Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Elektrický vozík, ktorý dokáže prekonať aj ťažký terén a bezpečne dvihnúť používateľa do výšky očí počas konverzácie, robot, ktorý sa stane predĺženou rukou imobilným pacientom a seniorom, či špeciálny golier, ktorý bude navigovať nevidiacich. To sú koncepty, ktoré má v pláne rozšíriť medzi ľudí značka Toyota. Možno pomôžu už o pár rokov aj vašim blízkym.

Invalidný vozík budúcnosti

V spolupráci so spoločnosťou DEKA Reseach and Development, ktorú založil vynálezca známeho Segway-a Dean Kamen má Toyota záujem uviesť do výroby vylepšený koncept novodobého motorizovaného vozíka pre telesne postihnutých. Ide o revolučné mobilné zariadenie nazvané iBOT a aktuálne sa pracuje na dokončení vývoja jeho novej generácie.

Tento všestranný asistent osobnej mobility disponuje dvoma sadami hnaných kolies. Vďaka ich špeciálnej, otočnej konštrukcii umožňuje používateľovi s ľahkosťou prekonávať rôzne typy terénu v interiéri, v meste a tiež v prírode, dokonca zvládne aj cestu hore a dole po schodoch. Vďaka sofistikovaným senzorom dokáže bezpečne balansovať aj na dvoch kolesách. Z úrovne sedu vie zdvihnúť používateľa do úrovne stojaceho človeka a v tejto polohe sa dokáže aj tempom chôdze presúvať.

Prvá generácia tohto konceptu už v minulosti zaznamenala ohlasy a bola zaradená do sériovej výroby, ktorá bola však v roku 2009 prerušená. Práve nové spojenie síl výrobcov pomohlo oživiť tento ambiciózny projekt a prináša reálnu šancu ponúknuť do užívania riešenie, ktoré posúva slobodu v pohybe ľudí odkázaných na invalidný vozík výrazne dopredu.

Pomocná ruka inteligentného robota 

Predstavte si, že potrebujete nechať doma svojho imobilného člena rodiny dočasne bez vašej pomoci. Ľudskú blízkosť nenahradí nič, avšak praktickú pomoc v domácnosti zvládne už čoskoro úplne bez problémov aj robot. Presne také je poslanie konceptu Human Support Robot (HSR) od Toyoty.

Robotická ruka dokáže uchopiť a priniesť veci každodennej potreby pomocou malého sacieho zariadenia zodvihne aj ľahké predmety ako papier. Konkrétny predmet, ktorý treba priniesť, užívateľ špecifikuje jednoducho prostredníctvom hlasového ovládania či dotykového displeja. Robot zvládne vykonať aj ďalšie činnosti – zastrie a odostrie závesy, rozsvieti svetlo či upraví polohu postele.

Robot je možné ovládať nielen priamo užívateľom, ale funguje aj na diaľkové ovládanie, ktorého sa chopí člen rodiny alebo opatrovateľ. Poslaním HSR je nielen pomáhať, keď je odkázaná osoba osamote, ale ju aj spájať s blízkymi – napr. prostredníctvom Skype videohovoru, ktorý sa zobrazí priamo na robotickej hlave.

Navigátor pre nevidiacich

Vývojári z Toyoty už niekoľko rokov spolupracujú aj s organizáciami združujúcimi nevidiacich ľudí a „šijú“ im na mieru špeciálny elektronický golier. Ten má za cieľ navigovať zrakovo postihnutých ľudí v interiéroch budov, napríklad v nákupných centrách, letiskách či múzeách. Aj týmto vynálezom značka potvrdzuje svoj zámer posúvať sa z pozície klasického výrobcu automobilov smerom k poskytovateľovi inovatívnych riešení, ktoré prinesú nové možnosti slobodného pohybu v každodennom živote.

Zariadenie nazvané BLAID funguje na princípe zabudovaných mini-kamier, ktoré sledujú okolie užívateľa a informácie mu oznamujú cez reproduktory a vibrácie. Inteligentný prístroj pomáha v súčasnosti identifikovať vo vnútri budovy napríklad eskalátory, schodiská, toalety či východ. Užívateľ môže s týmto pomocníkom aj komunikovať prostredníctvom tlačidiel či priamo hlasom. Prototyp BLAID sa neustále inovuje.

V pláne je ďalšie rozširovanie jeho schopností aj o integrované mapovanie, identifikáciu objektov či technológie rozpoznávania tváre. V súčasnosti prechádza tento pomocník ešte testovaním. Všetko však nasvedčuje tomu, že už o niekoľko rokov sa stane jeho využívanie realitou.

Značky: