CAT S60 je úplne prvý smartfón na svete, ktorý má integrovanú termovíznu kameru priamo vo svojom tele.

Teda žiadny doplnok do USB konektora. Kamera je vstavaná a telefón má aj odpovedajúcu softvérovú výbavu. Je to stále skutočný outdoorový telefón, ktorý je odolný a zvládne ponorenie až do piatich metrov po dobu jednej hodiny.

Technológie

Telefón S60 je vlajkovou loďou a výrobca si dal na výbave záležať. Technické parametre posunuli telefón do high-end triedy. Je však prirodzené, že tu sa výrobca sústredil aj na iné vlastnosti, ako len rozlíšenie displeja alebo rýchlosť procesora. Je tu nadštandardná kapacita akumulátora, super odolné telo a špecializované funkcie na turistiku a softvér MyFLIR. Áno, displej je len HD, no na 4,7uhlopriečke plne postačuje. Oveľa viac sme ocenili hliníkové telo so špeciálnou povrchovou úpravou krytu. Tá odpudzuje olej a okrem vodoodolného vyhotovenia je aj odolný voči prachu. Aj preto má telefón najvyšší stupeň krytia IP68. Pritom umožňuje ovládanie pod vodou prostredníctvom hardvérových tlačidiel. Výrobca presne vie, komu takýto telefón patrí do ruky. Preto ho vyrobil so skutočnými tlačidlami a do operačného systému pridal špeciálny prepínač na ovládanie pod vodou. Ak ste už ponorili do vody takto odolný telefón, viete, že fungoval, no v praxi ovládať sa nedal. Tu môžete vďaka špeciálnemu režimu nakrútiť video alebo robiť fotografie.

Vyhotovenie

Telefón má odolné telo, ktoré prežije pády na tvrdú zem. Telefón zvládne pád z výšky 1,8 m. V prípade, že nastane neočakávané poškodenie displeja, ktoré by mal telefón jednoznačne zvládnuť, výrobca mení displej úplne zadarmo. Špeciálnou záležitosťou telefónu je prepínanie odolnosti na 2 a 5 metrov. Na tele sú dva, jeden nad a jeden pod displejom. Chce to trochu sily ich prepnúť, no netreba sa toho obávať. Ovládanie je možné aj v pracovných rukaviciach. Výrobca ponechal rozmerné tlačidlá na ovládanie hlasitosti aj zapnutie telefónu. To je navyše ryhované a pridal aj zlato-žlté tlačidlo rýchlej voľby. Môžete si naň nastaviť spustenie aplikácie pre dlhé a krátke stlačenie. Na tele sú ešte tri konektory. Audiokonektor naboku takmer úplne naspodku a dva s krytmi uprostred bočnej hrany. Tam je microUSB konektor a SOS tlačidlo. Otázkou je, ako rýchlo sa bude dať použiť, keďže je potrebné ho sprístupniť najprv odňatím krytu. To však zabráni falošným poplachom. Zadná strana má vyklápateľný kryt, kam sa dajú vložiť dve nano SIM karty a pamäťová karta. Štandardný fotoaparát má dvojtónový LED blesk.

Využitie termokamery

Kameru využijú inštalatéri, hasiči, stavbyvedúci, ale aj domáci kutili. Jej využitie rozhodne nájde každý. Máte radi nočné výlety? Takáto kamera vám pomôže odhaliť zver v lese večer alebo pri zníženej viditeľnosti. Domáci kutili vďaka termovízii ľahko odhalia unikajúce teplo. Alebo chcete len vyvŕtať diery do steny? Kamera vám prezradí, kde by ste vrt rozhodne robiť nemali. Zistíte, či v danom mieste vedú elektrické káble alebo vodovodné trubky. Alebo podlahové kúrenie, to všetko sú aplikácie pre CAT S-60.

Na spustenie kamery potrebuje telefón približne 5 sekúnd a slúži na to aplikácia MyFLIR. V nej si môžete zvoliť rôzne režimy sledovania teploty a mať tak napríklad prehľad o minime, maxime a priemere. Môžete snímať video, ale aj vytvárať bežné fotografie. Tie sú v rozlíšení 640 × 480 px. Kamera má režimy aj na oneskorené snímanie fotografie alebo videa a tiež si môžete danú scénu prisvietiť bleskom. V rámci zobrazenia farebných prechodov v závislosti na teplote objektu máte možnosť použiť deväť rôznych tém. Záleží od vašich preferencií, ako chcete mať nasnímaný obraz. Kamera viac zahrieva telefón v časti pod ňou. Nejde o prehrievanie celého smartfónu, ale len časti, kde je pravdepodobne umiestnený procesor. Kameru sme mali zapnutú približne 15 minút bez prestávky, telefón s tým nemal žiadny problém.

Softvérové vylepšenie

Výrobca ponechal systém v podobe takmer čistého Androidu. Tu naozaj veľa nepotrebujete. Viac sme ocenili tesnú integráciu s ovládaním telefónu. Tak napríklad displej môžete rozsvietiť aj tlačidlom Domov. No nie jedným, ale až dvomi stlačeniami. Je to zároveň ochrana pred tým, aby sa vám displej nezapínal pri náhodnom stlačení. Táto funkcia sa dá vypnúť a ponechať zapnutie displeja len na tlačidlo zapnutia telefónu. V prírode sme ocenili aplikáciu Hike. Zobrazuje počasie, tlak v sekcii barometra, zemepisnú šírku a výšku podľa GPS súradníc a nechýba ani koliesko kompasu so zobrazením azimutu. Aplikácia má zároveň funkciu zapnutia baterky alebo špeciálny režim na blikanie SOS signálu.

Telefón sa dá veľmi dobre použiť aj s bežným fotoaparátom. Fotky spravíte veľmi pekné, občas budete mať problém s výrazným kontrastom, no inak k nim nemáme výhrady. Ešte aj šum je v nízkom osvetlení na minime. CAT S60 je vhodný aj na nakrúcanie videa, zvláda Full HD s 30 sn./s.

Aplikácia Hike vhodná na turistiku

Aplikácia Hike vhodná na turistiku

Verdikt

CAT S60 je prémiový telefón v segmente odolných zariadení. Je to azda aj najkrajší smartfón v skutočne odolnom tele. Spojenie inteligentného telefónu s termovíznou kamerou bol výborný krok. Toto je niečo, čo očarí každého, o to viac profesionálov. Tí budú vedieť kameru využiť naplno. Pripravuje sa aj SDK (vývojársky balík), ktorý sprístupní kameru Lepton od FLIR-u ostatným vývojárom aplikácií. CAT S60 na nás celkovo urobil dobrý dojem. Nielen tým, že ide o unikát, ale aj tým, že sa dá dobre používať v praxi.

Hodnotenie

+ odolné telo a dizajn, termovízna kamera priamo v tele, technologická výbava, kapacita akumulátora, ovládateľný aj pod vodou, skutočný prínos telefónu
– žiadne podstatné

Cena: 649 EUR
Zapožičal: Caterpillar

Parametre modelu CAT S60 a výsledky benchmarkov:

Model telefónuCAT S60
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
Procesor4 × 1,2 GHz + 4 × 1,5 GHz, 8-jadrový,  Snapdragon 617
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,7 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 MPx + FLIR Thermal Camera, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3800 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]148 × 73 × 13 / 222
ZapožičalCaterpillar
Cena [EUR s DPH]649
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score45570
PCMark for Android – Work performance5435
3DMark Sling Shot – Total score397
Graphic335
Physics1110
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.