Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slováci chcú najčastejšie splatiť svoj spotrebiteľský úver maximálne do piatich rokov.

Maximálne dva roky by úver chcelo splácať 34 % opýtaných, najviac na päť rokov by sa zaviazalo 39 % respondentov.

V Čechách je pritom situácia takmer identická. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry NMS Market Research pre ZUNO banku.

ts-preferovana-dlzka-splatnosti_-dovody-pozicky_obr-1_web2016_8_nowat

Veľmi podobné sú v oboch krajinách aj dôvody pôžičky. V rebríčku vedú odpovede „nové bývanie“ a „rekonštrukcia“. Na treťom mieste je úhrada starých dlhov, pričom Slováci by túto možnosť využili vo väčšej miere ako Česi.

„Ľudia najčastejšie refinancujú úvery po prázdninách, kedy si nabrali pôžičky na dovolenky. Ďalšia vlna refinancovania prichádza pred väčšími sviatkami, ako sú napríklad Vianoce, a v prípade väčších výdavkov,“ hovorí analytička ZUNO banky Ivana Pajtášová.

Podľa Pajtášovej je refinancovanie úverov medzi Slovákmi stále populárnejšie. Za osem mesiacov tohto roka tvorilo refinancovanie spotrebiteľských úverov v ZUNO banke 37 % celkového objemu úverov. „Za ostatné dva roky ide o 20-percentný nárast,“ dodala Pajtášová.

ts-preferovana-dlzka-splatnosti_-dovody-pozicky_obr-2_web2016_8_nowat

ZUNO banka navyše teraz umožňuje bezplatné zvýšenie alebo zníženie výšky mesačnej splátky. Každý, kto do konca októbra požiada v ZUNO banke o spotrebiteľský úver alebo o jeho refinancovanie, bude mať možnosť požiadať o bezplatné zvýšenie alebo zníženie výšky mesačnej splátky.

Pre polovicu Čechov a takmer polovicu Slovákov je pri prenesení starej pôžičky do inej banky najdôležitejšia celková suma, ktorú by tým ušetrili. Významnú úlohu zohráva aj úroková sadzba, mesačné splátky a poplatky.

Online prieskum pre ZUNO banku vykonala prostredníctvom Slovenského a Českého národného panelu agentúra NMS Market Research. Prieskum sa uskutočnil na reprezentatívnej vzorke  (vek, pohlavie, vzdelanie, kraj, veľkosť miesta bydliska) online populácie SR a ČR. V oboch krajinách vzorka predstavovala 1000 obyvateľov.

Značky: