Útočníci neustále menia finty, akými chcú okradnúť ľudí.

Podvody na sociálnych sieťach a cez instantné komunikátory, ako je Messenger, WhatsApp či Viber, sa objavujú na pravidelnej báze. Útočníci sa snažia meniť taktiku, ako vylákať od ľudí peniaze, avšak niektoré črty sa opakujú prakticky vo všetkých prípadoch. A neinak je tomu aj v prípade najnovšieho podvodu, na ktorý ste nás upozornili.

Podvody cez Facebook, resp. Messenger majú viacero spoločných ukazovateľov – kontaktuje vás neznáma osoba alebo Facebook stránka, ktorá sa prezentuje, že pravidelne usporadúva súťaže. V správe od cudzej osoby/stránky sa uvádza, že ste vyhrali v súťaži a svoju výhru môžete získať po overení identity.

V rámci overenia identity od vás útočníci žiadajú okrem iných údajov aj detaily o vašej platobnej karte. Buď ich pýtajú priamo v komunikácii cez instantný komunikátor, alebo vás odkazujú na webovú stránku a to je aj prípad najnovšieho podvodu. Ten odkazuje na webovú stránku sutazime-dnes.eu, kde si vraj môžete vyzdvihnúť vašu výhru.

Scenár je však rovnaký – proces vyplatenia výhry spočíva v tom, že vy zadáte informácie o vašej platobnej karte. Aby podvodníci zvýšili uveriteľnosť, na webovej stránke používajú všeobecné formulky ako „10 rokov na trhu. Tisíce spokojných výhercov. Transparentné odovzdanie výhry,“ ktorými chcú u ľudí vytvoriť pocit dôvery.

Nenechajte sa však nachytať. V prvom rade by ste si mali uvedomiť, že ste sa neprihlasovali do žiadnej súťaže na stránke sutazime-dnes. V druhom rade, je veľmi nepravdepodobné, že by vás kontaktoval cudzí človek či pre vás neznáma stránka s informáciou o výhre – zapájali ste sa vôbec do nejakej súťaže v poslednej dobe?

A v treťom rade, v prípade legitímnej súťaže od vás nikto nebude žiadať informácie o vašej platobnej karte pre získanie výhry.

Správa od podvodníkov, ktorá vás odkazuje na podozrivú stránku. Tá od vás žiada údaje o platobnej karte pre získanie údajnej výhry. Obrázky si môžete zväčšiť kliknutím 

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Tieto heslá už podvodníci poznajú: Je medzi nimi aj to vaše?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit