Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Canon, líder v oblasti digitálneho spracovania obrazu, oslávi v marci tohto roku už 30. výročie svojho svetoznámeho systému EOS, kam patria fotoaparáty EOS s výmennými objektívmi a pestrá škála príslušenstva – najmä výmenné objektívy radu EF.

Spoločnosť Canon začala písať históriu systému EOS v marci 1987, a to uvedením jednookej zrkadlovky EOS 650 a prvých objektívov systému EF. Skratka EOS pochádza nielen zo slovného spojenia “Electro Optical System” označujúci elektro-optickú podstatu nového systému, ale je tiež menom gréckej bohyne ranných lúčov. Systém EOS ako prvý na svete priniesol plne elektronický prenos dát medzi telom fotoaparátu a objektívom, a prišiel tak so spôsobom komunikácie, ktorý je dnes celkom bežný u fotoaparátov všetkých značiek.

Vďaka tomu, že si spoločnosť Canon všetky kľúčové komponenty digitálnych fotoaparátov systému EOS – snímač CMOS, obrazový procesor a výmenné objektívy – vyvinula sama, udržala maximálnu kontrolu nad všetkými aspektami spracovania obrazu, od zachytenia deja pred objektívom až po vytvorenie výstupu. Produkty značky Canon sa tak rýchlo stali meradlom obrazovej kvality i farebného podania.

Medzi ďalšie významné míľniky histórie systému EOS patrilo uvedenie prvej digitálnej zrkadlovky pre širokú verejnosť v septembri roku 2003 – Canon EOS 300D. Tento fotoaparát zahájil novú digitálnu éru, ponúkol totiž kompaktný ľahký design, jednoduché ovládanie i konkurencieschopnú cenu. Uvedenie modelu EOS 300D pomohlo spoločnosti Canon k tomu, aby sa už v roku 2003 stala jednotkou na trhu fotoaparátov s výmennými objektívmi a túto pozíciu si udržala 13 rokov v rade. Navyše vďaka dlhodobému záujmu zo strany zákazníkov oslávila spoločnosť Canon v novembri 2015 prekonanie osemdesiat miliónovej hranice vyrobených fotoaparátov systému EOS a o necelý rok neskôr, v auguste 2016, potom vyrobenie výmenného objektívu radu EF s poradovým číslom 120 000 000.

Aktuálne systém EOS, kam patrí i filmový rad Cinema EOS, zahrňuje 24 fotoaparátov a kamier s možnosťou výberu z celkom 97 objektívov EF. Vďaka takto širokej škále produktov uskutočňuje spoločnosť Canon svoj hlavný zámer s radom EOS – napĺňať  rôznorodé požiadavky a túžby rôznych typov používateľov.

Od svojho uvedenia v roku 1987 stavia systém EOS na optických technológiách značky Canon a neustále posúva hranice fotografických možností. Spoločnosť Canon tak dlhodobo zdokonaľuje celú oblasť spracovania obrazu a rozširuje systém EOS do podoby, ktorá vyhovuje stále širšiemu spektru rôznorodých používateľov a umožňuje využívať fotografie i film ako kľúčovú formu vizuálnej komunikácie.

Najvýznamnejšie míľniky tridsaťročnej histórie systému EOS:

  • 1987 – uvedenie zrkadlovky EOS 650 a objektívov EF35-70mm f/3.5-4.5, EF35‑105mm f/3.5-4.5 a EF50mm f/1.8
  • 1989 – uvedenie EOS-1, prvej profesionálnej zrkadlovky značky Canon s automatickým zaostrovaním
  • 1992 – uvedenie zrkadlovky EOS 5 s automatickým zaostrovaním ovládaným okom
  • 2000 – uvedenie EOS D30, prvej digitálnej zrkadlovky a vôbec prvú DSLR s obrazovým senzorom CMOS plne vyvinutú a vyrobenú spoločnosťou Canon
  • 2001 – uvedenie EOS-1D, prvej profesionálnej digitálnej zrkadlovky značky Canon
  • 2003 – uvedenie EOS 300D, prvej digitálnej zrkadlovky pre bežných používateľov s cenou pod 1000 EUR
  • 2005 – uvedenie EOS 5D, prvej digitálnej zrkadlovky s full frame snímačom za cenu priaznivú pre širšiu verejnosť
  • 2008 – uvedenie EOS 5D Mark II, prvej digitálnej zrkadlovky s možnosťou natáčania videí vo Full HD rozlíšení
  • 2012 – predstavenie filmového radu profesionálnych digitálnych kamier, systému Cinema EOS
  • 2012 – uvedenie prvého systémového fotoaparátu EOS M
  • 2015 – prekonanie hranice 80 miliónov vyrobených fotoaparátov systému EOS
  • 2016 – prekonanie hranice 120 miliónov vyrobených objektívov systému EF

Značky: