Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Najobľúbenejšie destinácie Slovákov v minulom roku boli Londýn, Kyjev, Moskva, Dublin a Rím
  • Najväčší prepad cien leteniek nastal pri letoch do Českej republiky, Rakúska, Portugalska a Dánska
  • Najväčší prepad rezervácií oproti roku 2019 nastal u letov do Macedónska, Portugalska a na Maltu

Napriek výraznému útlmu v cestovnom ruchu, ktorý sa prejavil aj na poklese dopytu po letenkách, sa i v pandemickom roku 2020 cestovalo, hoci na kratšie vzdialenosti. Pre Slovákov boli, rovnako ako v roku 2019, najobľúbenejšími destináciami Londýn, Kyjev, Moskva a Dublin, do top päťky sa prebojoval taktiež Rím. Pri letoch do Londýna a Kyjeva došlo k poklesu cien leteniek o 10 až 30 %, zatiaľ čo do Moskvy a Dublinu sa ceny takmer nezmenili.

Aj keď sa podľa dát Kiwi.com v roku 2020 na cesty vydalo približne o dve tretiny menej Slovákov ako v predchádzajúcom roku, lietali do 58 krajín a navštívili takmer 200 miest, kde zostávali v priemere viac ako 3 dni. Jedna tretina zákazníkov cestovala počas januára a februára, teda ešte pred vypuknutím pandémie.

„V 61 % prípadov využili pre svoje cesty virtuálne prepojené lety, teda lety s viacerými aerolinkami, ktoré spolu štandardne nespolupracujú a ktoré prepájame do jedného cestovného itinerára,“ hovorí Eliška Dočkalová, riaditeľka zákazníckej starostlivosti v Kiwi.com.

O túžbe navštíviť blízke či vzdialenejšie miesta vypovedá aj fakt, že Kiwi.com v minulom roku zaznamenalo globálne viac ako 22 miliárd požiadaviek na vyhľadávanie.

Najviac rezervácií vo februári, najväčší prepad v marci

Najväčší počet rezervácií leteniek prebehol počas valentínskeho týždňa, teda tesne pred vypuknutím pandémie v Európe, a to nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech a naprieč svetom. Len o necelé dva mesiace neskôr nastal opačný extrém, najväčší prepad z celého roka, teda v čase, keď Slovensko i celý svet čelili vrcholu prvej vlny pandémie.

Susedné štáty zlacneli, lety k moru naopak zdraželi

Výraznejší pokles cien leteniek nastal pri letoch do Českej republiky a Rakúska, u oboch takmer o polovicu. Rovnako tak došlo k poklesu cien leteniek do Dánska a na Ukrajinu (-30 %).

Výhľad na rok 2021

Chuť cestovať aj v roku 2021 sa prejavuje už v doterajších rezerváciách. V porovnaní s Čechmi, ktorí vyhľadávajú skôr teplejšie destinácie ako je Barcelona, Málaga alebo Tenerife, Slováci momentálne preferujú lety do Londýna, Dublinu a tiež na východ, do Petrohradu, Kyjeva alebo bulharskej Sofie.

Podľa dát Kiwi.com tvoria väčšinu rezervácií lety do európskych destinácií (94 %). Cestovateľom zatiaľ prajú aj ceny, v priemere sú letenky zarezervované pre rok 2021 v súčasnosti o 35 % lacnejšie ako počas pandémie v roku 2020.

„Veríme, že s uvedením vakcíny a postupnou normalizáciou situácie budú môcť ľudia opäť naplno cestovať. Podporiť by ich mali aj dodatočné služby a opatrenia, ktorými reagujeme na požiadavky pasažierov na zvýšenú flexibilitu pri rezerváciách letov,“ uzatvára Eliška Dočkalová s tým, že aktuálnym trendom sú medzi cestujúcimi last minute lety.

Značky: