Qualcomm tentokrát konkurenciu iba dobieha.

Čipové sady Snapdragon od Qualcommu dlhodobo patria k tomu najlepšiemu, čo sa v tejto oblasti na trhu nachádza. Vo svete Android zariadení ich však výrazne dobiehajú aj iné čipové sady, ako napríklad Exynos od Samsungu a čoraz lepšie a populárnejšie sady Dimensity od spoločnosti MediaTek. 

Sady Snapdragon vo všeobecnosti ponúkajú výkonné CPU, GPU a majú vynikajúcu konektivitu. Používateľom aj napriek ich skvelej výbave môže chýbať jedna funkcia. Tou je podpora video kodeku AV1.

Správy z portálu AndroidAuthority najnovšie informujú, že prichádzajúca nová generácia vlajkových čipov s označením SM8550 (pravdepodobne Snapdragon 8 Gen 2) bude konečne podporovať kodek AV1. 

Aké výhody AV1 ponúka?

Počas rokov môžeme sledovať snahy o zvyšovanie kvality videí, pričom hlavným cieľom je, aby ich veľkosť nerástla. Presne to ponúka kodek AV1. V praxi to znamená, že rovnako veľké videosúbory budú ponúkať vyššiu kvalitu obrazu, pričom rovnako kvalitné video bude menšie. 

Video kodeky AVZdroj: SDMC
Porovnanie kodekov

Pokiaľ by sme mali vyjadriť efektivitu tohto kodeku percentuálne, tak AV1 je približne o 30 % efektívnejší ako kodek H.265. Táto úspora dát sa hodí predovšetkým pri streamovaní obsahu z platforiem ako napríklad Netflix a YouTube, ktoré kodek AV1 už podporujú.

Aj napriek tomu, že vo svete čipových sád sú čipy Snapdragon dlhodobo na výslní, pridaním podpory pre kodek AV1 spoločnosť Qualcomm konkurenciu tentokrát iba dobieha. Mediatek pri čipoch Dimensity tento štandard podporuje od roku 2020 a Samsung od modelového radu Exynos 2100. 

Vyzerá to však tak, že kodek AV1 sa čoskoro začne využívať vo veľkom.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.