Windows 10 prináša špeciálnu záplatu na ohlásenú chybu CPU Intel.

Avšak nielen ich sa novo objavené chyby týkajú. Kým včera ohlásená správa na našom webe bola ohľadne degradácie výkonu intelovských CPU, teraz je situácia iná. Táto nemá výkonový ale bezpečnostný charakter. Včerajšia chyba zvaná aj ako Meltdown je doplnená o bezpečnostnú chybu s názvom Spectre.

Je závažnejšia, pretože predstavuje riziko krádeže informácií medzi aplikáciami. Kvôli chybe v izolácii pamäťového priestoru medzi aplikáciami sa dá napísať exploit, ktorý by z nich kradol dáta. Napríklad vaše údaje z prehliadača a boli by ste voči tejto chybe prakticky bezbranní. Jediným aj tak nie úplne spoľahlivým riešením by bolo prestať používať internetové prehliadače…no a samozrejme aj všetky ďalšie aplikácie.

Ide tak o ďalšiu chybu v procesoroch vo všeobecnosti. Kým Meltdown sa týkal Intelu, nová chyba je potenciálne riziko pre všetky platformy (teda AMD aj ARM). macOS je proti chybe už imúnny, rovnako tak by ste mali v krátkom čase získať aktualizáciu aj na Windows 10. Má označenie KB4056892. Určená je pre Windows 10 verzia 1709 (Fall Creators Update) a ide o Build 16299.192.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Procesory Intel majú závažnú bezpečnostnú chybu. Oprava je na ceste (doplnené)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.