Odolný telefón vychádzajúci z modelu CAT S52.

To najdôležitejšie na tomto smartfóne je termálna kamera FLIR Lepton 3.5. K nej sa ešte dostaneme. Druhým znakom, ktorý sa nedá prehliadnuť, je hrúbka. Na pohľad 12 mm nemusí znieť ako príliš tenký rozmer smartfónu.

Pozor, ide ale o odolný telefón. V tomto smere má CAT jednoznačne navrch a dá sa povedať, že vyrobili už druhý telefón s manažérskom štýle, no zároveň tak, aby vydržal ťažké podmienky a nešetrné zaobchádzanie. Telefón sa dá kúpiť v predajniach Nay.sk.

Termálna kamera

S62 Pro má množstvo vlastností, ktorými by vás mohol presvedčiť pre výber tohto smartfónu. Termálna kamera je ale niečo, čo nikto iný v odolných smartfónoch nemá. Ide o samostatný program a spustenie do stavu použiteľnosti prebehne do troch sekúnd.

Kamera obsahuje viac režimov, máte možnosť merať teplotné rozsahy -20 °C ÷ 400 °C a samozrejme zároveň fotografovať. Takisto sa dá upraviť farebná stupnica niektorých „farebných tém“ signalizácie. Červené oblasti nemusia mať vyslovene teplotu nad 40 °C alebo 25. Je na vás, ako si nastavíte toto farebné signalizovanie.

Hodí sa na meranie únikov tepla, elektrického vedenia v domácnosti ale pokojne aj teploty ľudského tela. Skrátka, toto použijete všade tam, kde je treba zistiť teplotu s presnosťou na jeden desatinný stupeň alebo aspoň chcete mať informáciu o vyžarovanom teple.

Iný štýl

Dizajnovo je to trochu iný odolný smartfón. Nepôsobí týmto dojmom, no zároveň má vyšší stupeň odolnosti, než najlepší smartfón z radu vyslovene neodolných. Každý detail tu má svoj význam. Displej so sklom Gorilla Glass 6 má od výroby pridanú ochrannú fóliu a okraj orámovania je vyvýšený viac ako u bežných smartfónov.

Ak ho teda otočíte displejom nadol, nebude sa dotýkať rovného povrchu a zostane viac chránený. Toto má ale úlohu aj pri pádoch. Výrobca hovorí o garancii pri pádoch z výšky 1,8 metra na oceľový povrch alebo betón.

Zadná strana má pogumovanie a v spodnej polovici aj šrafovanie. Telefón sa drží pevne a nebude sa šmýkať ani pri položený na hladké povrchy. Fotoaparáty sú vystúpené podobne ako pri iných smartfónoch. Je tu dvojica šošoviek, s jemným zapustením ochranného skla. Na odomykanie sa dá použiť snímač odtlačkov na zadnej strane. Funguje spoľahlivo a odomykanie je rýchle.

Užitočné tlačidlo

Po bokoch sú tlačidlá na ovládanie hlasitosti, každé je samostatné, plus tlačidlo na vypnutie displeja. Na opačnej strane je oranžové tlačidlo, ktorého funkciu si môžete nastaviť. Či už to bude zapnutie baterky, alebo spustenie termálnej kamery, je na vás. Možností je mnoho a rozlišuje sa dlhé stlačenie a dvojité rýchle stlačenie. Tu treba oceniť, že výrobca neaktivoval funkciu na krátke stlačenie.

Tlačidlá sú celkovo väčšie a faktom je, že by ste si ho mohli omylom stlačiť a tak by sa vám neustále zapínala niektorá z vami definovaných funkcií. Toto bol dobrý nápad a vlastne ďalší detail. Rovnako aj to, že programovateľné tlačidlo sa dá nastaviť z prvej úrovne menu nastavení a voľba nie je niekde ukrytá.

Nabíjanie a dezinfekcia

Nabíjanie je cez 18 W nabíjačku v balení a používa sa port USB-C. Nabíjanie nie je najrýchlejšie, určite je ale prínos v použitom konektore. Nekupujete teda špecializovaný produkt, ktorý by bol ale vo svojej podstate starý niektorým z použitých komponentov. Nie je tu audio konektor.

Spôsob, akým je CAT S62 Pro vyhotovený, ho predurčuje nielen pod vodu, do hliny alebo prachu. Logicky sa dá umývať pod tečúcou vodou aj vo vode. Aktuálne je ešte stále prínosom možnosť dezinfekcie. Telefón môžete vydezinfikovať bez obáv z jeho poškodenia. Použiť sa dá alkohol, antibakteriálne spreje, dokonca aj bielidlo.

Ako sa používa

Telefón je ťažší a to je cítiť. Na to si treba zvyknúť, nakoniec ale vždy oceníte jeho možnosti a to, čo má telefón priniesť. Do kancelárie je asi zbytočný. Na záhradu, na stavbu, na turistiku alebo všade, kde je riziko pádu zvýšené, to bude dobrý pomocník. Ochrana telefónu totiž nie je len o tom, aby odolal ponoreniu do vody. To zvládne aj bežný mobil s IP67. Tu ide o to, aby prežil teplotné výkyvy alebo teplotné vibrácie. Ovládať sa dá aj s rukavicami, je tu možnosť zapnúť takýto režim. Teda aj zime alebo s pracovnými rukavicami.

Telefón používa čistý Android 11. Telefón nie je najrýchlejší, vlastne je to jeden z pomalších telefónov a vidno to aj na teste AnTuTu. Používať sa dá a v rámci bežných aplikácií som nie je vidieť vyslovene nejaký problematický faktor. Výrobca totiž použil 6 GB RAM, čo už samo o sebe pridáva na lepšom reálnom výkone pri používaní. V každom prípade ale platí, že výrobcovia odolných telefónov používajú málo výkonné čipsety. Ak si teda kupujete odolných telefón, znamená to vždy ak nie pomalý tak aspoň pomalší telefón.

Aj cez to všetko sa fotoaparát zapne za sekundu, sekundu a pol a fotografiu spravíte za sekundu, prípadne menej. Práve tu je vidieť to, že samotné používanie nevyžaduje extra výkon a telefón sa bude dať používať bez výrazných obmedzení. To platí aj pri použití so softvérom termálnej kamery. Jedinú výhradu možno smerovať k prepínaniu režimov fotoaparátu. Tu si výrobca pridal prácu a spravil akési animované posúvanie. Inak povedané, je to hlúposť, zdržuje to a kým sa prepnete medzi tromi režimami, aj možno stratíte scénu, ktorú ste chceli fotiť.

Verdikt

CAT S62 Pro je to najlepšie, čo si môžete z kategórie netlačidlových odolných smartfónov kúpiť. Cenu tvorí kamera a špeciálna konštrukcia. Preto je vyššia, hoci výkonovo má výbavu telefónu za 250 eur.

Keď vidíte zmysel použitia teplotnej kamery, rozhodne nemáte nad čím váhať. Tento telefón vám prinesie výraznú pomoc pri práci. Ak ale nemáte istotu vo využití tohto doplnku, CAT má v portfóliu aj iné telefóny. Sú lacnejšie a tak môžete zvážiť aj ich výber.

Cena: 629 eur za verziu 6 / 128 GB

Zapožičal: CAT

Páči sa nám

  • Termálna kamera
  • Konečne pekný a zároveň odolný telefón
  • Až IP69
  • Tenký dizajn
  • Navrhnutý do detailu

Nepáči sa nám

  • Nižší výkon
  • Vyššia cena

Technické parametre

Model telefónuCAT S62 Pro
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 3. 2022
Podpora 5Gnie
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 660, 8-jadrový, 2 GHz
Displej, počet farieb, HDRIPS LCD, 60 Hz
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 1080 × 2160
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5, ABGNac, áno, do 256 GB, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet12 Mpx, f/1.8, 2×
Predný fotoaparát, max. Mpx8 Mpx
Vymeniteľná batéria a vlastnosti4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]159 × 77 × 12 / 248
VodeodolnosťIP68 a IP69
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 18 W
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score195499
PCMark for Android – Performance6176
3DMark Wild Life453

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.