Google začal predávať svoje streamovacie zariadenie pred 4 rokmi.

Zariadenie Google Chromecast vzniklo s účelom zjednodušiť sledovanie online obsahu na veľkej televíznej obrazovke. Pred 4 rokmi už síce existovali inteligentné televízory, avšak tie často neponúkali optimálne pohodlie – reakcie boli pomalé, ovládanie nepraktické. Google preto navrhol toto malé zariadenie, ktoré nemá žiadne ovládacie tlačidlo a obsahuje iba zabudovaný HDMI kábel a micro USB port. Konektor slúži na napájanie a HDMI káblom ho prepojíte s externou obrazovkou. Najčastejšie s televízorom.

Chromecast ponúka dve základné funkcie. Môžete streamovať multimediálny obsah z internetu priamo do pripojenej obrazovky alebo zrkadliť obrazovku (1:1) smartfónu či tabletu. Nakoľko Chromecast nemá žiaden diaľkový ovládač, túto úlohu plnia mobilné zariadenia so systémom iOS a Android. Do nenápadného HDMI zariadenia môžete posielať obsah aj priamo z kompatibilných aplikácií.

Počas 4 rokov dospel

Pred 4 rokmi bola ponuka služieb značne obmedzená a na Slovensku ich bolo dostupných ešte menej. Dnes sú však u nás najpopulárnejšie služby Netflix, YouTube, HBO GO, Plex, Filmy / Hudba Google, Deezer, Spotify a ďalšie. Chromecast dnes podporujú aj služby Alza Media, či Skylink Live TV, ktorá umožňuje sledovať pomocou Chromecastu aj živé TV vysielanie. Užitočná je takisto možnosť zrkadliť alebo posielať obsah z počítača, pomocou prehliadača Chrome. Chromecast teda môžete využiť napr. aj pre účely zrkadlenia prezentácie z počítača.

Chromecast vyniká v porovnaní s konkurenciou aj atraktívnou cenou. V Amerike sa predáva za 35 dolárov bez dane, u nás sa koncová cena obvykle pohybuje na úrovni 50 eur. Hoci Chromecast u nás oficiálne Google ešte nepredáva, v ponuke lokálnych obchodov ho nájdete. A faktom je, že dnes má používanie tohto zariadenia už zmysel aj na Slovensku – minimálne pre určitú skupinu používateľov.

Chromecast počas 4 rokov dospel. Nielen z hľadiska rastúcej podpory služieb, ale aj technologicky. Google uviedol na trh Chromecast pre streamovanie hudby a medzičasom jeho technológiu integroval aj do vybraných televízorov a multimediálnych prehrávačov so systémom Android TV (napr. NVIDIA SHIELD TV).

Prečítajte si aj:

Vyberáme najlepšie multimediálne zariadenie do obývačky: Chromecast

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit