NVIDIA SHIELD TV je jediný multimediálny prehrávač s oficiálnym systémom Android TV, ktorý sa u nás predáva.

V porovnaní s radovými Android prehrávačmi prináša toto riešenie niekoľko výhod a najmä oveľa lepší používateľský zážitok.

Multimediálne funkcie

O multimediálnych vlastnostiach SHIELD-u sme podrobnejšie písali v minulom vydaní nášho magazínu. V rámci rýchlej rekapitulácie však pripomíname najdôležitejšie vlastnosti. SHIELD TV sa aktuálne predáva v novej verzii pre rok 2017, ktorá má v základnej 16 GB verzii o 40 % menšie rozmery ako pôvodný model z roku 2015. Z hľadiska výkonu, funkcionality a softvéru sú však obe verzie totožné, takže bez ohľadu na to, či máte novinku, alebo pôvodný model, nasledujúce riadky platia pre každého majiteľa SHIELD TV.

Zariadenie využíva systém Android TV, ktorého základom je Android 7.0 a podporuje prehrávanie v rozlíšení až 4K a s podporou HDR v službách Netflix, Amazon Video (treba zmeniť nastavenie jazyka), Kodi, Plex, VLC a MX Player. 4K rozlíšenie bez podpory HDR je dostupné aj v prípade služieb YouTube a Vimeo a čoskoro aj pre Filmy Google Play. Takisto pribudne podpora 360° YouTube videí. SHIELD TV má v sebe zabudovanú aj podporu castovania v rozlíšení až 4K, takže nahradí aj Chromecast Ultra. Túto funkciu často využívame na streamovanie služby HBO GO, ktoré už po aktualizácii na Android (7.0) TV funguje korektne. HBO GO však u nás zatiaľ 4K režim nepodporuje.

Dostupnosť multimediálnych aplikácií je výborná. Okrem spomenutých služieb dávame do pozornosti VLC pre prehrávanie multimédií z pripojených úložísk, Spotify, TED a rôzne zahraničné internetové televízie. Nechýba podpora AntikTV na sledovanie živého vysielania lokálnych TV kanálov. Funguje aj Magio GO, ale musíte si ho nainštalovať priamo cez .apk súbor, lebo v Google Play obchode pre Android TV táto aplikácia nie je uvedená. Avšak funguje.

SHIELD TV má prémiovú podporu audio a video formátov – H.265/HEVC, VP8, VP9, H.264, MPEG1/2, H.263, MJPEG, MPEG4, WMV9/VC1, Xvid/DivX/ASF/AVI/MKV/MOV/M2TS/MPEG-TS/MP4/WEB-M. Z hľadiska audia je podporovaný štandard Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS-X a DTS-HD cez pass-through, AAC, AAC+, eAAC+, MP3, WAVE, AMR, OGG Vorbis, FLAC, PCM, WMA, WMA-Pro, WMA-Lossless, DD+/DTS.

Zariadenie takisto funguje ako multimediálny server služby Plex. Vďaka tomu môžete lokálne alebo kdekoľvek cez internet pristupovať k dátam (videá, hudba, fotky), ktoré sú uložené v SHIELD TV alebo na pripojenom úložisku. Táto funkcia je aktívna, ak si ju zapnete, aj v režime spánku.

Herné funkcie

Súčasťou balenia SHIELD TV je aj herný ovládač. V prípade modelu 2017 ide o vynovený gamepad so značne lepším dizajnom a ergonómiou. Tento gamepad komunikuje cez Bluetooth a okrem SHIELD TV ho môžete používať s ľubovoľným mobilným Android zariadením, ale aj s počítačom s grafickou kartou GeForce. Bezdrôtovo alebo cez micro USB kábel. Ide o výbornú pridanú hodnotu.

SHIELD TV v porovnaní s radovými Android prehrávačmi ponúka oveľa lepšie herné funkcie. V prvom rade je to dané tým, že Android TV je prispôsobený pre televíznu obrazovku a v obchode tak nájdete iba hry, ktoré sú pre tento systém takisto optimalizované a k hraniu vyžadujú nejaký ovládač.

Súčasťou SHIELD-u je predinštalovaná aplikácia NVIDIA Games, ktorá funguje ako herné centrum SHIELD-u. Táto aplikácia obsahuje zoznam Android hier, ktoré sa svojou kvalitou vymykajú štandardu alebo sú špeciálne optimalizované pre SHIELD zariadenia a na inom Androide si ich nezahráte. Príkladom je aj minuloročný logický hit, hra The Witness, ktorá vyšla na PC, PS4 a Xbox One a teraz si ju zahráte aj na SHIELD TV. Funguje bez problémov.

Cez aplikáciu NVIDIA Games môžete využívať aj funkciu GameStream, vďaka ktorej si môžete do SHIELD-u streamovať hry z vášho herného PC s grafickou kartou GeForce v rozlíšení až 4K s HDR. K dispozícii je aj služba GeForce Now, čo je v podstate herný Netflix. Za mesačný poplatok máte prístup k stovke hier, ktoré bežia v dátových centrách NVIDIE a do vášho SHIELD-u sa streamujú. Ak máte kvalitné pripojenie do internetu rýchlosťou aspoň 20 Mbps, zážitok z hrania je veľmi dobrý. Ani by ste nepovedali, že výpočty prebiehajú stovky kilometrov od vás.

Cena: 220 EUR (16 GB model)

Plusy

+ Najflexibilnejšie zariadenie
+ Podpora 4K HDR pre množstvo služieb
+ Výborná podpora audio a video formátov
+ Kvalitný a viacúčelový gamepad priamo v balení
+ Nadštandardné herné využitie
+ Časté a pravidelné aktualizácie systému
+ Umožňuje ovládanie cez diaľkový ovládač televízora

Mínusy

– Pre niekoho vyššia cena
– Ponukou hier sa nevyrovná klasickým herným konzolám

Ďalšie multimediálne zariadenia do obývačky, ktoré by vás mohli zaujať:

Apple TV 4. generácie
Generické (radové) Android prehrávače
Chromecast
NVIDIA SHIELD TV

Verdikt

NVIDIA SHIELD TV je zariadenie s cenovkou od 200 eur vyššie. To je už pomerne vysoká investícia, hlavne v porovnaní s 30-eurovým radovým Android prehrávačom. Avšak treba si zvážiť jeho funkcionalitu. Dvojnásobne, keď si za 1000 eur kúpite nový 4K HDR televízor. NVIDIA SHIELD TV je unikátna škatuľka, ktorá dokáže nahradiť prakticky všetky ostatné zariadenia pri TV obrazovke a vyhovie nárokom náročných používateľov. Prekvapí aj hernými funkciami, dvojnásobne v porovnaní s Apple TV alebo radovými Android prehrávačmi. A v porovnaní s hernými konzolami poteší najmä nízkou spotrebou energie.

Parametre jednotlivých produktov:

ModelNVIDIA SHIELD TV 2015 / 2017
Maximálne podporované rozlíšenie4K / 4K
Podpora HDRÁno / Áno
Prehrávanie Blu-ray diskovNie
Podporované videoH.265/HEVC, VP8, VP9, H.264, MPEG1/2, H.263, MJPEG, MPEG4, WMV9/VC1, Xvid/DivX/ASF/AVI/MKV/MOV/M2TS/MPEG-TS/MP4/WEB-M
Podporované audioAAC, AAC+, eAAC+, MP3, WAVE, AMR, OGG Vorbis, FLAC, PCM, WMA, WMA-Pro, WMA-Lossless, DD+/DTS, DTS-HD, DTS-X, Dolby TrueHD, Dolby Atmos
Funkcie, ktoré stoja za pozornosťFunguje ako Plex server aj ako Chromecast Ultra, HDMI-CEC, Netflix, Amazon Video, AntikTV, funguje Magio GO, gamepad v balení, prehrávanie videí z USB
Hlavná výhoda zariadeniaNajlepší Android TV prehrávač na trhu

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit