Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prakticky každý stavebný prvok má za sebou dlhšiu či kratšiu históriu.

Napríklad taká výstavba oplotení nebola ničím nezvyčajným už v antickom Grécku, pričom niektoré oplotenia sa ponášali doslova na umelecké diela. Inak to nie ani v prípade tieniacej techniky, ktorej hlavnou úlohou zďaleka nebolo iba docielenie tepelného komfortu vo vnútorných priestoroch. Akým vývojom prešli dnešné žalúzie, rolety či závesy?

Textilné závesy starovekého Egypta

Pri pátraní po histórii tieniacej techniky sa dostávame pred niekoľko tisíc rokov pred naším letopočtom k údoliu Nílu. Práve táto rieka bola po stáročia životodarným zdrojom pre viaceré civilizácie, ktoré dosiahli pozoruhodné úspechy, nevynímajúc aj rôzne vynálezy. Už starovekí Egypťania umiestňovali do okien a priechodov hrubé tkané textílie, ktoré slúži najmä ako dekorácia a ochrana pred vetrom či piesočnými búrkami. Nemenej dôležitá bola aj ich schopnosť chrániť pred slnečnými lúčmi.

Závesy ako estetický a oslavný prvok

Tieniaca technika prešla ďalším vývojom v období starovekého Grécka, ktorí vo veľkom používali látkové závesy s pravouhlými tvarmi. Ani v tomto období sa však nehľadelo výlučne na praktickú stránku veci a tieto závesy boli zdobené rôznymi vzormi a dodatočnými úpravami. Nariasenie, strapce či nápadité vzorovanie nebolo už nič výnimočné.

ZávesyZdroj: elements.envato.com

Keď dominuje okázalosť…

Románske obdobie, gotika či baroko, v stredoveku zažila tieniaca technika svoj rozmach v pravom slova zmysle. Bežne sa už používali garniže a tak ako sa na baroko patrí, každý jeden záves mal okázalé stvárnenie. Oddeľovali priestor a boli najmä ozdobou.

Kde sa vzali žalúzie?

Ak by sme sa mali zamerať čisto na žalúzie, tak ich rozširovanie sa datuje až do 19. storočia. Tento druh tieniacej techniky nespomíname náhodou, pretože práve žalúzie sú jedným zo symbolov súkromia a intimity. Slovo žalúzie pochádza z francúzskeho „jalousie“, čo je výraz pre žiarlivosť a zrejme ako tušíte, ich hlavnou úlohou bolo zabezpečovať súkromie. Napokon, presne za týmto účelom ich používame doteraz.

Značky: