Úplne novým zariadením v portfóliu spoločnosti DJI je od včerajšieho dňa – RONIN-S. Ide o konfigurovateľný ručný stabilizátor pre väčšie DSLR fotoaparáty alebo videokamery

DJI má v ponuke množstvo špičkových stabilizátorov pre rôzne zariadenia, ktoré používajú profesionáli, ale aj nadšenci videa a fotografie. Jedno zariadenie však v obsiahlej ponuke predsa chýbalo – ručný stabilizátor pre väčšie fotoaparáty RONIN-S.

Zariadenia tohto typu vítajú najmä náročnejší používatelia (blogeri, vlogeri, cestovatelia a pod.), ktorí natáčajú poloprofesionálne videá na väčšie fotoaparáty. Lepšie fotoaparáty, resp. objektívy, optickú stabilizáciu obrazu majú, ale pri prudkých pohyboch a skutočne aktívnom spôsobe tvorby videí môže byť nedostačujúca. V tomto prípade môže byť ideálnym riešením doplnkový stabilizátor, ktorý filtruje každý prudký pohyb, čoho výsledkom je „hladké video“.

Ručné a pomerne kompaktné stabilizátory pre väčšie fotoaparáty malo v ponuke iba pár výrobcov, pričom asi najznámejším je Crane, resp. Crane 2 od spoločnosti Zhiyun. Teraz prichádza DJI RONIN-S, ktorý je skutočne silnou odpoveďou na podobné zariadenia, ktoré chce vo funkčnosti a možnostiach prekonať.

RONIN-S je vo svojej podstate trojosí stabilizátor s množstvom senzorov a viacerými doplnkami, ktorý môže byť vyhotovený v dvoch verziách. Jedna je pre DSLR a kompaktné fotoaparáty a druhá pre kamery, resp. pokročilé kamerové zostavy. Stabilizátor pojme aj väčšie kombinácie fotoaparátov s objektívmi. Všetky ramená, vrátane základnej dosky uchytenia sú plne nastaviteľné, aby boli zariadenia vždy dokonale vyvážané.

Vylepšená je aj funkcia Smooth Track (plynulý pohyb / dojazd fotoaparátu pri pohybe), ktorá môže byť uložená v dvoch konfiguráciách s jednoduchým prepínaním. Používateľ si tak vie rýchlo zvoliť taký režim, ktorý mu aktuálne vyhovuje. Do tretice sa pridáva funkcia Sport, ktorá nadštandardne zvyšuje reakcie zariadenia na pohyby používateľa, aby bol obraz za každých okolností dokonale stabilizovaný.

Samozrejmosťou je množstvo špeciálnych tlačidiel a ovládačov, ktoré sú z časti programovateľné. Zaujal nás veľký ovládací joystick, ktorý pochádza z ovládačov pre drony. Vďaka nemu bude ovládanie veľmi precízne a aj veľmi jemné pohyby takmer dokonalé. V ponuke sú aj rôzne inteligentné, resp. automatické režimy – Panorama, HyperLapse, Track alebo CamAnchor.

Keďže DJI RONIN-S miery na špičku v danom segmente, tak musí ponúknuť niečo viac, ako konkurencia. Tým benefitom je to, že takmer každá súčasť je konfigurovateľná. To platí aj pre „hlavu“ zariadenia (stabilizátor), ktorá sa dá od rukoväte odpojiť a pripnúť na mnohé iné konfigurácie od DJI, ktoré spadajú do príslušenstva pre profesionálov.

Zariadenie disponuje množstvom úchytov, čo umožňuje dodatočnú montáž rôzneho príslušenstva, ako mikrofóny, LED lampy a pod. Okrem toho je možné stabilizátor ovládať aj vzdialene, pomocou diaľkového ovládača alebo príslušnej aplikácie, čo opäť rozširuje možnosti použitia.

K dispozícii bude aj rôzne špeciálne príslušenstvo, ako napr. Focus Control (ovládanie zaostrenia objektívu na rukoväti), rôzne montážne sady pre vozidlá a samozrejmosťou je kompatibilita s DJI Master Force, DJI Master Wheels a pod. Viac informácii zatiaľ dostupných nie je. Akonáhle budú dostupné, článok doplníme.

DJI RONIN-S bude oficiálne dostupný až v druhom štvrťroku 2018. Objednať ho bude možné na oficiálnom webe spoločnosti DJI a následne vo všetkých autorizovaných predajniach, resp. u všetkých oficiálnych distribútorov po celom svete. Cena má byť uverejnená tesne pre štartom predaja a netrúfame si odhadnúť, na akej čiastke sa pre EU trh zastaví.

Zdroj: DJI

Prečítajte si aj:

CES 2018: DJI Osmo Mobile 2 je podstatne lepší a lacnejší ako predchodca

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE