatrení. Do roku 2030 bude spoločnosť postupne zvyšovať podiel obnoviteľnej energie a to ako v samozásobení, tak aj pri nákupe. Navyše bude Bosch investovať jednu miliardu eur do energetickej efektivity svojich závodov.

Energeticky efektívny, samoučiaci sa závod v Homburge. Zdroj: Bosch

Optimalizácia spaľovacích motorov pomocou umelej inteligencie

Spoločnosť predpokladá, že zhruba 75 percent všetkých nových automobilov a ľahkých úžitkových vozidiel budú v roku 2030 aj naďalej poháňané spaľovacími motormi. Preto Bosch naďalej investuje značné sumy do optimalizácie benzínových a naftových motorov. Na ďalší vývoj spaľovacích motorov spoločnosť tiež využíva umelú inteligenciu.

S jej pomocou napríklad Bosch vykonáva prediktívnu kontrolu dodatočnej úpravy podľa vzorcov, ktoré vyplývajú z individuálneho správania pri riadení, čo môže ďalej znížiť emisie vozidiel. V roku 2018 dosiahlo približne 3 500 zamestnancov v oblastiach dodatočnej úpravy a senzorov výfukových plynov predaj vo výške 2,3 miliardy eur. Do roku 2025 by to mali byť už 3 miliardy eur.

Optimalizácia spaľovacích motorov pomocou umelej inteligencie. Zdroj: Bosch

Bosch tiež v súčasnosti diskutuje s takmer 100 európskymi obcami o tom, aké sú možnosti zlepšenia kvality ovzdušia. Práve prebieha testovanie mobilných meracích analyzátorov Bosch v Stuttgarte, Paríži a Marseille. Tieto novovyvinuté jednotky nepretržite merajú obsah znečisťujúcich látok v ovzduší. Výsledky meraní a simulácie majú poskytnúť ďalší pohľad na vzťah medzi emisiami vozidla a znečistením životného prostredia.

Jeden projekt v meste Stuttgart ukázal, že plynulá dopravná prevádzka môže znížiť znečisťujúce emisie z existujúceho vozového parku až o 20 percent. V budúcnosti bude možné pomocou dát z meracích boxov vytvoriť vysoko presné mapy koncentrácie znečisťujúcich látok, pomocou ktorých bude následne možné optimalizovať riadenie prevádzky.

Bosch tiež očakáva, že významnú úlohu v zlepšovaní kvality ovzdušia budú hrať elektrické vozidlá. Na vznikajúcom masovom trhu s elektromobilitou usiluje Bosch o vedúce postavenie. Do roku 2025 má spoločnosť za cieľ dosiahnuť v oblasti elektromobility predaj vo výške 5 miliárd eur, čo je desaťkrát viac ako v roku 2018. K dnešnému dňu spoločnosť realizovala projekty pohonných jednotiek pre 50 platforiem elektrických vozidiel. Len v minulom roku bolo pridaných 30 novozískaných projektov.

Flexibilný systém na monitorovanie znečistenia ovzdušia. Zdroj: Bosch

Zdroj: Bosch

Prečítajte si aj:

Internet vecí: Keď sa hračky rozprávajú medzi sebou a autá jazdia bez vodiča

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit