Mobilné aplikácie sú pre používateľov dôležité. Nie každá banka však tomuto segmentu venuje patričnú pozornosť, čo sa prejavuje obmedzenou funkcionalitou alebo chýbajúcou podporou vybraných platforiem. Vyskúšali sme aplikácie banky ZUNO, ktorá tvrdí, že celú banku dokázala vtesnať do smartfónu.

V praxi to znamená, že okrem bohatej funkcionality hlavnej aplikácie ponúka ZUNO aj ďalšie mobilné nástroje, ktoré sú dedikované určitým produktom. Táto banka sa takisto môže pochváliť pomerne unikátnou funkciou – priamo z aplikácie si môžete vytvoriť účet. Stačí zadať telefónne číslo a email, odfotiť prednú a zadnú stranu dokladu a poslať žiadosť. Kuriér vám následne donesie potrebné dokumenty a nový účet získate aj bez nutnosti navštíviť pobočku banky. Tento prístup k používateľovi je viditeľný aj pri pohľade na jednotlivé mobilné aplikácie.

Prehľadná a funkčná

Základom mobilného bankovníctva ZUNO banky je aplikácia ZUNO Mobile Banking SK. Tá je dostupná pre platformy Android, iOS a Windows Phone. K dispozícii je dokonca aj dedikovaná aplikácia pre Windows 8.X a Windows 10, čo je pre náš trh špecifické. Hoci postupne čoraz viac bánk podporuje Windows Phone, samostatnú aplikáciu pre počítače a tablety so systémom Windows sme našli iba v prípade ZUNO banky. Môžeme polemizovať, či je treba takúto aplikáciu, keď máte na počítači k dispozícii internetbanking, avšak niekto aj napriek tomu preferuje komunikáciu s bankou pomocou takejto aplikácie.

Na ZUNO Mobile Banking SK oceňujeme dostupnosť demo účtu, pomocou ktorého si môžete funkcie kompletne vyskúšať. Odporúčame to, aplikácia je dobre spracovaná. Chválime prehľadnosť a funkcionalitu. Jednotlivé produkty sú rozdelené do kategórií: Účty, Sporenia, Vklady, Karty, Pôžička, Cestovné poistenie. ZUNO síce neponúka nič, čo by sme nevideli v prípade konkurenčných bánk, avšak používateľský zážitok je výborný a jednotlivé položky a nastavenia sú prehľadne zoradené. Rýchlo sa tak dostanete k funkcii alebo informácii, ktorú práve potrebujete.

ZUNO aplikácia má prehľadné a intuitívne rozhranie

Výpis účtu je zoradený vo forme zoznamu s možnosťou filtrovania a rýchleho opakovania platieb. Sporiace účty takisto zobrazujú zoznam transakcií s možnosťou platby na vlastný účet. V sekcii s platobnými kartami sme pri testovaní ocenili najmä možnosť zmeny limitov, dočasného blokovania karty a povolenie/zakázanie internetových platieb. Niežeby ostatné banky tieto funkcie neponúkali, ale nie je to samozrejmosť a buď je dané nastavenie skryté v niekoľkých podnastaveniach, alebo chýba úplne. Za kategóriu Karty teda ZUNO chválime. Dodajme, že v prípade debetnej karty si môžete nastaviť aj dátum, dokedy má byť blokovaná. Od druhého dňa sa automaticky aktivuje.

V prípade kreditnej karty je potrebné ju deaktivovať a aktivovať manuálne. Zapínanie a vypínanie internetových platieb je tiež šikovný spôsob, ako sa vyhnúť prípadnému zneužitiu karty. Ak nemáte naplánované internetové platby, je dobré mať túto funkciu vypnutú a zapínať si ju iba v prípade, že potrebujete platbu vykonať. Pomocou aplikácie tieto nastavenia zmeníte v priebehu 10 sekúnd.

Šikovná funkcia je aj nová možnosť cestovného poistenia. Môžete si ho vytvoriť na konkrétnu dĺžku pobytu alebo priamo na celý rok. Výhodou je, že ak máte účet v ZUNO banke, odpadá nutnosť platiť ho cez rôzne platobné brány, čo môže urýchliť a uľahčiť jeho vybavovanie.

Nechýba možnosť objednať si cestovné poistenie

Aplikácia takisto podporuje jednoduché zadávanie platieb, podporované sú aj skenery QR kódov, šekov a faktúr. OCR skener IBAN kódov zatiaľ nie je k dispozícii, ale v tomto smere má ZUNO jasno. Radšej odporúča využiť platbu cez VIAMO. Tá je v niektorých prípadoch naozaj praktickejšia a jednoduchšia – ak potrebujete poslať peniaze vašim známym. Ak ich máte uložených v telefónom zozname, stačí iba vybrať kontakt, využijete telefónne číslo a je vybavené.

Súčasťou aplikácie sú aj štandardné nástroje ako kurzový lístok, mapa bankomatov a pobočiek. Priamo cez aplikáciu si však môžete spočítať, či vám ZUNO banka dá pôžičku, alebo ako ju treba upraviť, aby ste ju dostali.

Zaplatíte aj naskenovaním QR kódu a pomocou aplikácie VIAMO môžete posielať peniaze iba zadaním telefónneho čísla

VIAMO, KREDITKA a Dokumenty

ZUNO ponúka okrem „hlavnej“ mobilnej aplikácie aj ďalšie nástroje, ktoré sú zamerané na konkrétnu funkcionalitu. Ak máte účet v tejto banke, určite odporúčame aplikáciu VIAMO, pomocou ktorej môžete posielať peniaze zadaním telefónneho čísla príjemcu. Stačí vybrať kontakt z telefónneho zoznamu. VIAMO takisto umožňuje platiť obchodníkom alebo organizáciám za tovar a služby.

KREDITKA je aplikácia zameraná na kreditnú kartu. K dispozícii máte prehľad transakcií a rýchly prístup k zmene limitov, resp. blokovaniu karty ako takej alebo iba internetových platieb. Tieto funkcie ponúka aj hlavná aplikácia, niekomu však môže viac vyhovovať takáto odľahčená aplikácia. Pomocou nej takisto splatíte splátku kreditky.

Dokumenty je pomerne unikátny nástroj, pomocou ktorého môžete v banke aktualizovať svoje osobné údaje a nahrať potrebné dokumenty v procese žiadosti o úver alebo o účet. Okrem iného. Nemusíte ísť do banky, občiansky preukaz odfotíte telefónom a pošlete ho cez aplikáciu. Všetky mobilné aplikácie využívajú bezpečnostné štandardy a prihlasovanie do tejto aplikácie je podmienené zadaním generovanej SMS správy. Takže ochrana osobných údajov je zaručená.

Aplikácia Dokumenty uľahčí byrokraciu aj bez návštevy banky, cez KREDITKU si spravujete kreditnú kartu

Verdikt touchIT

ZUNO banka má moderné mobilné bankovníctvo. Na aplikáciách chválime rýchlosť, prehľadnosť a jednoduchosť používania. Okrem poskytovania informácií sme ocenili správu platobných kariet. Z ostatných aplikácií dávame do pozornosti VIAMO a Dokumenty.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit