Fanúšikovia telefónov od Applu sa dočkali. Nový iPhone X, ktorý často sprevádza prívlastok „revolučný“, je tu a bude atakovať viacero vianočných stromčekov. Otestovali sme ho.

iPhone X je skutočnou tohtoročnou novinkou a prináša svieži vzduch do už trochu nudného sveta smartfónov od Applu. Tie od roku 2014 používali stále ten istý dizajn a hoci mu nemožno uprieť, že je praktický, už sa okukal. Tam, kde konkurencia prináša každého polroka väčšie či menšie zásahy do dizajnu, si Apple s úpravou zovňajška veľké starosti nerobil. Profitovali z toho aj výrobcovia príslušenstva, pretože väčšinou boli medzigeneračné zmeny kompatibilné, snáď len s výnimkou prechodu na duálny fotoaparát.

Faktom je, že štandardný iPhone je praktický telefón aj dnes. Väčšie rámiky nad a pod displejom mu radi odpustíte, keďže ponúka domovské tlačidlo pod displejom a snímač odtlačkov prstov, na ktorý sme si už za tie roky zvykli. Výhrady máme skôr k verzii Plus, ktorá je na dnešné pomery príliš široká. V dobe, kedy je snahou výrobcov prichádzať s veľkými obrazovkami, ktoré sa držia pohodlne aj v jednej ruke, je Plusko valibuk zaseknutý v čase. Síce technologicky vyspelý a atraktívnejší z hľadiska pomeru cena/výkonu ako iPhone X, avšak je to jednoducho veľký telefón. A práve na tieto pripomienky reaguje Apple novým iPhonom X, ktorý kombinuje veľký displej s optimálnymi rozmermi do jednej ruky.

Porovnanie iPhone X a iPhone 8, resp. iPhone 8 Plus. Pluskový iPhone je na dnešné pomery príliš široký, iPhone X predstavuje ideálny pomer medzi veľkou obrazovkou a ešte stále pohodlnou veľkosťou telefónu

iPhonu X dominuje 5,8-palcový OLED displej, ktorý pokrýva prakticky celú prednú časť. Chrbát je zo skla, telefón podporuje bezdrôtové nabíjanie. Subjektívne sa nám nepáči zakomponovanie duálneho fotoaparátu do celkového dizajnu zariadenia. Tento komponent by mohol ladiť so zvyškom telefónu elegantnejšie a kvôli jeho vyčnievaniu a umiestneniu v ľavej časti zadnej strany bude spôsobovať určité naklonenie telefónu pri položení na stôl. Riešením je ochranný obal, ktorý odporúčame aj z čisto praktických dôvodov – výmena zadného skla je naozaj drahá.

Bočné napájacie tlačidlo je dlhšie, ako tomu bolo v minulosti. Tlačidlá na reguláciu hlasitosti a prepínač medzi tichým a štandardným režimom ostali bez zmeny. Rovnako aj slot na nano SIM kartu. Slot na microSD kartu by ste v prípade iPhonu hľadali opäť zbytočne. iPhone X má odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP67 a musíme pochváliť aj celkovú ergonómiu. Toto je zariadenie, ktoré ideálne sadne do dlane.

Nechce sa vám čítať? Pozrite si našu recenziu vo videu

Tlačidlo Domov nahradili gestá

iPhone X prináša úplne nový dizajn, ktorý vyzerá moderne, štýlovo a zároveň aj výrazne mení spôsob, ako budete telefón používať. Tlačidlo Domov a snímač odtlačkov prstov sú minulosťou, ovládanie je teraz kompletne v réžii pohybových gest. Tie sú chytľavé a zvyknete si na ne rýchlo. Tlačidlo Domov nám počas prvých pár minút chýbalo, avšak po pár hodinách používania sme už boli kompletne zžití s novým ovládaním. Jeho základom je čiara, ktorá sa zobrazuje v spodnej časti displeja. Ide o pomôcku, ktorá vám napovedá, kde treba priložiť prst a začať pohybové gesto – rýchly pohyb smerom hore vás vráti na domovskú obrazovku, pomalší pohyb zobrazí zoznam posledných použitých aplikácií.

Vynikajúca vec je rýchle prepínanie medzi aplikáciami a to pohybom prsta doprava, resp. doľava po pomocnej čiare. Je to absolútne intuitívne a praktické. V nastaveniach si tiež môžete aktivovať zníženie obrazovky potiahnutím pomocnej čiary smerom dole. Tlačidlo späť, resp. univerzálne gesto s touto funkciou v iOS stále chýba, avšak vo viacerých aplikáciách môžete tento úkon vyvolať potiahnutím prsta doprava z ľavej časti obrazovky. Používatelia iPhonov sú na to dávno zvyknutí, prispôsobovať sa na absenciu tlačidla späť budú iba dlhoroční používatelia Androidu.

iPhone X stojí na ovládaní pomocou dotykových gest. Všimnite si čiernu čiaru, ktorá slúži ako pomôcka, odkiaľ začať pohybové gesto

Ovládanie pomocou gest funguje výborne najmä pri používaní aplikácií, ktoré sú orientované na výšku. Horšie je, keď z nejakého dôvodu nefunguje aplikácia korektne, nezobrazuje sa pomocná čiara a neviete, či appka beží v režime na výšku alebo na šírku. Počas testovania sme tento problém párkrát riešili v prípade aplikácie Kamera, ktorá mala fungovať v režime na šírku, ale kvôli softvérovej chybe fungovala na polovici displeja na výšku. Vtedy by sme ocenili domovské tlačidlo pre jednoduchšie a hlavne rýchlejšie zatvorenie aplikácie. Pokiaľ však všetko funguje ako má, nový spôsob ovládania je praktický. Faktom je, že po pár aktualizáciách systému iOS sa stabilita aplikácií zlepšila a tento problém sme už nemuseli riešiť.

V súvislosti s novým ovládaním sa zmenil aj prístup k ovládaciemu panelu, ktorý v prípade ostatných iPhonov vytiahnete zo spodnej časti displeja. Teraz ho budete ťahať z pravého horného rohu a notifikačné centrum nájdete v ľavom hornom rohu. Treba si na to zvyknúť a v závislosti od veľkosti vašej dlane môžu byť oba panely trochu od ruky. Tiež by ste mali vedieť, že kvôli obmedzenej veľkosti plochy vedľa výrezu nie je možné nastaviť zobrazovanie percent batérie vedľa jej ikony. Presný údaj o zostávajúcej kapacite batérie si môžete skontrolovať iba potiahnutím ovládacieho panela z pravého horného rohu.

Dizajn zadnej strany kazí fotoaparát, ktorý vyčnieva z tela. Apple ho mohol aj krajšie spracovať. V prípade čiernej verzie je fotoaparát menej nápadný

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Dizajn a ovládanie gestami
2. strana: Odomykanie tvárou Face ID a iOS 11
3. strana: Multimédiá, výdrž a fotoaparát
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit