Canon na jeseň minulého roka predstavil veľkú revolúciu – Full Frame bezzrkadlovku EOS R. Urobil tak hneď niekoľko veľkých zmien naraz. Zmenil bajonet objektívov a naznačil, že budúcnosť patrí bezzrkadlovkám.

Canon EOS R nie je lacný špás, samotné telo sa na Slovensku predáva v cene vyše 2500 eur. Vnútorný priemer bajonetu EOS R sa zvýšil na 54 mm. Ten je teraz od snímača vzdialený len 20 mm a na prepojenie sa využíva 12 konektorov. Zároveň predstavil aj 4 objektívy s novým formátom – RF 28-70 mm f/2L USM, RF 50 mm f/1.2L USM, RF 24-105 mm f/4L IS USM a RF 35 mm f/1.8 MACRO IS STM. Canon súčasne predstavil aj adaptér medzi EF a RF objektívmi, ktorý samostatne kúpite za 100 eur. Existujú aj ďalšie dva typy adaptérov – jeden s otočným krúžkom na ovládanie funkcií fotoaparátu a ďalší aj s filtrami.

Ovládanie – všetko je nové a (až príliš) moderné

Celý systém prešiel obrovskými zmenami a ak ste zvyknutí na to, že je na zrkadlovkách EOS, tu sa budete chvíľu hľadať. Zmizol napr. volič režimov v hornej strane a tiež na prvý pohľad nepochopiteľne zmizol aj joystick. Výhoda je, že všetky tlačidlá si môžete nastaviť podľa seba, ale musíte mať chuť a čas to urobiť. Na druhej strane pribudol výborný dotykový pruh na pravej hornej strane a ten si môžete detailne prispôsobiť. Práve to je prvok, na ktorý vám odporúčame sa pri EOS R zamerať. My sme si naň priradili hodnotu ISO. Dotykový je samozrejme aj displej a ním si viete rýchlo nastaviť bod zaostrenia. Vybrať si môžete spomedzi 5655 bodov. Joystick je teraz vlastne displej alebo jeho, vami vybraná časť. Akurát, na toto sa treba naučiť a ak ste už zvyknutí na zrkadlovku EOS, bude to chcieť zmenu myslenia. Ak to dokážete, zistíte, že toto ovládanie je tak trikrát rýchlejšie ako klasika s tlačidlami.

No aby toho nebolo málo – nastavenie fotoaparátu môžete realizovať aj cez objektív. Súčasťou všetkých nových RF objektívov je Control ring, ktorým fakt rýchlo zmeníte nastavenie clony, rýchlosti uzávierky, ISO či kompenzáciu expozície. Tento otočný prvok má aj jeden z adaptérov na EF objektívy. Toto je pre reportážneho fotografia niečo úžasné.

S pripojením na internet, ale len jednou SD kartou

Canon EOS R odpovedá dnešnej dobe – je kompaktný, ľahko prenosný, prepojený s mobilnými zariadeniami a umožňuje vaše príbehy ihneď zdieľať na sociálnych sieťach. Je určený aj na tvorbu videa. Rozlíšenie snímacieho prvku je 30,3 Mpx a obrazový procesor je Digic 8. Čo je však prekvapivé, Canon vybavil EOS R len jedinou SD kartou. To je riskantný krok pre fotografov, ktorí si zoberú EOS R napr. na fotenie svadby. SD karta sa raz pokazí a svadbu akosi len tak nezopakujete.

Špecialista na šero, nie však na extra rýchly šport

Aj v EOS R použil Canon technológiou Dual Pixel CMOS, ktorá umožňuje (cez softvér od Canonu) aj jemne prispôsobiť zaostrenie. My sme pri testoch ocenili rýchly systém automatického zaostrovania (až do – 6EV) a bleskovú komunikáciu medzi telom EOS R a novým typom objektívov. Vyskúšali sme si tiež fotiť v šere a natáčať tu video. V tomto je EOS R naozaj preborník, musia to byť ale skôr pomalšie deje. Ak ho zoberiete na šport, prídete na to, že vám môže rozhodujúci okamih ujsť. Keď totiž stlačíte spúšť, zobrazí sa vám na chvíľku fotený obraz a nemôžete ihneď fotiť ďalej. Pravý okamih musíte akosi vystihnúť. Na druhej strane príde vhod to, že máte úplne tichú uzávierku, a to napr. pri fotení svadby skvelo využijete.

Skôr pre kameramanov

Áno, EOS R si dobre poradí s videom. Umožňuje vytvárať videá v kvalite 4K (10-bit) a s výstupom cez HDMI. EOS R prirodzene podporuje aj formát Canon Log vo videu, čo oceníte pri spracovaní videa v počítači. A obrovská pomoc pri tvorbe videa – Focus Peeking, teda orámovanie objektu, na ktorý je snímač zaostrený červenou linkou. Toto v minulosti u Canonu viac ako chýbalo a EOS R ho má.

Spojenie s mobilom a internetom

Aby sme mohli fotky a videá z EOS R dať hneď na internet, je tu Bluetooth konektivita a možnosť spárovania s mobilom spolu s ukladaním GPS súradníc o polohe. Robí sa to aplikáciou Canon Camera Connect a s ňou môžete smartfón využiť aj v podobe diaľkového ovládania. K dispozícii je aj pripojenie na Wi-Fi.

Verdikt

EOS R je prvý fotoaparát v celkom novom rade. Jeho budúci používateľ si bude musieť zvyknúť na kompletne iné ovládanie. Ideálne, ak je to jeho prvý fotoaparát. Na bežné fotenie aj tvorbu videa to potom bude skvelé riešenie. Na rýchly šport však zatiaľ radšej zabudnite.

Pre profesionálnych fotografov by to mohol byť dobrý sekundárny prístroj, ale sekundárne fotoaparáty si nikto nekupuje – tie automaticky vznikajú po nákupe niečo lepšieho. Škoda, že nové RF objektívy nie je technicky možné použiť s doterajšími Canon zrkadlovkami. Tie objektívy totiž nemajú jedinú chybu. Novému systému jednoznačne veľmi fandíme.

Ceny: Canon EOS R + adaptér na EF objektívy: 2519 EUR, Canon EOS R + adaptér + objektív RF 24-105 mm: 3510 EUR

Prečítajte si aj:

Ondrej odporúča: Fotoaparát Canon EOS 5D. Je síce veľký a nemotorný, no tie fotky stoja za to

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.