Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Obytný automobil postavený na terénom aute je snom mnohých dobrodruhov. Nemusí byť nový – stačí funkčné usporiadanie obytnej časti na spoľahlivom aute, ktoré si poradí v každom teréne. Presne také nedávno predali na aukčnom portáli bringatrailer.com. Toyotu Chinook 4×4 z roku 1991 spoločnosť OttoEx z Oregonu predala za 49 000 dolárov.

Camper 4×4 namiesto pick-upu

V roku 1991 si mechanik spoločnosti Toyota v mestečku The Dalles v Oregone priviezol do dielne vozidlo  Hilux 4×2 z  roku 1978, známe v USA ako Toyota pickup a postavil na ňom terénny camper. Úpravy trvali dva roky a keď bolo auto hotové, používal ho na dovolenky a výlety do konca 90. rokov. Potom ho začal predvádzať na autosalónoch. Predal ho až v roku  2018. Od septembra tohto roku má auto nového majiteľa, ktorý zaň zaplatil 49 000 dolárov.

Tvorca obytného automobilu použil na úpravu dielce z modelu Toyota pickup 4×4 z roku 1980. Takto získal Hilux nový rám, pruženie, prednú nápravu a motor. Auto bolo vybavené obytnou nadstavbou značky Chinook RV od spoločnosti Trail Wagons, ktorá od roku 2005 fungovala ako rodinná manufaktúra malých sérií rekreačných automobilov.

Dom s pohonom všetkých kolies

Do interiéru obytného vozidla je prístup zozadu pomocou špeciálne namontovaného schodu cez bočne otvárané dvere. Vo vnútri je kuchynský modul s nerezovým drezom pokrytým masívnou doskou na krájanie, podsvietenými skrinkami na mieru, propánovým varičom s dvomi platničkami a so zabudovanou mikrovlnnou rúrou. Vedľa kuchynky je jedáleň so zaťahovacím stolom a rohovou pohovkou, ktorá sa po rozložení premení na posteľ.  Druhé vyklápacie lôžko je zavesené na strope karavanu, rovnako ako dve hojdacie siete.  Keď je vozidlo zaparkované, strecha sa dá zodvihnúť o niekoľko desiatok centimetrov a okná možno zakryť žalúziami  vyrobenými na mieru.

Športové aj elegantné

V kabíne sú umiestnené béžové sedadlá Recaro z vozidla Toyota Supra z roku 1985 čalúnené kožou s červeným vyšitým logom Chinook. Pribudol aj nový volant, stredová konzola,  rádiotelefón CB, stropný  ovládací panel a upravená prístrojová doska. Na tachometri vidieť prejazdených  44-tisíc míľ. Auto je vybavené klimatizáciou Nippondenso a digitálnym kompasom  Wayfinder.

V rámci úprav bola karoséria nalakovaná metalízovaným lakom s odtieňom taliansky vlašský orech a dostalo nálepky  Chinook.  15″ čierne oceľové kolesá s chrómovými puklicami majú pneumatiky  31×10.5″ Wild Country Radial XTX Sport. Predné odpruženie sa zvýšilo o 3 palce (7,6 cm) a zadné o 4 palce (10 cm). Auto dostalo aj priečne stabilizátory a zadné vzduchové tlmiče.

Milovníci turistických automobilov

Hilux Chinook 4×4 predala v aukcii spoločnosť OttoEx – ktorú vedie vášnivý dovozca a obchodník s klasickými obytnými autami, najmä z  80. a 90.  rokov. Firma z Portlandu v Oregone zvyčajne dováža modely z japonského a európskeho trhu a najradšej siaha po vozidlách značky  Toyota. Starostlivo vyberá atraktívne autá, dováža ich a registruje v USA a potom ich renovuje, alebo dodatočne upravuje – v závislosti od pokynov zákazníka. Vďaka OttoEx sa na nekonečné americké cesty  dostalo už mnoho výnimočných automobilov.

Značky: