Zobrazujem 2 z 4

 

Technické špecifikácie

Snímač a procesor

Nerozlučná dvojica v srdci každého digitálneho fotoaparátu. Snímač, ako už viete, je totožný s Canon EOS 80D, takže CMOS typ a APS-C rozmer, ktorý ohniskovú vzdialenosť objektívu prenásobí 1,6 krát. Rozlíšenie je ideálnych 24 MPx a maximálne nastaviteľné ISO je 25 600 (pre video 6400). Najlepší dynamický rozsah v histórii APS-C modelov Canon aj výhody v ostrení už sme rozobrali. Snímač EOS M5 je stále vybavený optickým anti-alias filtrom, čo zľahka znižuje ostrosť záberov, ale pomáha to bojovať s neželanými optickými javmi, čo je obzvlášť potrebné pri nakrúcaní videa. A úprimne, EOS M5 je tak trošku viac cielený na tvorcov videa.

Čo je nové aj oproti 80D je procesor DIGIC 7, ktorý okrem lepšej práce s vysokými citlivosťami ISO zlepšuje hlavne schopnosti sledovania subjektov v scéne. EOS M5 je teda v ostrení ešte o niečo lepší a rýchlejší než 80D. Že DIGIC 7 nie je pomalý čip dokazuje aj rýchlosť sekvenčného snímania 7 FPS pri priebežnom zaostrovaní a vyhodnocovaní expozície, alebo 9 FPS, ak obe uzamknete pred prvým záberom. Boj so šumom zvláda procesor výborne, netreba sa obmedzovať ani horným limitom, aj ISO 25 600 produkuje obrázky použiteľné aspoň na web, ISO okolo 12 800 väčšinou stačí na bežnú tlač.

ISO 25 600 – testovací snímok z Canon EOS M5

Ovládacie prvky a vyhotovenie

Používať Canon EOS M5 je radosť. Zhruba podobná akú máme z modelov Fujifilm, je to jednoducho fotoaparát určený pre nadšencov. Mnoho prvkov na manuálne ovládanie a k tomu vysoko funkčná dotyková obrazovka znamenajú možnosť rýchlo meniť každé dôležité nastavenie. Na vrchnej strane fotoaparátu nájdete až štyri prstence: jeden slúži na tradičnú zmenu hlavného expozičného parametra, druhý na rýchlu kompenzáciu expozície od -3 do +3 EV, tretí má duálnu funkcionalitu prepínateľnú tlačidlom uprostred (pričom obe funkcie sú nastaviteľné) a nakoniec štvrtý ponúka základnú voľbu režimov vrátane dvoch prednastaviteľných.

Telo samotné má veľmi príjemnú veľkosť, dobre sa používa s malými aj obojručnými objektívmi, úchyt na pravej strane je dostatočne masívny na používanie jednou rukou. OLED hľadáčik má rozlíšenie 2,36 milióna bodov, LCD obrazovka 1,62 milióna bodov, čo je rozhodne dostatok aj na občasné manuálne ostrenie. Obrazovka je výklopná o 85° nahor a 180° nadol, v hraničnej polohe smerom nadol je teda použiteľná na selfie fotografie.

Video

Veľká samostatná kapitola, ktorá začne trochu sklamaním: chýba rozlíšenie 4K. Okrem toho však ide o pomerne zaujímavú video kamerku, video výstup 1080p pri 60/50 FPS vyzerá výborne. Najsilnejšou zbraňou je pochopiteľne ostrenie respektíve sledovanie subjektu. Keď nakrúcate pohyblivý subjekt, jednoducho naň ukážete na obrazovke – fotoaparát naň zaostrí a udrží ho ostrý nezávisle na smere pohybu, dokonca aj keď ho niečo dočasne prekryje. Video režim ponúka aj náznak stabilizácie obrazu v piatich osiach. Táto digitálna forma nie je síce tak výkonná ako skutočná stabilizácia pohybom snímača, ale ukázala sa pri videu pomerne účinnou a hlavne nerušivou. Z povahy veci znamená tento spôsob stabilizácie mierne orezanie scény.

Škoda chýbajúceho konektora na slúchadlá, pre mnohých tvorcov je prioritou možnosť kontrolovať audio vstup počas nakrúcania. Istou náhradou by bola možnosť zobraziť informáciu o „audio levels“ na obrazovke počas nakrúcania, no táto je dostupná len po vstupe na info obrazovku, kedy sa video skryje. Skutočne náročných tvorcov ešte zamrzí nedostupnosť zobrazenia prepalov pomocou „zebier“ aj nemožnosť zaznamenávať pomocou logaritmického plochého profilu. Ale to sú už prvky zo skutočných video kamier.

Prudko kontrastná scéna, ktorú Ondrej odfotil na zápase NBA v Staples Center v Los Angeles – bez strát na obrazovej informácii, vyvolaná do prirodzenej farebnosti.

Konektivita

Canon EOS M5 je ďalším fotoaparátom s možnosťou konštantného nízko-energetického Bluetooth pripojenia na smart zariadenie. Na rozdiel od Nikonu D500 však neprenáša obrázky medzi zariadeniami cez pomalé Bluetooth. Toto slúži len ako vzdialená spúšť (výborný nápad!) alebo na rýchle vyvolanie Wi-Fi spojenia, ktoré potom obsluhuje dátovo náročnejšie prenosy fotiek či už do mobilu, smart TV alebo tlačiarne. A aby to všetko šlo spárovať ľahko o rýchlo po prvý krát? Samozrejme NFC čip. Jeden z najlepších zážitkov z bezdrôtovej konektivity vo fotoaparáte. Chválime Canon EOS M5.

1. strana: predstavenie Canon EOS M5
2. strana: technické vlastnosti
3. strana: osobné dojmy
4. strana: hodnotenie

9.0 Nádherné

Je to tu, Canon je v hre o trh bezzrkadloviek. Stále nie najlepší ale konečne konkurencie schopný snímač z EOS 80D, pekný dizajn, príjemné ovládanie a pribalený EF adaptér by samé o sebe stačili na dobré hodnotenie, ale navrch je tu zaostrovací systém snov. Práca s ním je intuitívna a rýchla, nakrúcanie ostrého dynamického videa je malina. Je len škoda, že chýba 4K a pár funkčných drobností aby dostal EOS M5 odporúčanie ako skvelá video kamera. Je tiež výborným doplnkom pre majiteľa Canon systému. Pri jeho cene má však niekoľko veľmi silných konkurentov.

  • OBRAZOVÝ VÝSTUP 9
  • VYHOTOVENIE 9
  • VÝKON 10
  • VIDEO 8