Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Elektrický vozík, ktorý dokáže prekonať aj ťažký terén a bezpečne zdvihnúť používateľa do výšky očí počas konverzácie, či robot, ktorý sa stane predĺženou rukou imobilným pacientom a seniorom. To sú koncepty, ktoré má v pláne dostať ku koncovým užívateľom značka Toyota.

Invalidný vozík budúcnosti

V spolupráci so spoločnosťou DEKA Reseach and Development, ktorú založil vynálezca známeho Segway-a Dean Kamen má automobilka Toyota záujem uviesť do výroby vylepšený koncept novodobého motorizovaného vozíka pre telesne postihnutých. Ide o koncept nazvaný iBOT a aktuálne sa pracuje na dokončení vývoja jeho novej generácie.

Všestranný asistent osobnej mobility disponuje dvoma sadami hnaných kolies. Vďaka ich špeciálnej, otočnej konštrukcii umožňuje používateľovi s ľahkosťou prekonávať rôzne typy terénu v interiéri, v meste a tiež v prírode, dokonca zvládne aj cestu hore a dole po schodoch. Vďaka sofistikovaným senzorom dokáže bezpečne balansovať aj na dvoch kolesách. Z úrovne sedu vie zdvihnúť používateľa do úrovne stojaceho človeka a v tejto polohe sa dokáže aj tempom chôdze presúvať.

Prvá generácia tohto konceptu už v minulosti zaznamenala ohlasy a bola zaradená do sériovej výroby, ktorá bola však v roku 2009 prerušená. Práve spojenie síl výrobcov pomohlo oživiť tento ambiciózny projekt a prináša reálnu nádej postupne rozšíriť do užívania riešenie, ktoré posúva mobilitu hendikepovaných výrazne dopredu.

Pomocná ruka inteligentného robota 

Predstavte si, že potrebujete nechať doma svojho imobilného člena rodiny dočasne bez vašej pomoci. Ľudskú blízkosť nenahradí nič, avšak praktickú pomoc v domácnosti zvládne už čoskoro úplne bez problémov aj robot. Presne taká je vízia konceptu Human Support Robot (HSR) od Toyoty.

Táto pomocná robotická ruka dokáže uchopiť a priniesť veci každodennej potreby pomocou malého sacieho zariadenia zodvihne aj ľahké predmety ako papier. Konkrétny predmet, ktorý treba priniesť, užívateľ špecifikuje jednoducho prostredníctvom hlasového ovládania či dotykového displeja. Robot zvládne vykonať aj ďalšie činnosti – zastrie a odostrie závesy, rozsvieti svetlo či upraví polohu postele.

Robot môže ovládať nielen priamo užívateľ, ale funguje aj na diaľkové ovládanie, ktorého sa chopí člen rodiny alebo opatrovateľ. Poslaním HSR je nielen pomáhať, keď je odkázaná osoba osamote, ale ju aj spájať s blízkymi – napr. prostredníctvom Skype videohovoru, ktorý sa zobrazí priamo na robotickej hlave.

Aj keď budúcnosť tohto robota speje jednoznačne do oblasti zdravotnej starostlivosti, úžitok z neho budú mať aj seniori či ktokoľvek, kto potrebuje doma alebo v práci inteligentného manuálneho spoločníka.

Koncepty „si zahrali“ aj v svetovej kampani Toyoty

Automobilka Toyota dokazuje aj konceptmi iBOT či HSR svoju jasnú víziu napredovania. Má zámer posunúť sa z pozície výrobcu automobilov smerom k poskytovateľovi inovatívnych riešení umožňujúcich mobilitu a slobodu pohybu pre všetkých. Túto víziu zdieľa aktuálne aj svojou globálnou komunikačnou iniciatívou s názvom „Start Your Impossible“. Značka Toyota, ktorá je zároveň celosvetovým partnerom Olympijských a Paralympijských hier pre oblasť mobility, prezentuje v čase tohtoročných hier v Pchjongčangu svoj cieľ rúcať bariéry v pohybe nielen ukázaním svojich inovatívnych technologických riešení, ale taktiež zapojením popredných paralympijských športovcov, ktorí sú stelesnením prekonávania vlastných limitov v pohybe. Viac o kampani a ďalších inovatívnych riešeniach, ktoré uľahčia v budúcnosti mobilitu pre jednotlivcov, rodiny či hendikepovaných, sa dočítate na https://www.toyota.sk/mobilityforall

Koncepty budúcich riešení od Toyoty si môžete pozrieť aj v tomto videu.

https://www.youtube.com/watch?v=qDqSg6e5AcA

 

Značky: