Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Úspech a kariérny rast je kombináciou osobnostných vlastností a odborných skúseností. To ale nie je všetko, nevyhnutným základom sú jazyky. Angličtina je dnes samozrejmosťou, no na Slovensku ju ešte stále na vysokej úrovni ovláda veľmi málo ľudí. Ale ak chcete skutočne vyniknúť z davu, potrebujete vedieť po anglicky lepšie, než ostatní uchádzači. A možno aj nejaký ďalší jazyk navyše.

Okrem toho, že úroveň angličtiny u niektorých zamestnancov nie je dostačujúca, je to často jediný cudzí jazyk, ktorý ovládajú. Pre kariérny postup je dobrá znalosť angličtiny v mnohých firmách nevyhnutná a dôležité je najmä vedieť rozprávať. Ak sa v pracovnom prostredí nie ste schopní naučiť anglicky, pomôžu pravidelné konverzácie v angličtine v certifikovanej jazykovej škole. Mnohé firmy ich dokonca svojim zamestnancom poskytujú ako benefit.

V mori anglicky hovoriacich uchádzačov o prácu však môžete zapadnúť aj vtedy, ak máte desaťročia pracovných skúseností a množstvo certifikátov. Popri angličtine je preto dôležité rozvíjať aj ďalší jazyk. U nás sa to môže týkať napríklad ľudí so skúsenosťami v segmente výroby automobilov, ktorí majú tendenciu stúpať vyššie na rebríčku pozícií. Napríklad francúzština či nemčina sú veľmi žiadané jazyky.

Nezaspite na vavrínoch, hlavne ak ste v IT

Všetci vieme, že informatikom sa svet otvára dokorán. Ak ale máte ambície riadiť tímy ako projektový manažér, alebo si trúfate na najvyššie riaditeľské funkcie, musíte už počítať s perfektnou znalosťou angličtiny. Mnoho šikovných programátorov ovláda angličtinu skôr intuitívne, podchytia ju bez hlbšieho štúdia z výuky na škole a hrania hier, či pozerania filmov. Neskôr ju nutne musia poznať z programovacích jazykov a manuálov. Aj vo svete informačných technológií však platí istá hierarchia a profesionálny postup vyžaduje znalosť jazykov. Je preto načase sa angličtinu doučiť poriadne. Dnes už to nie je žiaden problém, a to kdekoľvek a kedykoľvek.

Vylepšite si angličtinu a pridajte ďalší jazyk

V renomovaných jazykových školách si môžete naplánovať svoje vzdelávanie podľa možností v práci a osobnom živote. Popri jazykových aplikáciách a kurzoch pre samoukov cez internet ostáva tradičný typ jazykovej školy stále veľmi preferovanou možnosťou, pretože:

  • osobný kontakt s človekom dokáže psychologicky omnoho viac motivovať k výučbe,
  • výučbu vám riadia skúsení lektori, domáci, zahraniční alebo native speakri, takže sa nemusíte trápiť tým, čo je pre vás momentálne tá správna cesta, nasmerujú vás podľa vašej aktuálnej jazykovej úrovne,
  • presný časový harmonogram pomáha udržiavať progres v učení sa jazyka.

Navyše, niekomu vyhovuje viac čisto konverzácia, iný potrebuje úzko špecializovanú výučbu pre konkrétny biznis. V známej jazykovej škole Volis Academy si môžete zvoliť Business English, konverzácie spojené s gramatikou alebo Callanovu metódu. Pri tej vás lektor systematicky vedie k tomu, aby ste sa v angličtine naučili priamo rozmýšľať, a odpovedali automaticky bez snahy zdržiavať sa v hlave prekladom zo slovenčiny. Táto jazyková škola bola prvou v Bratislave, ktorá získala certifikát pre Callanovu metódu. Venovať sa vám budú profesionáli s dlhoročnými skúsenosťami, a to nielen ak bývate v Bratislave a okolí.

Samozrejme môžete jazykový kurz absolvovať online, čo je výhodné, keď nestíhate alebo žijete mimo hlavného mesta. Volis Academy ponúka kurzy všetkých jazykov vrátane angličtiny, nemčiny či francúzštiny cez Teams, Zoom alebo Skype.

Nebojte sa začať s novým jazykom ani vo vyššom veku. Práve naopak, priestor na kariérny postup sa vám vďaka jazyku otvorí kedykoľvek. Hovorí sa: „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“ V biznise to platí dvojnásobne.