Ernie AI od čínskej spoločnosti Baidu sa snaží vyrovnať ChatGPT.

Potom, čo sa naprieč verejnosťou rozšírili AI chatboti, tak začal boj o to, kto ponúkne lepšieho chatbota. Azda najznámejším je pritom chatbot ChatGPT, ktorého vlastní spoločnosť OpenAI a aktuálne najvyspelejším dostupným modelom je GPT-4. Bolo však len otázkou času, kedy s vlastným nástrojom začne pútať pozornosť aj Čína, ktorá má na svedomí chatbota Ernie AI, resp. ErnieBot.

Za Ernie AI stojí čínska spoločnosť Baidu, ktorá ponúka napríklad aj internetový vyhľadávač, aplikáciu pre mapy a iné. Nie nadarmo sa teda Baidu nazýva aj čínsky Google. AI chatbot od tejto spoločnosti však teraz získava nový model, ktorým je Ernie 4.0. Čo všetko tento chatbot ponúka a ako pôsobí na verejnosť zhrnul aj portál reuters.com.

Ernie 4.0 má byť konkurentom pre GPT-4

Spoločnosť Baidu, ktorá len nedávno predstavila model Ernie 4.0 tvrdí, že ide o priameho konkurenta pre GPT-4. Ponúkať má rovnaké funkcie a vyspelosť, čo je však pomerne diskutabilné. Ak má ísť o náhradu či konkurenta pre aktuálne najvyspelejší AI model pre GPT-4, musí to byť skutočne prepracovaný nástroj. S tým však analytici nesúhlasia.

Po predstavení modelu Ernie 4.0 sa analytici zhodli, že tento model nemá žiadne výraznejšie zmeny v porovnaní s tým predchádzajúcim. A aj toto môže byť kameňom úrazu, prečo sa tento chatbot nemusí uchytiť ani v samotnej Číne. Napriek tomu, že nová verzia modelu môže obsahovať väčšie zmeny, tak nie sú viditeľné na prvý dojem.

Baidu chce vybaviť umelou inteligenciou aj ostatné aplikácie

Tak, ako aj Google začal implementovať svoju vlastnú umelú inteligenciu s názvom Bard do svojich aplikácií, tak aj Baidu má rovnaké plány. Aktuálne pracuje na tom, aby sa Ernie stal súčasťou aplikácie pre mapy či navigáciu, čo by mohlo vrhnúť na tohto chatbota lepšie svetlo.

Nemôžeme však rátať s tým, že sa chatbot z Číny od spoločnosti Baidu uchytí aj na našom trhu. Už teraz tu máme trh presýtený práve chatbotom Bard od Googlu spolu s ChatGPT od OpenAI. Príchod ďalšieho chatbota, najmä teda z Číny, už by pravdepodobne nebol taký akceptovaný.

Zdroj: reuters.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.