Výrobcovia Android telefónov budú musieť veľmi citlivo nastaviť ceny svojich vlajkových modelov. 

Podľa správy portálu WCCFTech bude mobilná platforma Qualcomm Snapdragon 875 stáť až 250 dolárov. Tento čip má integrovaný 5G modem Snapdragon X60, ktorý podporuje sub-6GHz a mmWave 5G.

V prípade, že je správa pravdivá, cena 250 dolárov za Snapdragon 875 je približne o 100 dolárov vyššia, než je cena aktuálnej generácie. Cena súčasného vlajkového čipsetu Snapdragon 865, ku ktorému je už pripočítaná aj cena prídavného 5G modemu Snapdragon X55, sa pohybuje na úrovni 150 – 160 dolárov za set. 

Najväčšiu dilemu bude pravdepodobne „prežívať “ spoločnosť Xiaomi, ktorá doteraz ponúkala zariadenia s veľmi dobrým pomerom ceny a výkonu, čo sa jej s nástupom čipsetu Snapdragon 865 nedarilo už tak napĺňať. V roku 2021 to bude mať ešte ťažšie, pričom sa vraj bude snažiť ceny smartfónov znižovať aj lacnejšími objektívmi fotoaparátov.

Zdroj: Qualcomm

Nárast cien sa rovnako dotkne aj ďalších výrobcov, ktorí budú chcieť v roku 2021 používať top čipset od Qualcommu. Ten bude vyrábať spoločnosť TSMC 5 nm výrobným procesom. Nie je však vylúčené, že v roku 2021 sa aj našom trhu objavia vlajkové lode s konkurenčnými vlajkovými čipmi od MediaTeku, ktoré rovnako ponúkajú integrovaný 5G modem.

Predstavenie novej vlajkovej lode od Qualcommu pre rok 2021 by sa malo konať koncom tohto roka. Jej cena bude mať zásadný vplyv na celkový vývoj na trhu so smartfónmi. 

Zdroj: PhoneArena, WCCFTech

Prečítajte si aj:

Takto fotí iPhone SE 2020 podľa DxOMark

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.