FreeClip sú skutočne unikátne bezdrôtové slúchadlá. Nie sú však pre každého.

Segment bezdrôtových slúchadiel dospel do toho bodu, že výrobcovia začínajú čoraz viac experimentovať s tzv. otvoreným dizajnom. Znamená to, že takéto slúchadlá si nedávate do zvukovodu, ale iba na ucho. Tento dizajn prináša niekoľko výhod, ale má aj nevýhody.

Na trhu nájdete niekoľko slúchadiel s otvoreným dizajnom. Viaceré využívajú tzv. vedenie zvuku cez lícnu kosť, avšak čoraz častejšie sa stretávame aj so slúchadlami, ktoré „vedú zvuk vzduchom“. Do tejto kategórie patria napríklad JBL Soundgear Sense, s ktorými som behával počas posledných mesiacov, a aj Huawei FreeClip, ktorých recenziu práve čítate.

Komu sú FreeClip určené?

Na úvod recenzie chcem adresovať niekoľko komentárov, s ktorými som sa stretol v súvislosti s prvými dojmami na Huawei FreeClip. Diváci môjho videa porovnávali slúchadlá FreeClip s tradičnými štupľovými slúchadlami a takéto porovnanie nie je úplne správne. Ide o dva samostatné segmenty slúchadiel, ktoré sú určené pre iné skupiny používateľov.

Huawei nevyrobil slúchadlá FreeClip, aby konkuroval štupľovým slúchadlám – na tento účel má vo svojom portfóliu výborné štuple Huawei FreeBuds Pro 3. Slúchadlá FreeClip prišli na trh kvôli tomu, že Huawei chce osloviť špecifický segment používateľov, ktorým prekážajú tradičné štupľové alebo kôstkové bezdrôtové slúchadlá. Pre niektorých používateľov môžu byť FreeClip (a iné slúchadlá s otvoreným dizajnom) jediné slúchadlá, ktoré budú ochotní používať.

FreeClip zároveň reagujú na špecifické potreby používateľov, ktorí hľadajú slúchadlá na športovanie, lebo im štuple alebo kôstkové slúchadlá nedržia dobre v ušiach. Prípadne títo používatelia hľadajú slúchadlá na doma alebo do kancelárie, pretože chcú vnímať aj svoje okolie a aj počúvať hudbu. Otvorene vravím, že takýchto používateľov je na Slovensku asi málo, avšak nájdu sa. A keď sa na to pozrieme v globálnom meradle, môže ich byť pomerne dosť.

Huawei FreeClipZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeClip

Výhody a nevýhody otvoreného dizajnu

Otvorený dizajn slúchadiel prináša výhodu v tom smere, že slúchadlá nemáte v ušiach a teda lepšie počujete svoje okolie. Toto môže byť v určitých prípadoch výhoda. To, že si slúchadlá nedávate do uší, resp. do zvukovodu, môže tiež zvýšiť komfort nosenia a FreeClip sú asi jediné slúchadlá, ktoré by som bol ochotný nosiť neustále na ušiach, a to bez ohľadu na to, či ich aktuálne používam, alebo nie.

V tomto smere musím FreeClip pochváliť. Sú ľahké (5,6 gramu), pohodlne sa nosia a na ušiach držia stabilne. Nech som robil čokoľvek, slúchadlá nespadli. Spočiatku sa vám možnože bude zdať, že každú chvíľu spadnú z ucha, avšak behal som s nimi a bol som milo prekvapený tým, aké sú komfortné a zároveň ako stabilne držia. Z hľadiska komfortu mi slúchadlá od Huawei vyhovovali o niečo viac ako JBL Soundgear Sense.

Otvorený dizajn môže byť z určitého hľadiska zdravší a môže minimalizovať riziko poškodenia sluchu či prípadné alergické reakcie zvukovodu. Zároveň sa nedostaví efekt, ktoré majú niektoré štupľové slúchadlá, že cítite pri každom kroku, ako sa vám natriasajú v uchu.

Nevýhodou otvoreného dizajnu je určite obmedzená všestrannosť používania. FreeClip sú skvelé do tichého prostredia, avšak do električky, vlaku alebo lietadla by som si ich nezobral a rovnako vám nepomôžu, keď sa budete chcieť odizolovať od okolia. Ide teda o slúchadlá, ktoré si pravdepodobne zakúpite iba vtedy, ak už doma nejaké iné slúchadlá máte (buď štuple alebo cez hlavu s aktívnym odhlučnením), avšak hodili by sa vám ešte ďalšie slúchadlá, ktoré budete používať v špecifických situáciách.

Huawei FreeClipZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeClip

Dizajnový skvost

FreeClip sú netradičné a unikátne slúchadlá. Ich dizajn pravdepodobne rozdelí používateľov do dvoch skupín – jedna skupina ho bude chváliť, druhá kritizovať. Radím sa do prvej skupiny a z trojice Huawei FreeClip, JBL Soundgear Sense a Bose Ultra Open Earbuds sa mi slúchadlá od Huawei páčia najviac. Sú najmenšie a v rámci možnosti aj (subjektívne) najkrajšie.

Nízku hmotnosť aj komfort nosenia som už chválil. Plusové body dávam za spracovanie nabíjacieho puzdra, ktoré nie je výrazne väčšie v porovnaní s tradičnými štupľovými alebo kôstkovými slúchadlami. Puzdro obsahuje USB-C port a podporuje aj bezdrôtové nabíjanie.

FreeClip sú dostupné v čiernej a fialovej farbe. To, ako vyzerajú na uchu, môžete vidieť na priložených fotkách. Slúchadlá pripomínajú náušnice či piercing. Zadná časť slúchadla sa opiera o zadnú časť ušnice a zabezpečuje jeho stabilné držanie v uchu. Zadná časť ma netlačila ani nespôsobovala pocit nepohodlia a to ani počas dlhšieho nosenia.

Huawei FreeClipZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeClip

Zvuk na úrovni kôstkových slúchadiel

Hodnotiť slúchadlá FreeClip z hľadiska reprodukcie zvuku je náročné, nakoľko zážitok sa odlišuje v závislosti od toho, kde ich používate. V optimálnych podmienkach, keď ste v tichom prostredí, je reprodukcia zvuku dobrá – pravdepodobne lepšia, ako by ste čakali. Zvuk je dobre vyvážený a hoci neponúka až také detailné podanie ako rovnako drahé štupľové slúchadlá, FreeClip vám ponúknu kvalitný podmaz.

Slúchadlá využívajú 10,8 mm meniče s dvoma magnetmi, ktoré zlepšujú podanie basov. Osobne by som privítal ešte o trošku výraznejšie basy (konkurenčné JBL Soundgear Sense sú v tomto smere o niečo lepšie). V tomto smere čiastočne pomôže ekvalizér v aplikácii Huawei AI Life (dostupná je pre Android aj iOS), ktorý ponúka aj basovejšie podanie.

Obmedzenie slúchadiel s otvoreným dizajnom sa prejaví v prípade, že budete počúvať hudbu v hlučnom prostredí. V takom prípade sa hudba začne zlievať s okolitým hlukom a ten jednoducho neprehlušíte. Neodporúčam zvyšovať hlasitosť reprodukcie zvuku, nakoľko pri najvyšších hlasitostiach sa basy úplne strácajú a FreeClip sa zmenia na „chrastítka“.

Do nejakých 80 % hlasitosti však FreeClip hrajú dobre a kvalitu reprodukcie je možné prirovnať ku kôstkovým slúchadlám typu Apple AirPods 3 či Huawei FreeBuds 5. Väčšinu času v kancelárii a doma som slúchadlá počúval na úrovni 30 až 40 % hlasitosti. Počas behania a športovania som mával hlasitosť na úrovni 50 až 60 %.

Huawei FreeClipZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeClip

Mikrofóny sú skvelé, poteší aj výdrž a pripojenie k dvom zariadeniam

V rámci testovania som sa zameral aj na to, či zvuk zo slúchadiel uniká do okolia a teda či budú FreeClip rušiť vašich kolegov alebo iných ľudí okolo vás. Keď som počúval hudbu na úrovni cca 50 % a menej, kolegovia zvuk zo slúchadiel nepočuli. Pri maximálnej hlasitosti už nejaké zvuky registrovali, avšak pri takejto hlasitosti by som nedokázal dlhodobo počúvať hudbu cez FreeClip – je to na mňa hlasné a kvalita zvuku je degradovaná, ako som už vyššie spomenul.

Huawei FreeClip ponúkajú trojicu mikrofónov a sú optimalizované na účely telefonických hovorov a videokonferencií. V tomto smere nemám pripomienky, slúchadlá fungovali skvelo a druhá strana sa nesťažovala na to, ako ma počula. Ani doma, resp. v kancelárii, a ani v prípade, že som telefonoval vonku.

Slúchadlá ponúkajú výdrž až 8 hodín prehrávania hudby, resp. 5 hodín telefonovania. V kombinácii s nabíjacím puzdrom je výdrž až 36 hodín počúvania hudby, resp. 20 hodín telefonovania. FreeClip majú odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP54 – týka sa to iba slúchadiel samotných. Puzdro túto odolnosť nemá.

Chválim tiež podporu pre pripojenie k dvom zariadeniam súčasne. Slúchadlá som mal pripojené k iPhonu a zároveň k Windows notebooku a inteligentne sa prepínali podľa potreby. Nechýba ani režim krátkej odozvy, ktorý si môžete aktivovať cez aplikáciu Huawei AI Life.

Huawei FreeClipZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeClip

Ponúkajú ovládanie poklepaním, avšak hlasitosť si takto nezmeníte

Zaujímavou vlastnosťou je, že FreeClip nerozlišujú medzi ľavým a pravým slúchadlom. Hociktoré slúchadlo môžete používať na hociktorom uchu. Prípadne môžete používať iba jedno slúchadlo – na hociktorom uchu.

K dispozícii je aj ovládanie poklepaním. Môžete poklepať na ľubovoľnú časť slúchadla. Dvojitým poklepaním spustíte alebo pozastavíte prehrávanie hudby, resp. prijmete telefonickým hovor. Trojitým poklepaním sa môžete prepínať medzi skladbami. Ovládanie hlasitosti takýmto spôsobom nie je možné.

Huawei FreeClip podporujú kodeky SBC, AAC a L2HC (je to HD kodek od Huawei, ktorý funguje iba v kombinácii s inými Huawei zariadeniami).

Huawei FreeClipZdroj: TOUCHIT
Huawei FreeClip

Verdikt

Huawei FreeClip sú jedinečné slúchadlá, ktoré excelujú, pokiaľ ich používate v situáciách, na ktoré boli vytvorené. To znamená počas športovania (na beh sú dokonalé) alebo v domácnosti či v kancelárii – ak chcete zároveň ostať v spojení s vaším okolím.

Pokiaľ ich však používate v hlučnom prostredí, zážitok z počúvania hudby alebo iného audia to výrazne znižuje. Aj preto nepredpokladám, že by niekto používal FreeClip ako svoje jediné slúchadlá. Výnimkou sú používatelia, ktorí neznesú štupľové alebo kôstkové slúchadlá v uchu. Pre nich môžu byť slúchadlá s otvoreným dizajnom dobrou voľbou.

FreeClip chválim za dizajn a celkové spracovanie. Sú ľahké, majú kompaktné puzdro, pohodlne sa nosia a stabilne držia na uchu. V tomto smere ide o zatiaľ najlepšie slúchadlá s otvoreným dizajnom, ktoré som doteraz testoval.

Cena: 199 eur (do 21. januára 2024 dostanete fitnes náramok Huawei Band 8 ako darček)

Zapožičal: Huawei

Páči sa nám

  • najlepší dizajn a spracovanie slúchadiel s otvoreným dizajnom, s akým som sa doteraz stretol
  • ideálne slúchadlá na športovanie a behanie
  • dobrá kvalita reprodukcie zvuku, pokiaľ počúvate v tichom prostredí
  • komfortne sa nosia a stabilne držia na ušiach
  • dobrá kvalita zvuku pri telefonovaní
  • spoľahlivé pripojenie k dvom zariadeniam súčasne
  • režim krátkej odozvy
  • bezdrôtové nabíjanie puzdra
  • odolnosť IP54 pre slúchadlá (škoda, že puzdro túto odolnosť nemá)

Nepáči sa nám

  • slúchadlá s otvoreným dizajnom nie sú vhodné na počúvanie v hlučnom prostredí
  • zhoršenie kvality zvuku pri počúvaní s hlasitosťou nad cca 80 % (basy sa vtedy stratia)
  • aplikáciu Huawei AI Life treba stiahnuť priamo z webu Huawei a manuálne ju aktualizovať, ak máte Android telefón inej značky ako Huawei

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit