Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na veľtrhu FESPA 2018 (berlínske výstavisko Messe Berlin, 15. – 18. mája, stánok A40/B40 v hale 3.2) predstaví spoločnosť Canon novinku Océ Touchstone. Ide o unikátne riešenie pre tlač s efektom reliéfu, ktoré sa uložia v digitálnej veľkoformátovej grafike, výrobu interiérových dekorácií a obalov.

Nové riešenie spoločnosti Canon umožňuje výrobcom grafiky, značení aj dodávateľom dekoratérskych služieb použitie flatbed tlačiarne Océ Arizona na tlač viacerých vrstiev, vystupujúcich z plochy pozadia. Výsledkom je tlačený efekt, ktorý napodobňuje povrchy s textúrou, embosovaním a umožňuje použitie metalických akcentov a tlač plastického písma.

Océ Touchstone je komplexným riešením, ktoré sa skladá zo štyroch komponentov: plug-in nástroja pre návrhy v Adobe Photoshope, riešenie workflow ONYX Thrive, softvér Océ Touchstone využívajúci technológiu Océ ALPS (Advanced Layer Printing System) a veľkoformátovú flatbed tlačiareň radu Océ Arizona 1200 alebo 2200.

Celý integrovaný systém bol starostlivo navrhnutý tak, aby bolo možné ľahko vytvárať kvalitnú reliéfnu tlač, s ktorého pomocou môžu dodávatelia profesionálnych grafických produktov, výrobcovia obalov a výstavných stojanov alebo podniky v priemyselnom sektore poskytnúť vysokú pridanú hodnotu svojim zákazníkom.

„Dodávatelia profesionálnych grafických produktov a služieb hľadajú inovatívne spôsoby, ako sa odlíšiť od svojich konkurentov a ponúknuť zákazníkom pridanú hodnotu. Dizajnéri a zadávatelia náročnejšej tlače sú zase čoraz viac ochotní priplatiť si za štýlovejšiu a pôsobivejšiu povrchovú úpravu,“ hovorí Mark Lawn, riaditeľ Graphics & Communications Group spoločnosti Canon Europe.

Tento trend sa potvrdil aj v nedávnom prieskume, ktorý uskutočnila spoločnosť InfoTrends. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že 89% všetkých zadávateľov tlače a 43% dodávateľov profesionálnych grafických riešení počíta s tým, že za textúrovanú alebo reliéfnu tlač zaplatí viac.

„Materiály tlačené na zariadení Océ Arizona je teraz možné vylepšiť unikátnymi textúrami, nízkym reliéfom alebo metalickými akcentmi, ktoré upútajú pozornosť a oslovia zákazníkov v najrôznejších oblastiach trhu, vrátane výrobcov značení, dekorácií či obalov. Pre dosiahnutie spoľahlivého a presného umiestnenia bodov pre optimálne výsledky reliéfnej tlače, musí mať technológia flatbed dokonalé umiestnenie médií a presné nanášanie jednotlivých vrstiev práve tak, ako ponúkajú tlačiarne radu Océ Arizona. Océ Touchstone prináša dodávateľom profesionálnych grafických riešení možnosť dodať ponúkaným produktom prvok výnimočnosti a hmatový vnem,“ ďalej vysvetľuje Mark Lawn.

Tlač rôznych povrchov aj Braillového písma

Nové riešenie Océ Touchstone možno využiť na vytvorenie celej rady povrchov s textúrou – napríklad vzhľadu kameňa, tehál, dreva i dlaždíc, a majú tak silný potenciál na využitie v oblasti interiérových a exteriérových dekorácií. Výrobcovia značení môžu túto technológiu tiež efektívne využiť napríklad pre tvorbu nápisov v Braillovom písme, embosovanie alebo pre reliéfne nápisy.

V rámci technológie Océ Touchstone sa návrh aj dizajn jednoducho vytvára pomocou plug-inu pre Adobe Photoshop. 3D náhľad umožňuje používateľom dopredu zistiť nutnosť prípadných úprav, či už ide o celkový vzhľad alebo výšku reliéfu. Akonáhle je dizajn dokončený, prevedie sa do formátu štandardného súboru PDF. To uľahčuje zdieľanie pre samotnú výrobu.

Riešenie pre workflow ONYX Thrive sa stará o správu farieb a odovzdáva informácie Océ ALPS, teda technológiu, ktorá spracováva 2D dáta aj údaje o výške do súboru pre reliéfnu tlač. Potom ho „pokrája“ na jednotlivé vrstvy, ktoré majú byť vytlačené, vytvorí presné zadanie formou dávkovej úlohy a odošle ho do flatbed tlačiarne.

Systém Océ Arizona tlačí jednotlivé vrstvy s dokonalým usporiadaním médií vďaka tomu, že automaticky dvíha tlačové hlavy. Výnimočná presnosť a usporiadanie flatbed tlačiarní Océ Arizona v kombinácii s technológiou Océ ALPS zabezpečí, že zákazníci dostanú s každou prevedenou tlačovou úlohou stopercentnú kvalitu.

„Z toho, čo sme od našich zákazníkov počuli, bolo jasné, že majú chuť inovovať tlač dodaním textúry a ďalších efektov. Až doteraz to vyžadovalo veľa experimentovania s rôznymi a nepredvídateľnými výsledkami. S Océ Touchstone sme sa rozhodli priniesť riešenie, ktoré pretaví kreatívne vízie v realitu,“ uvádza Wouter Derichs, marketingový riaditeľ pre veľkoformátovú tlač v spoločnosti Canon Europe.

„Tým, že sa staráme o komplexné spracovanie tlače vo viacerých vrstvách a o optimalizáciu tlačových súborov v pozadí, umožňujeme našim zákazníkom, aby sa mohli sústrediť na to, ako zakaždým získať úchvatné reliéfne výsledky. Veríme, že vďaka Océ Touchstone, vynikajúcej reprodukcii farieb a schopnosti presnej tlače Océ Arizona, získajú zákazníci istotu kvality reliéfnej tlače, ktorá nemá na trhu obdobu,“ dodáva Wouter Derichs.

Na veľtrhu FESPA 2018, ktorý prebieha na výstavisku Messe Berlin v dňoch 15. – 18. mája, sa technológia Océ Touchstone predstaví na stánku spoločnosti Canon v hale 3.2 spoločne s tlačiarňou Océ Arizona 1280 GT. Ich spojením bude vytvorená embosované balenia, interiérové dekorácie a predajné stojany.

Canon Europe ponúka Océ Touchstone na trhu od mája 2018.

Značky: