Spoločnosti Nokia a Starman spojili sily aby vytvorili prvú 10 gigabitovú sieť pokrývajúcu celú európsku krajinu – Estónsko.

Nedávno sme písali o Kanade, v ktorej považujú rýchly internet za základné ľudské právo. Estónci sa nechcú nechať zahanbiť a preto začali budovať 10 gigabitovú optickú sieť pokrývajúcu celú krajinu.

Hoci rozhodnutie padlo už vlani, nedávno sa zástupcovia firmy Starman vyjadrili, že sú pripravení prejsť z testovacej fázy na budovanie skutočnej siete. Neponáhľajú sa však, pretože nechcú ohroziť kvalitu a ich hlavným cieľom je vytvoriť riešenie, ktoré bude najlepšie z dlhodobého hľadiska. „Naša súčasná DOCSIS3.0 sieť je veľmi kvalitná a sme schopní poskytovať 500 Mbps downstream naprieč celou sieťou. Vďaka tomu máme dosť priestoru na poriadne skúšanie novej EPON technológie bez toho, aby sme sa museli ponáhľať„, povedal zástupca spoločnosti Jaanus Erlemann.

Prvá väčšia 10 gigabitová internetová sieť na svete vznikla v meste Chattanooga v americkom štáte Tennessee. Táto sieť prospela celej komunite, umožnila vznik nových zamestnaní a vytvorila milióny v hodnote ekonomických výhod. Erlemann sa na tento úspech pozerá ako na inšpiráciu a vraví, že len vybudovanie siete nie je cieľom, dôležitá je kvalita služieb a pridaná hodnota zákazníkom.

Zdroj: ZDNet

Značky: