Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Ford, svetový líder v oblasti úžitkových vozidiel, dnes predstavuje novú dodávku E-Transit, ktorá vďaka čisto elektrickej pohonnej jednotke, softvérovým riešeniam, službám a zariadeniu Pro Power Onboard ponúkne zákazníkom zvýšenú produktivitu.

„Spoločnosť Ford je lídrom v kategórii úžitkových vozidiel v Severnej Amerike a Európe, takže prechod vozidlového parku na nulové emisie, najmä v rýchlo rastúcom segmente dodávok tovaru koncovým zákazníkom, je zásadný pre dosiahnutie nášho cieľa uhlíkovej neutrality do roku 2050. Spoločnosť Ford je pripravená postaviť sa do čela, kam sa dostala prostredníctvom oceňovaného modelu Transit Custom Plug-In Hybrid a EcoBlue Hybrid. Je to dobrý krok pre planétu. Nižšie prevádzkové náklady a nové pripojené technológie, ktoré pomôžu firmám, predstavujú obrovskú výhodu pre zákazníkov,“ uviedol Jim Farley, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Ford.

Ford e-Transit

Ford e-Transit

Nový E-Transit má podporu viac ako 1 800 predajcov úžitkových vozidiel Ford na celom svete, vrátane silnej európskej siete 1 000 Transit centier, ktoré zaistia jednoduchý predaj a servis. E-Transit okrem toho využíva výhodu spolupráce so stovkami úpravcov vozidiel na celom svete, ktorí vyrábajú kompatibilné stojany, korby a príslušenstvo pre modely Transit so vznetovým motorom.

Zatiaľ čo väčšina nováčikov v oblasti úžitkových vozidiel stále vyrábajú prototypy, vyvíjajú testovacie protokoly a zaoberajú sa náročnými podmienkami používania, ekosystém úžitkových vozidiel Ford sa rozširuje o softvér na monitorovanie elektrických vozidiel a pripojené riešenia pre vozidlové parky, ktoré tak možno bezproblémovo zaradiť do každodennej prevádzky.

„Zdvojnásobujeme softvérové a digitálne služby, aby sme zákazníkom s vozidlovým parkom pomohli rásť a efektívnejšie riadiť svoje podnikateľské aktivity,“ uviedol Farley.

Ford e-Transit

Ford e-Transit

Spoločnosť Ford vyrába vozidlá modelového radu Transit už 55 rokov a úžitkové vozidlá od roku 1905. Spoločnosť bude vyrábať E-Transit pre európskych zákazníkov v tureckom závode Ford Otosan Kocaeli na špecializovanej linke spolu s oceneným modelom Transit Custom Plug-In Hybrid. Pre severoamerických zákazníkov sa vozidlo bude vyrábať v závode v Kansas City v Claycomo v štáte Missouri.

Ekologickejšia jazda

Aj keď rastie dopyt po dodávkových vozidlách, mestá po celom svete od Londýna po Los Angeles sa zaväzujú vytvárať bezemisné zóny, znižovať úrovne skleníkových plynov a hlukové znečistenie.

„Stále viac stavebných spoločností, zásahových a úžitkových služieb sa rozhoduje pre úžitkové a dodávkové vozidlá Ford a my sme sa zaviazali pomáhať zákazníkom pri prechode na technológiu s nulovými emisiami. E-Transit je prepojená platforma s množstvom dát, ktorá pomôže našim zákazníkom s vozidlovým parkom dosiahnuť vyššiu produktivitu. Hodnota pre našich firemných zákazníkov časom rastie, keďže k sieti sa pripája čoraz viac vozidiel,“ uviedol Hau Thai-Tang, riaditeľ prevádzky produktovej platformy Ford.

E-Transit, ktorý k európskym zákazníkom začne prichádzať začiatkom roka 2022, je súčasťou globálnej investície spoločnosti Ford do elektrifikácie vo výške viac ako 11,5 miliardy dolárov. Úplne nový, čisto elektrický Mustang Mach-E bude u európskych predajcov dostupný od začiatku budúceho roka a čisto elektrický model F-150 sa k severoamerickým predajcom dostane v polovici roku 2022.

Ford e-Transit

Ford e-Transit

V Európe spustila spoločnosť Ford pilotnú prevádzku technológie elektrifikovaných úžitkových vozidiel od roku 2018 a v spolupráci s úradmi v Anglicku, Nemecku, Španielsku a Turecku skúma, ako vodiči používali vozidlá Transit Custom Plug-In Hybrid v Londýne, Kolíne nad Rýnom, Valencii a Ankare. Spoločnosť tieto poznatky o spôsoboch používania a nabíjania vozidiel používateľmi uplatnila pri vývoji modelu E-Transit a súvisiacich služieb.

Dojazd a riešenia nabíjania šité na mieru firmám

Využiteľná kapacita akumulátora je 67 kWh, takže odhadovaný dojazd modelu E-Transit je až 350 km v kombinovanom cykle WLTP, čo predstavuje dostatočnú hodnotu pre každodenné požiadavky, avšak aj dostatočnú dodatočnú kapacitu pri zohľadnení odchýlok v zaťažení vozidla a poveternostných podmienok.

Vďaka tomu je E-Transit ideálny do mestského prostredia, na pravidelne sa opakujúce trasy a dodávky v rámci vymedzených jazdných zón s nulovými emisiami bez toho, aby majitelia vozidlového parku museli platiť za nepotrebnú, nadmernú kapacitu akumulátora.

Jazdné režimy modelu E-Transit sú prispôsobené elektrickej pohonnej jednotke. Špeciálny režim Eco umožňuje dosiahnuť (podľa údajov spoločnosti Ford) až 8 – 10 percentné zníženie spotreby energie, ak E-Transit jazdí bez nákladu s výraznou akceleráciou alebo pri diaľničnej rýchlosti. Režim Eco obmedzuje najvyššiu rýchlosť, reguluje zrýchľovanie a optimalizuje riadenie klimatizácie, aby sa maximalizoval dostupný dojazd.

Ford e-Transit

Ford e-Transit

Vozidlo podporuje aj funkciu plánovania úpravy prostredia v kabíne, ktorá umožňuje naprogramovanie klimatizačného systému. V kabíne možno vopred počas nabíjania upraviť požadovanú teplotu, aby sa zaistil maximálny dojazd.

E-Transit nielen pomáha firmám fungovať udržateľnejším spôsobom, ale prináša aj jasné obchodné výhody. S modelom E-Transit možno v porovnaní s modelmi vybavenými spaľovacím motorom znížiť prevádzkové náklady o približne 40 percent v dôsledku nižších nákladov na údržbu.

V Európe budú môcť zákazníci využívať ponuku špičkového jednoročného servisu pri neobmedzenom počte najazdených kilometrov, ktorá je k dispozícii spolu s balíkom osemročnej záruky/160 000 km na akumulátor a vysokonapäťové elektrické komponenty.

„Naše poslanie pomôcť prosperovať firmám našich zákazníkov prispelo k tomu, že sa spoločnosť Ford stala vedúcou značkou úžitkových vozidiel v Európe. Elektrifikácia prináša zákazníkom nové možnosti, ako efektívnejšie riadiť svoje firmy a flotily. S modelom E-Transit zákazníci získajú viac ako 55 rokov odborných znalostí spojených so značkou Transit, sieť odborných predajcov a firiem orientovaných na prestavby a ekosystém digitálnych nástrojov, ktoré pomôžu pretaviť potenciál elektrifikácie do obchodnej reality spolu s výhodami prepravy s nulovými emisiami,“ uviedol Hans Schep, generálny riaditeľ oddelenia úžitkových vozidiel spoločnosti Ford of Europe.

Spoločnosť Ford ponúkne aj množstvo riešení pre nabíjanie, ktoré splnia potreby vozidlového parku a vodičov doma, v sídle firmy alebo na cestách. Model E-Transit možno nabíjať striedavým prúdom aj jednosmerným prúdom na rýchlonabíjačkách. Palubná nabíjačka v modeli E-Transit s výkonom 11,3 kW dokáže zaistiť 100 % nabitie už za 8,2 hodiny.4 Nabíjanie s výkonom až 115 kW na vysokovýkonnej rýchlonabíjačke na jednosmerný prúd dokáže nabiť akumulátor v modeli E-Transit z úrovne 15 percent na 80 percent za približne 34 minút.

Ford e-Transit

Ford e-Transit

Viac energie a pripojenia na cestách

E-Transit môže byť vybavený voliteľným zariadením Pro Power Onboard, ktoré umožňuje európskym zákazníkom premeniť vozidlo na mobilný zdroj energie s výkonom až 2,3 kW, použiteľný na pohon nástrojov a príslušenstva na staveniskách aj na cestách. Ide o novinku v kategórii ľahkých úžitkových vozidiel v Európe.

Modem FordPass Connect (v štandardnej výbave) zaisťuje bezproblémové pripojenie, aby zákazníci s úžitkovými vozidlami mohli spravovať a optimalizovať efektivitu vozidlového parku. K dispozícii je rad špecializovaných služieb pre elektrické vozidlá, ktoré sú dostupné prostredníctvom riešení pre vozidlové parky Ford Telematics.

E-Transit prináša do úžitkových vozidiel technológiu SYNC 4 na komunikáciu a zábavu. V štandardnej výbave je 12-palcová dotyková obrazovka s jednoduchým ovládaním, vylepšené rozpoznávanie hlasu a voliteľná cloudová navigácia. Vďaka bezdrôtovým aktualizáciám pre systém SYNC bude softvér v modeli E-Transit a technológia SYNC obsahovať najnovšie funkcie a vylepšenia v oblasti kvality.

Počas jazdy so zapnutou navigáciou môžu prevádzkovatelia vozidlového parku využívať pokročilé technológie asistencie vodičovi vrátane systému rozpoznávania dopravných značiek7 a inteligentného asistenta rýchlosti7, ktoré spoločne identifikujú rýchlostné obmedzenia a umožňujú im stanoviť rýchlostné limity vozidla.

E-Transit okrem toho ponúka množstvo voliteľných technológií, s ktorými môžu zákazníci s vozidlovým parkom znížiť nároky plynúce z poistenia vodiča. Patrí sem systém prevencie nárazov, systém monitorovania mŕtveho uhla s výstrahou a asistentom pri zmene jazdného pruhu a 360-stupňová kamera s asistentom brzdenia pri cúvaní. Spolu s inteligentným adaptívnym tempomatom tieto systémy môžu pomôcť dodržiavať bezpečnostné štandardy vozidlového parku a znižovať riziko nehôd.

Ford e-Transit

Ford e-Transit

Transit s obľúbenými schopnosťami

Akumulátor je v modeli E-Transit umiestnený pod karosériou, takže objem pre náklad je nekompromisných 15,1 kubického metra priestoru, rovnako ako v prípade Transitu s pohonom zadných kolies a vznetovým motorom.

Konštruktéri spoločnosti Ford prepracovali systém pohonu a zavesenia zadných kolies na modeli E-Transit, aby optimalizovali priestor pre náklad. Vytvorili odolný systém zavesenia kolies s polovlečnými ramenami, ktorý umožňuje precíznejšie riadenie, sebavedomejšie ovládanie a lepšiu priľnavosť v naloženom aj nenaloženom stave.

Užitočné zaťaženie modelu E-Transit pre európskych zákazníkov je až do 1 616 kg pre dodávku a až 1 967 kg pre modely typu kabína s podvozkom.Elektromotor má najvyšší výkon 198 kW (269 k) a krútiaci moment 430 Nm, takže ide o najvýkonnejší elektromotor pri porovnaní všetkých čisto elektrických dodávkových vozidiel predávaných v Európe. Koncepcia pohonu zadných kolies zaisťuje skvelú priľnavosť pri silnom zaťažení vozidla.

V Európe bude spoločnosť Ford ponúkať bohatú ponuku 25 konfigurácií modelu E-Transit. K dispozícii bude dodávka, dvojitá kabína s dodávkou a kabína s podvozkom, rôzne možnosti dĺžky vozidla a výšky strechy a rad možností celkovej hmotnosti vozidla až do 4,25 tony, takže splní najrôznejšie potreby zákazníkov.

V nadväznosti na úspešné mestské partnerstvá s modelom Transit Custom Plug-In Hybrid bude spoločnosť Ford od roku 2021 vykonávať rozsiahle testy vozidlového parku so zákazníkmi s modelom E-Transit v kľúčových európskych krajinách.

Značky: