Slúchadlá unikátne dizajnom aj spôsobom reprodukcie zvuku.

Zatiaľ je na trhu len málo slúchadiel, ktoré by sa mohli pýšiť takýmto dizajnom. Využívajú špeciálny vzduchový prenos zvuku, vďaka ktorému si nemusíte vkladať slúchadlá do zvukovodu. Nespornou výhodou je vnímanie okolitého prostredia. Výrobca technológiu vysvetľuje na svojej stránke.

Využijete ich nielen pri športe, ale aj pri bežnom živote, pri pohybe na ulici alebo v kancelárii. Otvorené slúchadlá majú svoje výhody, no nie sú určené pre každého a nemám tým na mysli len vyššiu cenu. Príkladom podobných slúchadiel sú Huawei FreeClip alebo JBL Soundgear Sense. Nedajte sa zmiasť, aj tieto slúchadlá majú vodoodolnosť prostredníctvom certifikácie IPX4.

TIP REDAKCIE

Kvalita zvuku

Zaujímať vás bude najmä kvalita zvuku, keďže ide o inak koncipované slúchadlá, než bežne poznáme. Ich prichytenie za uchom a vloženie druhej časti slúchadiel do ucha je takisto odlišné od bežného spôsobu nasadzovania. V uchu držia rovnako dobre ako klasické in-ear slúchadlá. Počas nosenia sa netreba nijako limitovať, držia spoľahlivo. Dokonca aj nosenie pod čiapkou je pohodlnejšie ako pri porovnaní s inými slúchadlami z kategórie „úplne bezdrôtové“. Hrajú, akoby ste počuli vyladené reproduktory vo vašej blízkosti. A to navyše s potrebnou dynamikou zvuku a basovou zložkou.

Bose Ultra Open EarbudsZdroj: TOUCHIT
Bose Ultra Open Earbuds

Spracovanie

Výrobca zvolil ovládanie prostredníctvom bežných tlačidiel, čím sa netreba obávať stlačenia alebo dotknutia sa dotykovej plochy. Ovládanie sa dá nastaviť v mobilnej aplikácii BOSE Music a je tu použitý systém počtu stlačení alebo dlhého podržania. Vzhľadom na to, že sa nevkladajú do ucha, výrobca nepoužíva ani systém nadstavcov. V balení teda nenájdete silikónové doplnky, ktoré by bolo potrebné so slúchadlami použiť. Materiály sú príjemné a nielen na dotyk, ale už aj na pohľad je vidno prémiové spracovanie.

Oceniť treba aj prichytenie v nabíjacej škatuľke. Jej otvorenie ako aj manipulácia so slúchadlami je vynikajúca. Je to pravdepodobne najlepší systém, aký sa dá vidieť. Avšak je nutné zdôrazniť, že do škatuľky vkladáte iný typ slúchadiel ako v prípade bežných in-ear modelov.

Bose Ultra Open EarbudsZdroj: TOUCHIT
Bose Ultra Open Earbuds

Výdrž a pohlcujúci zvuk

Nabíjanie je prostredníctvom konektora USB-C a na jedno nabitie vydržia prehrávať hudbu približne 7,5 hodiny. Tento čas sa dá zaradiť medzi štandardný v kategórii úplne bezdrôtových slúchadiel. Puzdro nabije slúchadlá na ďalších 19,5 hodiny, a tak máte k dispozícii približne 27 hodín kombinovaného použitia slúchadiel.

Aktiváciou režimu Immersive Audio, teda akéhosi pohlcujúceho zvuku, sa výdrž citeľne zníži. Výrobca uvádza hodnotu na 4,5 hodinách, čo by približne odpovedalo testom u nás v redakcii. Smelo sa dá povedať, že takéto audio rozšírenie zníži výdrž batérie o polovicu. Je to však zaujímavé rozšírenie hudobného zážitku.

Zvuk reprodukovaný v takomto nastavení pôsobí, akoby vychádzal spoza vás alebo okolo vás v závislosti od toho, ako máte otočenú hlavu. Dobre to znie pri sledovaní filmov. Myslím, že práve pri filmoch alebo počúvaní hovoreného slova je tento efekt najciteľnejší.

Súkromie zvuku

Ak sú slúchadlá otvorené a na šírenie zvuku využívajú vzduchové vlny, ako je to so súkromím pri počúvaní? Nejde o reproduktory, ktoré by ste mali v blízkosti vášho tela. Ide o samostatne navrhnutý systém, ktorý skutočne šíri zvuk len do vášho ucha. Je možné, že by okolie mohlo počuť vašu reprodukciu, no je to veľmi málo pravdepodobné.

Prakticky sa dá povedať, že súkromie pri počúvaní je rovnaké ako pri slúchadlách typu in-ear, ktoré si vkladáte do ucha. Aj tu je možné, že istá časť zvukového spektra bude počuteľná, hoci bez rozoznania, čo sa reprodukuje. Závisí to od spracovania a konkrétnych slúchadiel. Najčastejšie však ide o slúchadlá, ktoré sú približne niekde uprostred medzi Bose Ultra a in-ear modelmi. Poznáte ich ako ear-buds. Do ucha sa vkladajú ale nepoužívajú silikónové nadstavce.

Komu ich odporúčať?

Slúchadlá sú vhodné pre používateľov, ktorí chcú komunikovať prostredníctvom slúchadiel a zároveň počúvať hudbu, alebo mať len pocit voľnosti pri ich nasadení. Dôraz sa kladie na to, aby sa dali nosiť celý deň a nemali ste zbytočne otlačené ucho. Takisto vás nebudú limitovať z bezpečnostného hľadiska. Sú situácie, keď potrebujete počuť, čo sa okolo vás deje.

Výrobca hovorí, že tieto slúchadlá sú svojím systémom návrhu lepšie, ako slúchadla, ktoré si vložíte úplne do ucha a zapnete si na nich priepustný, takzvaný ambientný režim. S týmto tvrdením nemôžem úplne súhlasiť a je to otázka pohľadu.

Ambientný režim sa dá zosilniť a budete počuť oveľa lepšie zvuky, ktoré by ste bežne uchom nemuseli dobre zachytiť. Je to však otázka zvyku a nie vždy je to príjemné, najmä vo vetre. Preto sa nedá povedať, či sú lepšie otvorené alebo uzatvorené s Ambient režimom. Je to každého voľba, čo pri nosení preferuje.

Nosia sa veľmi dobre, aj sa celkovo dobre používajú a je to odlišný zážitok. Zvyknúť si ale treba na to, že nebudete za žiadnych okolností odhlučnený od okolia. Ak vám slúchadlá zároveň slúžia na to, aby ste sa mohli sústrediť na prácu a izolovali sa od okolitých ruchov, toto nebude ten správny model. Firma však má v ponuke ďalšie špičkové slúchadlá, ktoré sme preverili v našom redakčnom teste. Model Bose QuietComfort Ultra Earbuds odporúčame používateľom, ktorí hľadajú takpovediac tradičné riešenie so štupľami do ucha.

Verdikt

Bose Ultra Open Earbuds sú unikátne a majú špičkovú reprodukciu zvuku. Bose ako značka neraz ukázala, že ponúka inovácie v premyslenom spracovaní a technologickou vyspelosťou tam, kde si na to iní netrúfajú.

Každý, komu vadí vkladanie si slúchadiel do ucha a nevyžaduje úplné odhlučnenie od okolia, ocení tento dizajn. Kto chce počuť okolie a práve to je hlavný argument v prospech Bose Ultra Open, odporúčam ich. Ak sa rozhodnete zaplatiť nie celkom ľudovú cenu, dostanete výbornú kvalitu bez kompromisov.

Cena: 349,95 eur

Zapožičal: BaSys

Páči sa nám

  • Kvalita spracovania
  • Vyladená reprodukcia zvuku
  • Pocit voľnosti počas nosenia
  • Odolné voči dažďu s IPX4
  • Nastavenie cez aplikáciu
  • Spôsob a stabilita uchytenia v uchu

Nepáči sa nám

  • Nevhodné pre tých, čo sa chcú slúchadlami izolovať od okolitého rušenia
  • Vyššia cena

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreBose Ultra Open Earbuds
TypBluetooth 5.3
Veľkosť meniča [mm]výrobca neuvádza
Odhlučnenienemá
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]výrobca neuvádza
Audio konektorN/A
Bezdrôtové nabíjanienie
Nabíjací konektorUSB-C
Výdrž batérie [hod.]7,5
HodnotenieBose Ultra Open Earbuds
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia0/5
Kvalita reprodukcie4/5
Pomer cena / celkové možnosti3/5
Cena [EUR s DPH]349,95

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.