Čínsky výrobca smartfónov Vivo ukázal na CESe smartfón, ktorý má na displeji čítačku odtlačkov.

Koncept tohto riešenia ukázal už na výstave Shanghai 2017. Teraz však nejde len o dosku spoja so snímačom, celok zabalil do smartfónu. Čiže do funkčného celku, hoci ide o prvotnú ukážku vyžadujúcu nejaké to finálne ladenie.

V minulosti firma experimentovala s ultrazvukovým snímačom od firmy Qualcomm. V tomto riešení, ktoré bolo k videu na CESe, spolupracovali s firmou Synaptics. Je založené na optickom rozpoznávaní. Pracuje sa s odrazom svetla, ktoré produkuje podsvietenie OLED displeja. Na základe toho bude používateľ a jeho odtlačok identifikovaný.

https://twitter.com/raywongy/status/951249179682091008/video/1

Snímač má svoju polohu a nie je to tak, že stačí priložiť prst na hociktoré miesto na displeji. Pri registrácii sa rozsvieti plocha, kam treba priložiť prst. Hovorí sa, že rozpoznávanie je zatiaľ dlhšie ako v prípade použitia klasického snímača odtlačkov. Na druhú stranu sa rozpoznávanie začne až pri rozsvietení displeja.

Autor: Raymong Wong / Mashable

Čiže v prípade niektorých smartfónoch treba najprv zapnúť displej, čiže tento proces je akoby obrátený. Nech je ako chce, zatiaľ je toto rozpoznávanie naozaj pomalšie ako pri klasických snímačoch odtlačkov. Ešte bude chcieť nejaké doladenia.

Vivo a jeho zapracovaný snímač v displeji predstavuje úplnú novinku. Najmä ak ide o umiestnenie do reálneho zariadenia. To je však ešte v skorej fáze. Aj preto nemá tento smartfón oficiálny názov.

Zdroj: GSM Arena, Mashable

Prečítajte si aj:

Recenzia iPhone X: Skutočne nový iPhone

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.