Polhodinovú tlačovú konferenciu spoločnosti Sony na CESe viedol prezident tejto firmy Kazuo Hirai (Kaz). Ten v úvode chváli rok 2017, podľa neho to bol skvel ý rok pre túto firmu.

Vyzdvihol hlavne fotoaparát Sony Alpha 9, ktorý sa uplatnil napr. aj pri fotení golfu. Práve tu musí byť totiž fotograf pri práci celkom potichu a s fotoaparátom Sony Alpha 9 sa to darí. Tiež chválil rýchlosť fotenia a jeho zaostrovanie.

Ďalšou hviezdou roka 2017 bola podľa Kaza akčná kamera Sony RX0 s jednopalcovým snímačom. Je robustná a poskytuje kvalitný obraz. Na CESe bol pritom prezentovaný systém so 100 vzájomne prepojených kamier RX0, ktoré dokážu vytvoriť 3D obraz určený napr. na snímanie vo virtuálnej realite.

Úspech sa ušiel aj hernej konzole Sony PlayStation 4. Od jej uvedenia Sony predalo až 73,6 miliónov kusov tejto zábavky a k tomu ešte 2 milióny kusov PlayStation VR. Darilo sa divízii Sony Mobile hlavne so super spomaleným obrazom a tiež Sony Pictures a Sony Music.

Kaz nezabudol ani na svoje obľúbené slovo Kando, čo je japonský výraz na neustálu inováciu. Kando je totiž základným princípom firmy Sony a prísľubom vývoja nových produktov.

Po 10 minútach tlačovej konferencie sme sa dočkali nových produktov pre rok 2018. Tými hlavnými boli televízory Sony Bravia. Sú zamerané hlavne kvalitu obrazu, uplatnia sa pri sledovaní športu a hraní hier. Súčasná orientácie je u Sony jednoznačne na OLED televízory. V minulom roku bol úspešný model A1E . Teraz prichádza OLED televízor A8F so 4K rozlíšením a technológiou Acoustic Surface.

Ďalej je to séria X900F s technológiou X-Motion Clarity a tiež nový soudndbar HT-Z9F s 3D zvukom.

Sony predstavilo aj reproduktor pre Google Home a Amazon Alexa. Všetky nové produkty prídu na trh na jar.

Ďalší vývoj nielen v televízoroch je postavený na novom procesore X1 Ultimate. Na CESe sme videli prototyp tohto procesoru určeného na pokročilé spracovanie obrazu.

Určený je pre prácu v rozlíšením 8K rozlíšenie a televízory, ktoré ho budú obsahovať budú mať svietivosť údajne až 10 000 nitov. To je 100 krát viac ako je bežné. Spolu s týmto procesorom sa bude využívať aj Sony technológia na podsvietenia displeja.

Ďalšou oblasťou, kde Sony plánuje v roku 2018 výrazne investovať sú športové slúchadlá. Model WF-SP700N je príkladom úplne bezdrôtových slúchadiel, ktoré sú odolné voči vode a tiež obsahujú technológiu na potlačenie hluku. Tieto slúchadlá tiež existujú aj vo vyhotovení s drôtovým pripojením.

Kaz na tlačovke nezabudol pripomenúť, že síce mnohí novinári si fotia jeho vystúpenie s nie-Sony telefónmi, ale s najväčšou pravdepodobnosťou je v ich telefónoch kamera od firmy Sony. Tieto kamery budú použité aj v prípade autonómnych áut. Takéto kamery potom vidia aj to, čo vodič nemá šancu vidieť. Sony má pritom spoluprácu s firmou Bosch a Denso, ale tiež aj s NVIDIA a Intel. Z automobiliek spomenul Kaz  značku Hyundai, Kia, Nissan a Toyota.

Z vyvíjaných produktov sa spomínal komunikačný robot do domácnosti, s ktorým sa dá realizovať aj video chat. Sony je v skutočnosti firmou, ktorá dlhodobo pracuje v oblasti robotiky, viacerí si pamätáme na robota aibo. Tiež sa v Sony zaoberajú vývojom dronov a úplnou novinkou je koncepčné autonómne vozítko Hello!

Vrcholom tlačovej konferencie tak bola nová verzia robotického psa Aibo. Je to autonómny robot určený do rodiny. Pripojený je do cloudu a stará sa aj o domáce práce. Podľa Kaza je to Kando v praxi. A má to byť len začiatok nasadzovania robotov v domácnosti ale aj inde.

Viac o nových produktoch Sony pre rok 2018

Sony predstavuje na veľtrhu CES 2018 nové produkty a dláždi cestu budúcnosti s UI x robotikou, senzormi pre automobilový priemysel a ďalšie

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.