Všetky novinky, ktoré sme na tejto tlačovej konferencii videli už boli oficiálne predstavené, takže išlo o pekný sumár všetkých nových produktov na jednom mieste. Okrem nových fotoaparátov sme mali možnosť poťažkať aj nové RF objektívy. Tak sa poďme pozrieť na to, čo všetko novinky ponúkajú.

Tento týždeň síce patrí konferencii IFA 2019, ale ani na Slovensku nie je „sucho“. Canon nás pozval na priateľskú tlačovú konferenciu, kde nám v pohodovej atmosfére ukázal všetky aktuálne novinky, resp. všetky novinky z tohoto roku. Na prezentačných stoloch tak nechýbali ani nové bezzrkadlovky Canon EOS R a EOS RP, ktoré sme už mali možnosť otestovať. Tlačová konferencia sa konala v zaujímavých priestoroch akadémie akčných športov – Hangair.

Recenziu zariadenia Canon EOS-R nájdete – TU a recenziu Canon EOS-RP nájdete – TU. S týmito zariadeniami sme fotili aj na tejto akcii, ale s tým rozdielom, že sme ich funkcie a možnosti preberali s profesionálnym fotografom, Erikom Tomašakom, čo bolo celkom zaujímavé. 

Canon EOS-R už poznáme, tak sa posunieme ďalej. Ďalšou novinkou, ktorá nás zaujala, je dvojica fotoaparátov s označením EOS 90D a EOS M6 mark II. Tieto zariadenia majú rovnaký snímač aj rozlíšenie, ale úplne iný prístup k fotografovaniu. EOS 90D je „klasický“ DSLR fotoaparát a EOS M6 mark II systémový kompakt. Oba prístroje vychádzajú z obľúbených modelov (predchodcov) Canon EOS 80D a EOS M.

EOS 90D

Nižšie nájdete základný prehľad všetkých nových modelov. Reálne dojmy z fotografovania a praxe vám za tak krátky čas poskytnúť nevieme, a preto sa už teraz tešíme na komplexné redakčné testy. Ondrej aktuálne jednu novinku testuje (Powershot G5 X mark II), tak sa už onedlho môžete tešiť na recenziu.

EOS 90D / EOS M6 mark II

Oba nové modely sú vybavené najnovším procesorom Canon DIGIC 8, ktorý zabezpečuje rýchle spracovanie obrazu a bleskovú odozvu a ponúka najnovšie funkcie v oblasti fotografie a videa. Mechanickej uzávierke pomáha elektronická s najkratším časom 1/16000 sekundy, ktorá je vynikajúca pre fotografovanie objektov v pohybe a dáva fotografovi istotu ostrej snímky aj vo veľmi dynamickej situácii. Pri krátkom čase možno tiež viac odcloniť a dosiahnuť menšej hĺbky ostrosti aj pri silnejšom okolitom svetle.

Canon EOS 90D ponúka sériové snímanie rýchlosťou 10 snímok za sekundu s automatickým posunom bodu zaostrenia a 11 snímok za sekundu pri živom náhľade. Optický hľadáčik skracuje oneskorenie a umožňuje rýchlo reagovať napríklad pri fotografovaní prírody, napríklad vtákov v lete, zatiaľ čo inteligentné funkcie na displeji zobrazujú úplnú scénu aj s nastavením. Vďaka rýchlemu sériovému snímaniu a vyrovnávacej pamäti na 58 snímok vo formáte JPEG veľkosti L môže pri nepredvídateľných objektoch fotograf snímať nepretržite a následne vyberať z väčšieho počtu záberov. EOS 90D má tiež predĺženú výdrž batérie – dokáže vytvoriť až 1300 snímok (podľa štandardu CIPA), takže sa nemusíte nijako obmedzovať.

EOS 90D

Najnovšia bezzrkadlovka – Canon EOS M6 Mark II dokáže priebežne snímať rýchlosťou 14 snímok za sekundu alebo vytvoriť sériu neuveriteľných 30 snímok vo formáte RAW za sekundu, v oboch režimoch s automatickým presúvaním bodu zaostrenia. Tento kompakt dáva fotografovi istotu, že bude môcť pohotovo zachytiť aj neočakávané scény. Schopnosť snímať spontánne akcie podporuje kompatibilita s pamäťovými kartami UHS-II a vyrovnávacia pamäť na 80 snímok formátu JPEG veľkosti L. Funkcia Focus Bracketing s priebežnou zmenou roviny zaostrenia v sérii snímok umožňuje jednoducho predĺžiť hĺbku ostrosti spojením viacerých snímok pomocou softvérového programu.

Špičková obrazová kvalita

Oba nové modely produkujú vysoko kvalitné a detailne prekreslené snímky bez známok chvenia a artefaktov. Sú osadené novým snímačom CMOS typu APS-C s rozlíšením 32,5 milióna bodov, teda porovnateľným s plnoformátovými prístrojmi, avšak s výhodami formátu APS-C. Snímač spolupracuje s obrazovým procesorom DIGIC 8, ktorý podporuje najnovšie funkcie radu EOS, čo znamená, že fotograf získava väčší dosah, môže použiť väčší orez a dosiahnuť prekreslenejšie snímky ako kedykoľvek predtým. Procesor ponúka tiež nástroje pre korekciu obrazových vád objektívov, vrátane optimalizácie pre digitálne objektívy a opravy difrakcie, vďaka čomu používateľ získava snímky vynikajúcej kvality priamo z fotoaparátu.

EOS M6 mark II

Vďaka mimoriadne vysokej kvalite súborov priamo z fotoaparátu a možnosti bezdrôtového pripojenia cez WiFi a Bluetooth môžu tvorcovia obsahu zdieľať atraktívny obrazový materiál naživo na sociálnych sieťach. Spoločnosť Canon vybavila oba prístroje rýchlym a presným systémom automatického ostrenia na oči, ktorý prispieva k tomu, že fotografie verne a ostro zachytávajú prirodzený výraz a pohyb. V prístroji EOS 90D tento systém spolupracuje s meracím snímačom RGB + IR o rozlíšení 220 000 bodov s detekciou blikania svetelného zdroja, ktorý prispieva k spoľahlivej detekcii ľudskej tváre a lepšej kontrole nad expozičnými hodnotami.

Tento nový snímač dosahuje vyššie rozlíšenie bez toho, aby to znížilo jeho výkon pri nízkej úrovni osvetlenia, a to vďaka citlivosti v rozsahu ISO 100-25600. Canon EOS M6 Mark II vykazuje lepšie výsledky ostrenia ako jeho predchodca EOS M6. Pri použití objektívu so svetelnosťou f/1.4 alebo vyššej dokáže ostriť už pri EV -5 – teda aj pri zatiahnutej oblohe s mesačným svitom a samozrejme v interiéroch a v tieni.

EOS M6 mark II

Novinkám nie je cudzie ani 4K video

EOS 90D a EOS M6 Mark II sú prístroje vhodné nielen pre fotografovanie, ale aj natáčanie videa. Podporujú záznam v rozlíšení 4K s využitím plného uhla záberu nasadeného objektívu a rýchle Full HD so snímkovou frekvenciou až 120 FPS. Poskytujú široké možnosti natáčania vrátane spomaleného záznamu, orezu alebo záznamu v supervysokom rozlíšení. V prípade EOS 90D je k dispozícii aj režim 4K s orezom, ktorý tvorcom obsahu umožňuje dosiahnuť rovnakú obrazovú kvalitu s väčším dosahom. To znamená, že možno natáčať vysoko kvalitné video z väčšej vzdialenosti a zaobstarať jedinečné zábery aj tam, kde sa používateľ nemôže ku scéne viac priblížiť.

Osvedčený ostriaci systém spoločnosti Canon – Dual Pixel CMOS AF je k dispozícii v režime Full HD aj 4K. Pokrýva takmer celú plochu obrazu (88 x 100%) a zabezpečuje rýchle a plynulé preostrovanie v štýle profesionálneho videozáznamu. To zabezpečuje ostrosť pohybujúcich sa objektov pri rozostrenom pozadí. Funkcia sledovania očí zaostruje na tvár natáčaného človeka a umožňuje dosiahnuť ostrejšie a pôsobivejšie zábery.

Mikrofónový vstup umožňuje video blogerom používať externý mikrofón pre dosiahnutie čistého a neskresleného zvuku. Canon EOS 90D je vybavený výstupom na slúchadlá, čo tvorcom obsahu poskytuje väčšiu kontrolu nad kvalitou ozvučenia pri natáčaní videa. Tým je možné dosiahnuť kvalitný záznam aj pri vzdialenejšej scéne. Možnosť ovládania úrovne zvuku pri zázname minimalizuje nutnosť ďalších zásahov pri následnom spracovaní. Pre filmovanie za pohybu je EOS M6 Mark II vybavený výklopným displejom, ktorý pomáha zdokonaliť kompozíciu aj pri autoportrétnom štýle nakrúcania.

Jednoduchšia manipulácia a lepšie ovládanie vďaka tradične dobrej ergonómii

Ergonomické prevedenie týchto modelov uľahčuje manipuláciu a prináša známy spôsob ovládania pre ľubovoľný štýl fotografovania. EOS 90D je najnovší DSLR rady EOS. Má telo so štandardným dizajnom, ale menšou hmotnosťou a väčším gripom, ktorý uľahčuje úchop a zlepšuje rovnováhu, najmä s nasadeným objektívom s dlhým ohniskom pri fotografovaní športu alebo voľne žijúcich zvierat. Fotoaparát je vybavený dvomi multifunkčnými kruhovými voličmi – vrátane jedného novo pridaného, ​​aký nájdeme na zadnej strane profesionálnych prístrojov – a ďalšími tlačidlami, ktoré sú štandardné pre prístroje EOS. 

EOS M6 mark II

Nadšenci fotografie, ktorí chcú zdokonaľovať svoje schopnosti, môžu fotografovať inštinktívne a s istotou, s väčším výberom ostriacich bodov a s okamžitým prístupom k užitočným nastaveniam. EOS 90D ponúka aj rad individuálne prispôsobiteľných funkcií, ktoré možno nastaviť tak, aby fotografie a video mali konzistentný vzhľad. Otočný dotykový displej s uhlopriečkou 7,7 cm uľahčuje komponovanie záberu na jasnom svetle aj pri fotografovaní z náročných uhlov.

Kompaktné rozmery prístroja EOS M6 Mark II umožňujú spontánne fotografovanie momentiek v štýle kompaktných prístrojov. Kruhový funkčný volič, hlavný kruhový volič, nastaviteľný prepínač automatického a manuálneho ostrenia a tlačidlo štartu automatického ostrenia sú intuitívne rozmiestnené tak, aby zjednodušili ovládanie v dynamických fotografických podmienkach. Odpojiteľný hľadáčik je vyvýšený a vycentrovaný, aby vznikol priestor pre pohodlné ovládanie, zatiaľ čo výklopný displej nájde využitie pri kreatívnejšom fotografovaní a filmovaní.

Ďalšími novinkami, ktoré sme si na tlačovke mohli pozrieť sú dva nové kompakty Canon Powershot G5 X mark II a G7 X Mark III

Powershot G7 X Mark III

Cieľom spoločnosti Canon je ponúknuť tvorcom obsahu, vlogerom a fotografickým nadšencom prístroj, ktorý im okrem iného vďaka vysokorýchlostnému sériovému snímaniu a záznamu videa v rozlíšení 4K (bez orezu) umožní na vysokej technickej úrovni realizovať ich kreatívne zámery. PowerShot G5 X Mark II stavia na kvalite doterajšej ponuky spoločnosti Canon. Je vybavený objektívom s päťnásobným zoomom so svetelnosťou f/1,8-2,8 a vysúvacím elektronickým hľadáčikom (EVF). Dokonale poslúži zapáleným fotoamatérom, ktorí potrebujú ľahký cestovný fotoaparát. PowerShot G7 X Mark III je so 4,2x zoomovým objektívom f/1,8-2,8 a 3,5 mm vstupom pre mikrofón zameraný predovšetkým na tvorcov obsahu a vlogerov, ktorým ponúka špičkovú kvalitu obrazu a čistý zvuk.

Vysoká obrazová kvalita v kompaktnom tele

PowerShot G5 X Mark II a PowerShot G7 X Mark III s hmotnosťou 340, respektíve 304 gramov využívajú výkonný obrazový procesor Canon DIGIC 8, ktorý zabezpečuje nadštandardnú obrazovú kvalitu. Oba modely sú vybavené vrstveným snímačom typu 1.0 s rozlíšením 20,1 milióna bodov, ktorý je zárukou výborne prekresleného obrazu s vynikajúcim podaním farieb pri statických snímkach aj videách v rozlíšení 4K. Najnovšie prírastky do rodiny fotoaparátov Canon G ponúkajú široký dynamický rozsah vďaka záznamu vo formáte CR3 RAW, ktorý plne podporuje softvér Canon Digital Photo Professional (DPP) aj softvérové ​​nástroje iných výrobcov. Používateľ tak získava širšie možnosti pri spracovaní svojich fotografií.

Powershot G5 X mark II

Fotoaparát PowerShot G5 X Mark II je vybavený špičkovým objektívom s päťnásobným transfokátorom, ktorý zabezpečuje mimoriadne kvalitný obraz. Spoločnosť Canon pri jeho konštrukcii využila svoje dlhoročné skúsenosti s vývojom optických prvkov. Vďaka vynikajúcej svetelnosti  f/1,8-2,8 je tento model ideálny pre fotografovanie za zhoršených svetelných podmienok – ako sú mestské zábery po súmraku, ktoré budú pri kratšej expozícii jasnejšie a prekreslenejšie aj na dlhšom ohnisku.

Model PowerShot G7 X Mark III ponúka mierne kratší 4,2x zoom, takisto so svetelnosťou f/1,8-2,8, ktorý umožňuje vlogerom natáčať videá vo vysokom rozlíšení v rôznych prostrediach za akýchkoľvek svetelných podmienok. Vysoká svetelnosť objektívu umožňuje dosiahnuť malú hĺbku ostrosti a fotografovať predmety s dokonale prekreslenými detailmi a zároveň s príjemným bokehom.

Powershot G7 X Mark III

Automatické režimy a manuálne ovládanie podporujú kreatívne vyjadrenie

Pokročilým fotoamatérom aj vlogerom ponúkajú kompaktné prístroje PowerShot G5 X Mark II aj PowerShot G7 X Mark III automatický a manuálny režim pre úplnú kontrolu nad tvorivým vyjadrením. Ovládanie oboch nových modelov je inšpirované špičkovými fotoaparáty Canon EOS a zžijete sa s ním hneď v prvom okamihu. Kontrola nad prístrojom a možnosti personalizácie zodpovedajúce zrkadlovkám umožňujú používateľom priebežne zdokonaľovať svoje technické schopnosti. Otočný prstenec poskytuje okamžitý prístup k najdôležitejším nastaveniam, čo urýchľuje a uľahčuje ovládanie.

PowerShot G5 X Mark II má v rohu umiestnený výsuvný elektronický hľadáčik (EVF) s displejom OLED s rozlíšením 2,36 milióna bodov a 100% pokrytím zorného poľa, ktorý uľahčuje komponovanie snímok. Výklopný zadný displej umožňuje jednoducho fotografovať pod rôznymi uhlami. Vlogeri pri prístroji PowerShot G7 X Mark III uvítajú ovládanie pomocou dotykového displeja, vďaka ktorému môžu ľahšie komponovať záber a spoľahlivo ostriť priamo na seba.

Powershot G7 X Mark III

PowerShot G5 X Mark II aj PowerShot G7 X Mark III sú vybavené vysoko presným systémom automatického ostrenia. Užitočná je aj funkcia AF + MF, ktorá umožňuje jemne doostriť aj po automatickom zaostrení. Vstavaný ND filter sľubuje pôsobivé snímky so živými farbami aj pri fotografovaní za jasného svetla.

Aby vám nikdy neunikol zaujímavý moment, oba prístroje disponujú rýchlym automatickým zaostrovaním a mimoriadne rýchlym sériovým snímaním 20 sn./s v priebežnom režime. Novinky tiež umožňujú sériové snímanie rýchlosťou 30 sn./s so záznamom do formátu RAW. Vďaka týmto jedinečným schopnostiam sú prístroje PowerShot G5 X Mark II a PowerShot G7 X Mark III ideálnou voľbou pre cestovateľov a vlogerov, ktorí potrebujú ľahký a spoľahlivý fotoaparát.

Powershot G5 X mark II

Ani týmto dvom novinkám nie je 4K video cudzie

Používatelia oboch prístrojov môžu aj za chôdze v teréne alebo za jazdy natáčať stabilné, neroztrasené videá vďaka vstavanej digitálnej stabilizácii obrazu. Funkcia HDR videa minimalizuje stratu detailov a zlepšuje dynamický rozsah. Nové kompaktné prístroje s podporou videa v rozlíšení 4K poskytujú dostatočnú kvalitu videonahrávok aj statických snímok. Rýchlosť 120 sn./s v režime Full HD umožňuje točiť úplne plynulé spomalené zábery ideálne ako doplňujúci video materiál (tzv. B-roll). Možný je aj záznam vo vertikálnej orientácii určený špeciálne pre sociálne médiá. Pre záznam videa je v prípade PowerShot G5 X Mark II aj PowerShot G7 X Mark III k dispozícii automatické nastavenie, ktoré zabezpečuje vyváženú expozíciu a vysokú obrazovú kvalitu.

Konektivita

Bezdrôtové pripojenie cez Wi-Fi a Bluetooth používateľom umožňuje zachytávať spontánne momenty a okamžite ich posielať do počítača či telefónu alebo ich publikovať na sociálnych sieťach. Funkcia živého prenosu pri modeli PowerShot G7 X Mark III umožňuje vlogerom zdieľať obsah so svojimi fanúšikmi na sociálnych sieťach v reálnom čase. Pri pripojení ku kompatibilnému smart zariadeniu dokážu prístroje PowerShot G5 X Mark II a PowerShot G7 X Mark III automaticky získavať údaje o polohe z GPS, čo zjednodušuje proces označovania vytvorených záberov na sociálnych sieťach. Čistý výstup vo formáte HDMI pri oboch prístrojoch slúži na streamovanie nahrávok alebo ich záznamu na externé zariadenie pre zjednodušenie následného spracovania.

Powershot G5 X mark II

Spoločné kľúčové funkcie a vlastnosti: PowerShot G5 X Mark II + PowerShot G7 X Mark III:

  • Nový vrstvený snímač 20,1 MP typu 1.0 a procesor DIGIC 8
  • Video 4K (bez orezu) alebo vo Full HD 120 sn./s
  • 20 sn./s v režime nepretržitého snímania a 30 sn./s v režime RAW Burst
  • Pripojenie Wi-Fi a Bluetooth

Kľúčové funkcie a vlastnosti fotoaparátu PowerShot G5 X Mark II:

  • Nový objektív f/1,8-2,8 s 5 x zoomom
  • Výsuvný elektronický hľadáčik

Kľúčové funkcie a vlastnosti fotoaparátu PowerShot G7 X Mark III:

  • Nový objektív f/1,8-2,8 s 4,2 x zoomom
  • Živý prenos videa
  • 3,5mm vstup na mikrofón

Powershot G5 X mark II

Okrem fotoaparátov nám Canon ukázal aj trojicu nových RF objektívov – Canon RF 15-35MM F2.8L, Canon RF 24-70MM F2.8L a Canon RF 70-200mm F2.8L. S prvým sklom (15-35) sme nafotili aj pár fotografií, ale hodnotenie si necháme až na reálny test. Podrobné informácie a technické špecifikácie všetkých spomenutých zariadení nájdete na www.canon.sk 

Na test všetkých noviniek sa veľmi tešíme a vy sa môžete tešiť na naše dojmy a skúsenosti z reálnej praxe.

Zdroj: Canon / Vlastné

Prečítajte si aj:

Canon EOS-RP: Keď pravá ruka ašpiruje na kráľovské miesto

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE