Po vlajkovej lodi zo série full-frame bezzrkadloviek od Canonu, EOS-R (recenziu nájdete > TU), sme na test dostali okresanejšiu a výrazne lacnejšiu verziu, Canon EOS-RP, ktorá nás prekvapila svojou jednoduchosťou a schopnosťami.

Canon EOS-RP je podstatne lacnejší ako vlajková loď, ale vôbec nie oveľa horší. Vyniká pri fotení v dobrom svetle, ale veľmi peknú kresbu a nezašumené fotografie vie poskytnúť aj za zhoršených svetelných podmienok – so sériovými objektívmi.  Za každých okolností je multifunkčný, čo sa cení! V redakcii fotíme prevažne reportážnu fotografiu, autá a občas portréty – ani jedna skupina mu nerobila žiadny problém. V teste sme používali aj sériové Canon objektívy. Klasiku v podobe zoomu – Canon RF 24-105 mma potom aj výborné pevné sklo (+makro) – Canon RF 35mm.To všetko bolo doplnené o redukciu (MT mount) na klasické Canon objektívy a rozširujúci grip s označenímCanon EG-E1. Ten využijete iba vtedy, ak máte väčšie ruky alebo vyžadujete skutočne pevný úchop. Samotné telo je relatívne malé a my sme tento grip používali po celý čas testu. Jednoducho sa inštaluje, má optimálnu veľkosť a pocit uchopenia fotoaparátu je podstatne lepší. Výhodou je aj to, že cez grip sa dostanete ku všetkým komponentom – batéria/pamäťová karta a nechýba ani 1/4 závit.

Spracovanie, ovládanie a prax  

Canon EOS-RP je relatívne kompaktné zariadenie, ktoré je ľahko prenosné a odolné. Na spracovaní si dal výrobca veľmi záležať, čo vo výsledku vidieť. Základom je rám zo zliatiny horčíka, ktorý je zabalený do klasického tvrdeného povrchu v kombinácii guma/plast. Všetky ovládacie prvky sú precízne zakomponované, vďaka čomu ponúka toto zariadenie zvýšenú odolnosť voči prachu a vlhkosti. Páči sa nám aj samotné rozloženie ovládacích prvkov a výklopný/otočný LCD displej s výbornou čitateľnosťou. Dotykový displej má uhlopriečku 3“, rozlíšenie 1,04 mil. pixelov a pokrýva takmer 100% reálneho obrazu. Túto zobrazovaciu plochu dopĺňa výborný elektronický OLED hľadáčik s veľkosťou 0,39“ a rozlíšením 2,36 mil. bodov. V elektronickom hľadáčiku vidíte aj všetky informácie o nastavení fotoaparátu. Hľadáčik ponúka takmer 100% pokrytie snímaného obrazu, čo je tiež výhodou.

„Medzi funkcie EOS-RP patrí aj korekcia DLO (Digital Lens Optimiser), ktorá priamo vo fotoaparáte zabezpečuje dosiahnutie optimálnej čistoty obrazu a spolupracuje s objektívmi RF a po ich zaregistrovaní v prístroji až s piatimi objektívmi EF. Široké sú aj možnosti následných úprav vytvorených snímok. EOS-RP využíva najnovšiu generáciu 14-bitového formátu RAW CR3 vrátane úsporného formátu RAW, v ktorom sú súbory až o 40 percent menšie. Pre menej náročných používateľov je stále k dispozícii JPEG formát s viacerými možnosťami kvality/veľkosti alebo kombinácia RAW+JPEG. “

V porovnaní s vlajkovou loďou chýba tomuto modelu malý informačný displej vo vrchnej časti a dotykové tlačidlá (slajder) nad displejom. V zásade to však vôbec nevadí – čím menej prvkov, tým prehľadnejšie a rýchlejšie ovládanie. Samozrejme, stále sa bavíme v rovine, že toto zariadenie nie je určené pre profesionálnych fotografov, ale pre pokročilých začiatočníkov, ktorí chcú svoju záľubu, možno budúcu prácu, posunúť na vyšší level. Fyzické ovládacie prvky majú ideálne rozloženie, sú dobre dostupné, pričom malý displej vo vrchnej časti nahradil kruhový ovládač na zmenu režimov. K dispozícii sú ešte ďalšie dva takéto ovládače, napr. na rýchle nastavenie clony, závierky a hodnoty ISO – možno ich kombinovať s programovateľným Fn tlačidlom.

V ľavej vrchnej časti je ovládač aktivácie zariadenia a v strede nechýbajú sánky na prídavný blesk alebo na uchytenie externého mikrofónu. Klasikou je tlačidlo video záznamu vo vrchnej časti a programovateľné M-Fn tlačidlo. Zostatok základných ovládacích prvkov sa nachádza na zadnej strane, pričom väčšina nastavení sa prispôsobuje prostredníctvom dotykového LCD displeja. Samotné nastavenia sú podstatne okresané v porovnaní s EOS-R, ale nie je to prekážkou. Vo všetkom je takmer dokonalý prehľad, čo je veľmi dôležité. V každej sekcii nájdete iba tie najpotrebnejšie nastavenia, pričom primárne prvky máte stále po ruke vďaka fyzickým ovládacím prvkom. Viacerých používateľov poteší aj to, že menu zariadenia je v češtine.

„Podstatou sú vždy a stále fyzické ovládacie prvky v spojení s manuálnym režimom. Pod týmto sa skrýva reálne fotenie a učenie sa novým tzv. skills.“

EOS-RP má v prednej časti RF bajonet s priemerom 54 mm, ktorý disponuje 12-pinovým vysokorýchlostným komunikačným systémom a krátkym zadným zaostrovaním. Samotný full-frame CMOS snímač (35,9 x 24 mm)má rozlíšenie 26,2 Mpx a výkonný systém automatického zaostrovania s duálnymi pixelmi CMOS (expozíciu možno kompenzovať až do -5 EV). Poteší aj maximálna citlivosť ISO na úrovni 40 000 s možnosťou rozšírenia na ISO 102 400. Túto nálož slušných hodnôt dopĺňa a manažuje najnovší obrazový procesor – Canon DIGIC 8. Chýbať nesmie ani pokročilá stabilizácia obrazu s označením – Dual Sensing IS, ktorá podstatne znižuje chvenie rúk/fotoaparátu počas fotenia z ruky, čo je reálne cítiť. Stabilizácia funguje naozaj dobre, čo sme cítili najmä počas fotenia z ruky s dlhším časom uzávierky. Nepochybne to oceníte aj počas nahrávania video záznamu.

Na EOS-RP neoceňujeme iba papierové hodnoty, ale hlavne reálnu prax, resp. fotenie s týmto zariadením.Veľmi nás prekvapili fotografie v horšom svetle a večer s použitím vyššej hodnoty ISO. Fotografie boli aj napriek tomu málo zašumené, ostré a farebne vyhovujúce. Ak použijete statív, dáte nižšie ISO, vyššiu clonu a pridáte na uzávierke, tak dosiahnete extra krásne, ostré a čisté výstupy. O fotení počas dňa nebude veľa hovoriť, je to „jedna báseň“. Odporúčame vyskúšať! Dovolíme si tvrdiť, že EOS-RP podáva skvelé výsledky za každých podmienok, čo nás v danej kategórii prekvapilo asi najviac. Má nedostatky, ale ak sa zamyslíme nad cenou a predurčením, tak sú nepodstatné.

„EOS-RP ponúka kontinuálne snímanie rýchlosťou až 5 snímok za sekundu alebo 4 snímky za sekundu v režime nepretržitého automatického zaostrovania. Takto vysoká rýchlosť prináša v kombinácii s pamäťovou kartou UHS-II neobmedzený buffer na snímky vo formáte JPEG alebo RAW, dostatočný pre pohotové zachytenie snímok na cestách.“

Počas testu sa nám osvedčil aj systém rýchleho automatického zaostrovania (dual pixel CMOS), ktorý funguje precízne, pričom výrobca hovorí, že je najrýchlejší na svete – zaostruje do 0,05 sekundy. Na rovinu – nepovedali by sme, že je najrýchlejšie na svete, ale funguje naozaj dobre. K dispozícii je až 4770 pozícií AF. V ponuke sú dva režimy automatického zaostrovania – One Shot a Servo AF (nepretržité). Druhú možnosť sme využívali iba sporadicky, nakoľko One Shot s manuálnym výberom bodu (možnosť zmeny veľkosti rámiku AF) zaostrenia je v našom prípade ideál. Nechýba ani funkcia detekcie tváre + sledovanie a automatické zaostrenie na oči. Všetky tieto možnosti sa týkajú skôr manuálneho režimu, ktorý sme využívali 90 % času. Ako sme už spomenuli, veľmi dobre sa s ním pracuje a možnosti nastavenia sú pochopiteľne obsiahlejšie, vrátane zaostrovania.

Automatický režimje síce výborný, ale neponúka takú personalizáciu, akú by sme potrebovali. Treba však poznamenať, že takmer za každých okolností a podmienok s ním viete vytvoriť celkom peknú fotografiu. Menej sa nám pozdávalo iba automatické zaostrovanie podľa systému, ktoré je síce rýchle, ale body zaostrenia snímanej scény často nekorešpondovali s našou predstavou. Niekomu to bude dávať nepochybne zmysel, ale pre nás bol jasnou voľbou manuálny režim. Automatický režim by sme porovnali s iPhonom– vytiahnete fotoaparát a fotíte, pričom vás takmer žiadne nastavenia nezaujímajú.

Okrem samotných fotografií je Canon EOS-RP vhodný aj na tvorbu videa. Jeho výhodou sú hlavne kompaktné rozmery, čo oceníte najmä vtedy ak veľa cestujete a v druhom rade je to rýchle automatické zaostrovanie s plynulými prechodmi. Na kvalite videa, ktoré môže byť vytvorené v max. kvalite 4K/25fps (16:9) má zásluhu aj nový obrazový procesor DIGIC 8. Celok ponúka veľmi pekné 4K výstupy s vysokým dynamickým rozsahom, peknú kresbu a nepochybne aj farebné ladenie. Ak vám bude stačiť Full-HD (16:9) rozlíšenie, ktoré je stále plne dostačujúce pre 90% obsahu na webe, tak môžete nahrávať video so snímkovou frekvenciou 60 fps (+50/30/25 fps). V prípade Full-HD HDR (16:9) je max. frekvencia 25 a 30 fps. Systém automatického zaostrovania (CMOS Dual Pixel) umožňuje presné ostrenie aj detekciu tváre, pričom MDI (Movie Digital IS) ponúka stabilizáciu videa v piatich osiach, čím efektívne predídete roztraseným záberom „z ruky“. V spojení so stabilizovaným sklom je to ešte lepšie, ale stále platí, že úplne hladké sekvencie vám zabezpečí hlavne statív alebo externý stabilizátor. Za zmienku stoja aj kvalitné integrované stereo mikrofóny, ktoré síce nenahradia externý mikrofón, ale kvalita nahraného zvuku je celkom slušná. Na záver kapitoly dodajme, že v ponuke nechýba ani režim časozberného 4K videa a intervalové snímanie.

Počas testu sme v spojení s EOS-RP najviac využívali sériový zoom objektív RF 24-105 mm s clonou f/4. Tento objektív je multifunkčný a takmer v každej situácii sa s ním viete nejakým spôsobom vynájsť – stačí chcieť. V našom prípade je vhodný najme na reportáže, kde je pevne sklo nepraktické. Tento objektív je stabilizovaný s automatickým zaostrovaním, pričom je stále prítomné aj manuálne zaostrovanie lunetou. Pevné sklo v podaní RF 35mm sme využívali skôr sporadicky, ale nie pre to, že by bolo zlé. Nemali sme preňho stále využitie – zoom je skrátka vyhovujúcejší. Ak sa však bavíme o portrétoch, kde je potrebná krásna hĺbka ostrosti a zmeranie na detail, tak pevná 35 je jasnou voľbou. Aj tento objektív je stabilizovaný a ponúka automatické zaostrovanie s možnosťou prepnutia do manuálu. Clona poskytuje krásny údaj – f/1,3, takže ani fotografie v zhoršených svetelných podmienkach nebudú na zahodenie, práve naopak. Kresba tohoto skla je skutočne veľmi pekná. Ak sa zameriavate na makro fotografiu, tak s týmto objektívom zvládnete bezproblémov aj túto disciplínu. V oboch prípadoch ide o sériové objektívy, ale určite netreba mať zbytočne predsudky. Sú výborné!

Ako v prípade EOS-R, aj tu je dostupný iba jeden slot na SD kartu. V bežnej praxi to problém nie je, ale pri profesionálnom fotení to už môže byť značný problém. Ak zlyhá karta, tak ste to „vyhrali“.

Batéria má v prípade tohoto zariadenia relatívne nízku kapacitu, ale v praxi to až také strašné nie je. Má označenie LP-E7 a kapacitu 1040 mAh (7,2V). Priamo vo fotoaparáte ju nabijete na 90 minút, ale toto záleží hlavne od výkonu nabíjacieho zdroja. Samotnú výdrž počítame na viac ako 1000 fotografií v manuálnom režime, čo je fajn – výdrž je odvodená aj od podmienok, takže sa to v rôznych situáciách môže líšiť . Ideálny stav je, ak máte k dispozícii ešte jednu, prípadne dve náhradné batérie. Ak cestujete, tak to bude nevyhnutnosťou.

Konektivita

Bezdrôtovú konektivitu zastupuje Bluetooth a Wi-Fi s možnosťou prepojenia fotoaparátu s aplikáciou (Canon Camera Connect), pomocou ktorej je možné ovládať určité nastavenia a spúšť vzdialene. To je výhodné napr. vtedy, ak nemáte zakúpenú originálnu diaľkovú spúšť a fotíte na dlhú uzávierku, kde je aj minimálny pohyb nežiadúci. Prítomný je aj GPS modul, vďaka ktorému budete poznať presné súradnice vytvorených fotografií, čo je v určitých situáciách skvelý doplnok. Klasickú konektivitu zastupuje USB-C port (nabíjací/dátový), 3,5 mm audio vstup (monitor nahrávaného zvuku), 3,5 mm audio výstup (externý mikrofón), mini HDMI a konektor na pripojenie externej spúšte.

Fotografie vytvorené s Canon EOS-RP (bez úprav)

Hodnotenie TOUCHIT

Musíme uznať, že ide o veľké prekvapenie, ktoré sme nečakali. Mysleli sme si, že EOS-RP nemá veľmi čím zaujať, ale mýlili sme sa. V danej cene dostanete extrémne vydarené zariadenie po každej stránke – od spracovania, cez technológie, až po intuitívne ovládanie. Ak s fotografovaním začínate alebo chcete vyskúšať full-frame bezzrkadlovku, tak toto môže byť jedna zo zaručene správnych ciest, ktorá vás nesklame. EOS-RP podáva veľmi slušné výsledky za dobrého svetla, ale aj za zhoršených svetelných podmienok a večer, čo je veľkým plusom.

Automatický režim vám so všetkými nastaveniami ochotne pomôže a ak budete chcieť ísť vlastnou cestou, tak treba prepnúť do manuálu, čo odporúčame, nakoľko až tu začína to správne potešenie z fotenia. Páči sa nám intuitívne nastavenie základných parametrov otočnými ovládačmi, ktorým sekunduje dotykový displej s dobrou čitateľnosťou a reakciami. No nie je to však iba fotoaparát, Canon EOS-RP vám výborne poslúži aj na video, nakoľko ponúka dostatočne rýchle a plynulé automatické zaostrovanie, ale aj výbornú stabilizáciu. Nastavení a funkcií je dostatok, ale treba počítať s tým, že ide o základnejší fotoaparát, a preto tu extra pokročilé funkcie a možnosti zbytočne nehľadajte.

Zapožičal: Canon Slovensko

Cena zariadenia: Telo + MT adaptér: 1499 eur / Objektív Canon RF 35mm: 559 eur / Objektív Canon RF 24-105 mm: 1199 eur / Prídavný Grip Canon EG-E1 pre EOS RP: 79 eur.

Prečítajte si aj:

NIKON Z6: Bezzrkadlovka so zachovanou identitou 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE